Cikk keresés:    

Felejthetetlen eseménnyel ünnepelt a szövetség

2021. 06. 04., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MBSZ, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) megalakulásának 100. évfordulója mellett a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) megnyitását ünnepelte a szövetség utóbbi, pompás csepeli bázisán, a nemzeti összetartozás napján.

A péntek 17 órakor kezdődő esemény házigazdája, Világi Péter a Kossuth-díjas Miklósa Erikát kérte fel arra, hogy énekelje el a magyar himnuszt. Az operaénekes csodálatos hangja átjárta az egész csarnokot, érzelmekkel teli pillanatokat teremtve. 

Nem akármilyen vendégek érkeztek a KIMBA-ba, és erre természetesen Világi is felhívta a jelenlévők figyelmét: köszöntötte az est díszvendégeit, a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) alelnökét, Teodorosz Hamakoszt, a Román Olimpiai Bizottság elnökét, Mihai Covaliut, a Román Birkózószövetség elnökét, Razvan Pircalabut, a Horvát Birkózószövetség elnökét, Vladimir Bregovicot, a Szerb Birkózószövetség elnökét, Zseljko Trajkovicsot, a Vajdasági Birkózóakadémia főigazgatóját, Bálint Zoltánt, Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkárt, a 2012-es londoni olimpia 200 méteres mellúszóversenyének olimpiai bajnokát, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának tagját, Gyurta Dánielt, a Testnevelési Egyetem rektorát, Mocsai Lajost, a Magyar paralimpiai Bizottság elnökét, Szabó Lászlót, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárát, Vékássy Bálintot, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetséget húsz éven át irányító Aján Tamást, a Nemzet Sportolóit, Rejtő Ildikót, Varga Jánost és Weltner Györgynét.

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor a Magyar Birkózószövetség elnökének, Németh Szilárdnak címzett levelét Világi olvasta fel. A miniszterelnök dicsőítette a sportág elmúlt száz esztendőben elért magyar sikereit, üdvözölte a birkózásban elért sportágfejlesztéseket, a hazai rendezésű sikeres világversenyeket, valamint megemlékezett az épp egy évvel ezelőtt, tragikusan fiatalon, mindössze 22 évesen elhunyt szabadfogású válogatott Tóth Bendegúzról. 

Sárfalvi Péter érkezett a pódiumra, aki a pénteki esemény különlegességét emelte ki, amelyen a múlt és a jövő összefonódik, hiszen „megemlékezünk az eddig elért csodálatos magyar birkózósikerekről, egyben a sportág jövőjét jelentő Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát ünnepeljük.”

Németh Szilárd kiemelte, a sport a magyar kultúra egyik legsikeresebb része, kiemelkedő szerepe van, mivel többek között összefogásra, kitartásra és alázatra is sarkallja az embereket. Megköszönte a magyar kormány által nyújtott támogatást, amelynek hála folyamatosan épülnek, újulnak a csarnokok, és az egyesületek is jobb helyzetben dolgozhatnak, ezáltal „építhetjük tovább a fényes jövőt”. A vezető a teljesség igényével megemlékezett a magyar birkózó olimpiai bajnokokról, a szövetség alapításáról – amely 1921. március 16-án Budapesten, az Erzsébetvárosban, az Aradi utcai Rőser-féle tanintézet dísztermében 17 szakosztály képviselőivel történt –, az elmúlt évek magyar rendezésű világversenyeiről, és beszélt a hamarosan átadásra kerülő Vajdasági Birkózó Akadémiáról, az „Egy szőnyegen, egy nyelven” filozófiáról.

A román, a horvát és a szerb birkózószövetség elnökei ajándékkal lepték meg Németh Szilárdot, s ezt követően átadták a Rendek Károly-díjakat, a Brüll Alfréd-díjakat és a Gurics György-díjakat – a program részeként a Nemzeti Táncszínház tagjai színvonalas produkciót mutattak be.

Rendek Károly-díj: Pintér László, Kuller József, Orbán Ferenc, Gáspár Tamás, Farkas Tibor 
Brüll Alfréd-díj: Bacsa Péter, Barna Tibor, Hessky Pál, Dr. Molnár Szabolcs, Péteri László
Gurics György-díj: Nagy Lajos, Vatai László, Wöller Ákos, Gulyás István, Klinga László, Maróthy István, Németh Sándor, Bacsa Ferenc, Bódi Jenő, Hajdu Imre, Komáromi Tibor, Rácz Lajos, Struhács György, Szőnyi János

Az esemény mellett a Nemzetközi Birkózószövetség elnöke, Nenad Lalovics sem ment el szó nélkül, videóüzenetében elnézést kért amiatt, hogy nem lehet jelen, és leszögezte, az MBSZ szenvedélyes munkája nélkül a világ birkózása sem tartana a mostanihoz hasonló magaslatokban. 

Teodorosz Hamakosz elismerő szavai után a pódiumon üdvözölték azt a hat sportolót, aki az idén nyárra halasztott tokiói olimpián képviseli a magyar színeket: kötöttfogásban a világbajnok és Európa-bajnok Korpási Bálint (67 kg), a vb-győztes, négyszeres Eb-aranyérmes, olimpiai második Lőrincz Tamás (77), az Európa-bajnok Lőrincz Viktor (87), valamint a junior Eb-győztes Szőke Alex (97) szerzett kvótát, női birkózásban a vb-első Sastin Marianna (62), míg szabadfogásban a vb-harmadik Muszukajev Iszmail (65) harcolta ki az ötkarikás részvételt.

Gyurta Dániel a mikrofonhoz lépett, és kifejtette, hálás azért, amiért itt lehet, emellett felidézte a számára legkedvesebb, birkózáshoz kötődő olimpiai élményeit.

Átadták a Polyák Imre-díjakat is, amely az ötkarikás játékokon aranyérmes birkózókat illette, majd a Kozma István Életműdíjakkal is jutalmaztak.

Polyák Imre-díj: Növényi Norbert, Sike András, Repka Attila, Farkas Péter, Majoros István
Kozma István Életműdíj: Hegedüs Csaba, Varga János

A Tóth Bendegúzról elnevezett ösztöndíj – amely az MBSZ, a KIMBA és a Testnevelési Egyetem együttműködésével jött létre – a szakmai bizottság döntésének értelmében Bábszky Gergelyt illette.

A KIMBA növendékei szórakoztató bemutatóval készültek, amelynek fényes lezárásaként rengeteg lufit engedtek le a mennyezetről.

A csarnok felszentelését és a szalagavatást követően, zárásként bejelentették, kik kaptak helyet az MBSZ Birkózó Hírességek Csarnokában: Kruj Iván, Gáspár Tamás, Keresztes Lajos, Kocsis Ferenc, Polyák Imre, Kovács István, Hegedüs Csaba, Kozma István, Varga János.

A pénteki esemény ezzel véget ért, ám szombaton a Tóth Bendegúz-emlékversennyel folytatódik a program, amelyen felvidéki, kárpátaljai, székely, vajdasági és magyar csapatok mérik össze az erejüket egymással.