Cikk keresés:    

Takács István Európa-bajnok, Lévai Zoltán bronzérmes

2023. 04. 20., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Magyar Európa-bajnoki cím Zágrábban! A kötöttfogású 87 kilogrammos Takács István remek formában versenyezve a szerb Dicskovot, a román Ojogot, a bolgár Novikovot a svájci Von Euw-ot, valamint a fináléban a török Cengizt legyőzve megszerezte pályafutása első felnőtt érmét világversenyen, ami rögtön egy aranyérem lett. Takács mellett a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán is dobogóra állhatott, a 77 kilogrammosok között az azeri Suleymanovot, majd a grúz Lomadzét is felül múlva jutott az eldöntőbe, ott azonban sajnos nem bírt a vajdasági Nemessel, majd másnap a bronzcsatában sérülés miatt visszalépett ellene a moldovai Gutu, ezzel automatikusan bronzérmes lett. A 130 kilogrammos Vitek Dárius is érdekelt volt még a kontinensbajnokság szombati napján, hiszen olimpiai bronzérmes legyőzője döntőbe került, így Dárius a vigaszágon javíthatott volna, de kikapott az Eb-győztes romántól és kiesett. A nap negyedik magyarja, a 63 kilogrammos Kecskeméti Krisztián olasztól kapott ki a selejtezőben, ezzel búcsúzni kényszerült a megmérettetéstől.

Vereséggel kezdte a zágrábi Európa-bajnokság első kötöttfogású versenynapját a magyar válogatott, miután a 63 kilogrammosok között versenyző vb-ötödik Kecskeméti Krisztián nem tudott akciót végrehajtani Eb-harmadik olasz riválisával szemben a súlycsoport selejtezőjében.

Kecskeméti Sandron elleni 1-1-es vereségét a 87 kilogrammos Takács István próbálta hamar feledtetni, aki szintén a selejtezőben kezdte meg az Európa-bajnoki menetelést, igaz, ő már győzelemmel, 3-1-es pontozással bizonyult jobbnak a szerb Dicskovnál, aki az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Datunasvili helyezett versenyzett a horvát fővárosban.

A nyolcaddöntőben már a 77 kilogrammos világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán is becsatlakozott a versenybe, nem is akárkivel kellett megmérkőznie az első körben, hiszen az azeri Suleymanov 2020-ban Európa-bajnok lett ebben a súlycsoportban. Lévai végül meglehetősen simán, látványos hátsóalsó emelésekkel 9-0-ra múlta felül és jutott a negyeddöntőbe.

Hasonlóan magabiztos mérkőzést hozott Takács István és a tavalyi Eb-ezüstérmes román Ojog összecsapása a 87 kilogrammosok között. Istók akárcsak Zoli, fantasztikus dobásokkal gyűjtötte pontjait és nyert 7-1-es pontozással.

A remek magyar győzelmi széria a nyolcaddöntőkben sajnos a 130 kilogrammos Eb-bronzérmes Vitek Dárius-nál megszakadt, aki az olimpiai bronzérmes, későbbi Eb-ezüstérmes azeri Shariatival nézett farkasszemet az első mérkőzésén, de sajnos szoros csatában 5-4-re kikapott.

A négy közé jutásért Lévai és Takács is brillírozott. Zoli az Eb-második grúz Lomadzét birkózta le 3-1-re, míg Istók az Eb-aranyérmes ukrán származású, most már bolgár színekben versenyző Novikovot verte meg óriásicsatában 3-2-re.

Rövid pihenő után jöhettek az elődöntők. Előbb Lévai Zoltánt szólították szőnyegre, ellenfele a vajdaságiak világbajnoka, Nemes Viktor volt, aki igencsak agresszív taktikát választva, akció nélküli összecsapáson sajnos 1-1-es pontozással legyőzte Lévait.

A folytatásban Takács István révén már szerencsére született akció, nem is kicsi, hiszen a svájci Von Euw-ot lentről úgy kiemelte, majd négy pontért eldobta, hogy szó szerint kiestek a küzdőtérről. A látványos négypontos, valamint a remek védekezés magyar győzelmet és egyben Európa-bajnoki döntőt eredményezett a Honvéd birkózójának.

A szombati program Vitek Dárius vigaszági mérkőzésével kezdődött, ami fájó magyar vereséggel zárult, hiszen Dárius egy kiléptetéssel még vezetett az Eb-győztes román Alexuccal szemben, előnyét azonban nem tudta megtartani, egy hibát követően mögé került a román, amivel már ő került jobb helyzetbe és 2-2-re, később szerzett ponttal diadalmaskodni tudott.

A kötöttfogású súlycsoportok első helyosztóin tehát két magyar révén voltunk érdekeltek, ám az éremmeccsek előtt nem sokkal jött a hír, hogy az U23-as Európa-bajnok moldovai Gutu vállsérülés miatt nem tud kiállni Zolival szemben.

Az első magyar kötöttfogású helyosztó tehát különösebb erőfeszítés nélkül meglett, így jöhetett a 87 kilogrammos finálé, ahol Takács István a tavalyi vb-bronzérmes török Ali Cengizzel ütközött meg.

A döntő jól indult, hiszen Takács a taktikának megfelelően aktívabb volt ellenfelénél, le is tudta küldeni parterre-helyzetbe, ám az emelési kísérlet közben szétcsúszott a keze, ezt pedig török ellenfele megkontrázta és tusveszélyes helyzetben tartotta néhány másodpercig.  Szerencsére Takács ki tudott fordulni, a bírók pedig úgy látták, hogy a török szabálytalan lábhasználattal tudott előnybe kerülni, ezt azonban a challenge cáfolta, 2-1-es török vezetésről folytatódhatott a mérkőzés. Istók természetesen nem adta fel a küzdelmet, a második menetben remek karberántással vitte le riválisát, aki ráadásul szabálytalanul próbált védekezni és mezhúzásért meg is intették a bírók. Nagyjából két perc lehetett hátra, amikor már kialakult az 5-2-es végeredmény, Takács pedig remekül őrizte előnyét és Európa-bajnoki címet szerzett Horvátországban.

A magyar versenyzők mérkőzései:

Selejtezők:
63 kg: Jacopo Sandron (olasz) - Kecskeméti Krisztián '1-1 (később szerzett ponttal)
- az olasz a következő körben kikapott az azeritől, ezzel Kecskeméti kiesett

87 kg: Takács István – Zarko Dicskov (szerb) 3-1
- a második fordulóban a moldovait legyőző román következik

Nyolcaddöntők:
77 kg: Lévai Zoltán – Saman Suleymanov (azeri) 9-0
- a négy közé jutásért a grúz lesz az ellenfél

87 kg: Takács István - Nico Ojog (román) 7-1
- a németet és dánt legyőző bolgár jön a negyeddöntőben

130 kg: Saman Shariati (azeri) - Vitek Dárius 5-4
- az azeri a döntőig meg sem állt, ezzel Vitek vigaszágra került

Negyeddöntők:
77 kg: Lévai Zoltán - Juri Lomadze (grúz) 3-1
- a döntőbe jutásért a litvánt és moldovait legyőző Nemes következik

87 kg: Takács István - Szemen Novikov (bolgár) 3-2
- az elődöntőben az észtet és örményt legyőző svájci lesz az ellenfél

Elődöntők:
77 kg: Nemes Viktor (szerbiai) - Lévai Zoltán '1-1 (később szerzett ponttal)

87 kg: Takács István - Damian Von Euw (svájci) 5-1
- a fináléban a hollandot, azerit és grúzt legyőző török következik

Vigaszági mérkőzések:

130 kg: Alin Alexuc Ciurariu (román) - Vitek Dárius '2-2 (később szerzett pontokkal)

Bronzmérkőzések:
77 kg: Lévai Zoltán - Alexandrin Gutu (moldovai) (Lévai mérkőzés nélkül nyert.)

Döntők:
87 kg: Takács István - Ali Cengiz (török) 5-2

----------------------------------------------------------

A pénteki súlycsoportok végeredményei:

55 kg (9 induló)
Európa-bajnok: Adem Uzun (Törökország)
2. Eldaniz Azizli (Azerbajdzsán)
3. Nugzari Curcumija (Grúzia) és Denis Mihai (Románia)
5. Rudik Mkrtcsjan (Örményország) és Sztefan Grigorov (Bulgária)

63 kg (13 induló)
Európa-bajnok: Leri Abuladze (Grúzia)
2. Taleh Mammadov (Azerbajdzsán)
3. Hracsja Pogoszjan (Örményország) és Abu Amajev (Bulgária)
5. Mehmet Ceker (Törökország) és Jacopo Sandron (Olaszország)
... 12. Kecskeméti Krisztián (Magyarország)

77 kg (23 induló)
Európa-bajnok: Malhasz Amojan (Örményország)
2. Nemes Viktor (Szerbia)
3. LÉVAI ZOLTÁN (MAGYARORSZÁG) és Yunus Basar (Törökország)
5. Alexandrin Gutu (Moldova) és Oliver Krüger (Dánia)

87 kg (25 induló)
EURÓPA-BAJNOK: TAKÁCS ISTVÁN (MAGYARORSZÁG)
2. Ali Cengiz (Törökország)
3. Szemen Novikov (Bulgária) és Lasa Gobadze (Grúzia)
5. Damian Von Euw (Svájc) és Islam Abbasov (Azerbajdzsán)

130 kg (16 induló)
Európa-bajnok: Riza Kayaalp (Törökország)
2. Sabah Shariati (Azerbajdzsán)
3. Jakobi Kadzsaja (Grúzia) és Oskar Marvik (Norvégia)
5. Alin Alexuc Ciurariu (Románia) és Mantas Knystautas (Litvánia)
... 9. Vitek Dárius (Magyarország)

---------------------------------------------------------- 

A sorsolás:

63 kg (13 induló). Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE)
A súlycsoport teljes sorsolását ITT lehet megtekinteni!

  • Selejtező: Jacopo Sandron (olasz)

Az ágára sorsolt még: Pogoszjan (örmény), Schmid Al Obaidi (osztrák), Lizatovic (horvát), Mammadov (azeri).

77 kg (23 induló). Lévai Zoltán (Budapesti Honvéd SE)
A súlycsoport teljes sorsolását ITT lehet megtekinteni!

  • Nyolcaddöntő: Saman Suleymanov (azeri)

Az ágára sorsolt még: Dariozzi (olasz), Lomadze (grúz), Sanchez Silva (spanyol), Gutu (moldovai), Peltokangas (finn), Aak (norvég), Galkinas (litván), Kocuridisz (görög), Nemes (szerbiai).

87 kg (25 induló). Takács István (Budapesti Honvéd SE)
A súlycsoport teljes sorsolását ITT lehet megtekinteni!

  • Selejtező: Zarko Dicskov (szerb)

Az ágára sorsolt még: Bisultanov (dán), Wagner (német), Novikov (bolgár), Ojog (román), Burduja (moldovai), Staudacher (osztrák), Kulynycz (lengyel), Nazarjan (örmény), Minguzzi (olasz), Vaelis (észt), Von Euw (svájci).

130 kg (16 induló). Vitek Dárius (Budapesti Honvéd SE)
A súlycsoport teljes sorsolását ITT lehet megtekinteni!

  • Nyolcaddöntő: Sabah Shariati (azeri)

Az ágára sorsolt még: Alexuc (román), Albini (cseh), Alishahi (svájci), Visniveckij (ukrán), Sotnikov (olasz), Kadzsaja (grúz).