Cikk keresés:    

Felnőtt bajnokság a Kozma Akadémián

2021. 08. 28., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Az elmúlt évhez hasonlóan ismét a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián rendezték a felnőtt országos bajnokságot. A nyár utolsó szombatján megtartott viadalon mindhárom szakágban egyszerre zajlottak a mérkőzések, összesen 172 sportoló állt rajthoz.

 

Valamivel 11 órát után az ünnepélyes megnyitót követően hivatalosan is megkezdődtek a felnőtt országos bajnokság kötött- és szabadfogású férfi, valamint női küzdelmei a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia nagycsarnokában.

A viadalon 30 súlycsoportban összesen 172 versenyző volt érdekelt. Örvendetes, hogy az egészen fiatal, juniorkorú sportolók mellett veteránkorú birkózók is színesítették a mezőnyt. Ilyen volt például a szabadfogású versenyben érdekelt 1974-es születésű Kiss Károly, aki nem csak rajthoz állt az 57 kilogrammosok között, de ráadásul bajnoki címet is szerzett a Dunaújvárosnak. A ’90-es években sokszoros felnőtt válogatott Kiss mellett említhetnénk az szöuli és barcelonai olimpikon Nagy Bélát is, aki eggyel feljebb pontszerzőként zárt az ob-n.

A szabadfogású férfiak között kiosztott bajnoki címekből a Vasas végül kettőt is behúzott, míg egy-egy jutott az Orosházának, a Pesterzsébetnek, az Újpestnek, a Tatabányának, a Kecskemétnek, a Csepelnek és a Szombathelynek is.

A hölgyeknél szinte minden súlycsoportban a papírforma szerint alakultak az eredmények, azonban a négyszeres olimpikon, világbajnok és Európai Játékok-győztes Sastin Marianna ezúttal nem állt szőnyegre az országos bajnokságon. Tízből három súlycsoportban is az Újpest ünnepelhetett aranyérmet, míg egy-egy női győztese lett a Tatabányának, az Érdnek, a Csepelnek, az Orosházának, a Ferencvárosnak, a Kiskunhalasnak és a Vasasnak is.

A kötöttfogásúak versenyében a négy tokiói olimpikon és a már veteránnak számító Kiss Balázs távollétében is voltak izgalmas mérkőzések, főleg a 87 kilogrammosok között, ahol körmérkőzés után hirdettek bajnokot. Az aranyat végül a junior világ- és Európa-bajnok Takács István érdemelte ki, miután az Eb-bronzérmes Szilvássyt Eriket 4-1-re, a junior Eb-ezüstérmes Losonczi Dávidot pedig 1-1-re (később szerzett ponttal) múlta felül. A Budapesti Honvédnak további három kötöttfogású súlycsoportban lett bajnoka, míg a Cegléd és az Újpest duplázott, a Csepel és a BVSC-Zugló pedig egy-egy aranyat jegyzett.

A 2021. évi felnőtt országos bajnokság csapatpontversenyeiben a nőit és a kötöttfogású férfit is egyaránt a Budapesti Honvéd nyerte meg, míg a szabadfogású férfiaknál a Vasas diadalmaskodott. A viadalon összesítettben a legtöbb bajnokot az Újpest adta, a lila-fehér együttes egészen pontosan hat aranyérmet nyert.

Női bajnokok:
50 kg: Réczi Bianka (Tatabányai SC)
53 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus)
55 kg: Szenttamási Róza (Csepp-L)
57 kg: Dollák Tamara (Újpesti TE)
59 kg: Galambos Ramóna (Újpesti TE)
62 kg: Szél Anna (Orosházi SBK)
65 kg: Szabados Noémi (FTC)
68 kg: Felhő Viktória (Kiskunhalasi BC)
72 kg: Elekes Emese (Vasas SC)
76 kg: Németh Zsanett (Újpesti TE)

Csapatpontverseny:
1. Budapesti Honvéd SE 26 pont
2. Újpesti TE 14 pont
3. FTC 12 pont

A 2021. évi felnőtt női országos bajnokság teljes eredménylistáját ITT lehet megtekinteni!

Szabadfogású férfi bajnokok:
57 kg: Kiss Károly (Dunaújvárosi KSE)
61 kg: Rácz Richárd (Orosházi SBK)
65 kg: Gamzatgadzsi Halidov (ESMTK)
70 kg: Antal Dániel (Újpesti TE)
74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabányai SC)
79 kg: Vida Csaba (Kecskeméti TE)
86 kg: Hencz Joel (Vasas SC)
92 kg: Szabó Noé (Vasas SC)
97 kg: Seregélyi Gergő (Csepeli BC)
125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE)

Csapatpontverseny:
1. Vasas SC 32 pont
2. Csepeli BC 25 pont
3. Haladás VSE 22 pont

A 2021. évi felnőtt szabadfogású országos bajnokság teljes eredménylistáját ITT lehet megtekinteni!

Kötöttfogású férfi bajnokok:
55 kg: Németh Milán (Ceglédi VSE)
60 kg: Andrási József (Budapesti Honvéd)
63 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE)
67 kg: Krasznai Máté (Csepeli BC)
72 kg: Kajtán Olivér (BVSC-Zugló)
77 kg: Lévai Tamás (Budapesti Honvéd)
82 kg: Szabó László (Újpesti TE)
87 kg: Takács István (Budapesti Honvéd)
97 kg: Érsek Róbert (Budapesti Honvéd)
130 kg: Varga Ádám (Újpesti TE)

Csapatpontverseny:
1. Budapesti Honvéd SE 69 pont
2. Csepeli BC 21 pont
3. Ceglédi VSE 19 pont

A 2021. évi felnőtt kötöttfogású országos bajnokság teljes eredménylistáját ITT lehet megtekinteni!

A versenyen közreműködő bírók: Pál Szabolcs (elnök), Rögler Gábor, Szántóné Csánó Zsófia, Csík Annamária, Szabó Bence, Weisz György, Lőrik Zsombor, Veszelszki Dániel, Asztalos Bálint, Lukács Imre. Versenyiroda: Fék Szabolcs, Tollár Dániel.