Cikk keresés:    

Felemás érzések az U20-as vb után

2022. 08. 24., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Egy ezüst- és két bronzérmet nyert birkózóválogatottunk a Szófiában rendezett U20-as világbajnokságon. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter értékeli a történteket.

Mindhárom medál a hölgyekhez köthető: ezüstérmet szerzett Borsos Viktória (59 kg), míg a dobogó harmadik fokára Szenttamási Róza (55 kg) és Nyikos Veronika (76 kg) állt fel.

  • „Kifejezetten jól szerepeltek a lányok. Örülök, hogy a rosszul sikerült Európa-bajnokság után Róza is magára talált. Borsos Viki nagyon harcos meccseket birkózott, és fejben is mindvégig ott volt, jó mentalitással küzdött. A kadetként nemrégiben U20-as Eb-t nyerő Nyikos Vera majdnem bejutott a döntőbe, nem sok híja volt, közel állt ahhoz, hogy legyőzze az indiaiak kétszeres U17-es vb-győztesét. Sajnos ez nem jött össze, ám így sem panaszkodhat, nagyon fiatalon nyert az idősebbek között két világversenyen két érmet. Reméljük, ugyanilyen jól folytatódik a pályafutása. A női versenyt egyébként a már megszokott japán dominancia jellemezte, tíz aranyéremből nyolc az övék lett. Rajtuk kívül az amerikaiak és az indiaiak emelkedtek ki a mezőnyből. Nem egyszerű velük felvenni a versenyt, örömteli, hogy utóbbiakkal olykor sikerült” – vélekedik Bácsi Péter.

A szabadfogású csapat Angyal Krisztián révén (92 kg) egy ötödik helyet szerzett.

  • „Szépen küzdöttek a srácok. Krisztián három nyertes meccs után zárt ötödikként, azt hiszem, ez volt a realitás. A többiek sem szerepeltek le, több ígéretes megmozdulást láttam, és a hozzáállással sem volt probléma. Jelen állás szerint ennyire vagyunk képesek, előttünk jár még a mezőny, fel kell tornáznunk magunkat magasabb szintre. Ezért mindent meg is teszünk.”

A kötöttfogásúaknak nem úgy jött össze a verseny, ahogyan szerették volna, mindahány fiatalunk kiesett.

  • „Összességében csalódás, hogy senki nem ért el komolyabb eredményt. És kicsit bosszantó is. Tartottam tőle, hogy az U20-as Európa-bajnok Tösmagi Attilát hátráltatja a felkészülését jellemző folyamatos betegeskedés, de ettől függetlenül nem birkózott rosszul. Három kettőre kapott ki az iránitól, ez sajnos benne van a pakliban. Ahogyan az is, hogy a riválisa nem jutott döntőbe, így Attila búcsúzott. Bazsó Adolf miatt viszont mérges vagyok, tulajdonképpen megnyert meccsen, nagy arányú vezetésnél »eldobatta« magát, ez ezen a szinten megengedhetetlen. A többieknek is sokat kell még fejlődniük.”

A kétszeres kötöttfogású világbajnok szakvezető a verseny előtt úgy fogalmazott, hogy amennyiben a teljes csapat összesen három érmet nyer, azzal elégedettek lehetünk. Ez összejött, igaz, úgy, hogy mindhármat leány sportoló nyerte.

  • „Sosem lehetünk teljesen elégedettek, így most sem. Kirajzolódtak azok a problémák, amelyeket orvosolnunk kell a folytatásban, szóval semmiképpen sem dőlhetünk hátra. Az biztos, hogy mindenkinek kőkeményen kell dolgoznia a folytatásban. Azoknak is, akiknek jól sikerült ez a világbajnokság.” 

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, SZÓFIA

A magyarok helyezései

Kötöttfogás
63 kg: 18. Mányik Dávid (ESMTK-KIMBA)
67 kg: 11. Takács Zsolt (ESMTK-KIMBA) 
72 kg: 8. Tösmagi Attila (ESMTK-KIMBA)
77 kg: 21. Zurai Rajmund (DVTK)
130 kg: 8. Bazsó Adolf (ESMTK)

Szabadfogás
70 kg: 18. Nagy Marcell (Csepel TC-KIMBA)
74 kg: 21. Nemes Bálint (Haladás-KIMBA)
86 kg: 7. Hajduch Nándor (Szarvasi BE)
92 kg: 5. Angyal Krisztián (Csepeli BC)

Női birkózás
53 kg: 13. Matyi Vivien (ESMTK-KIMBA)
55 kg: 3. Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA)
57 kg: 14. Béres Adrienn (BHSE)
59 kg: 2. Borsos Viktória (Kispest NSI-KIMBA)
62 kg: 9.  Yasmine (PEAC-KIMBA)
65 kg: 10. Elekes Enikő (KSC-KIMBA)
72 kg: 12. Virág Zsófia (Soltvadkerti TE-KIMBA)
76 kg: 3. Nyikos Veronika (Dunaújvárosi KSE-KIMBA)