Cikk keresés:    

Etikai vizsgálat indult dr. Barna Tibor ellen

2023. 10. 05., írta: MBSZ, fotót készítette: MBSZ, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Etikai vizsgálatot indított a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) dr. Barna Tibor, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Küzdősportok Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense ellen, az Etika Kódex 5 §. (2) d. pontjának megszegéséért.

A Magyar Birkózók Szövetsége az idén átalakított finanszírozási rendszer kritériumainak megfelelően, további 25 sportegyesülethez hasonlóan megvonta a Testnevelési Főiskola Sportegyesület (TFSE) műhelytámogatását.

Ezt a tényt Barna Tibor a részletes szakmai indoklás ellenére sem fogadta el, és lejárató kampányba kezdett Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke ellen. Ennek keretében eljuttatott egy levelet az MBSZ elnökének, melyben azt állította, hogy Bacsa Péter neve nem szerepel a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem adatbázisában, ennek ellenére az ügyvezető alelnök azt állítja életrajzaiban, hogy fenti oktatási intézményben edzői diplomát szerzett. Dr. Barna Tibor hamis állításait több hírportálhoz is elküldte, ahol cikkek is születtek.

A vádak tisztázására az MBSZ vizsgálatot rendelt el, amely megállapította, Bacsa Péter sehol nem állította, hogy diplomája van a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemről. Önéletrajzában csak az szerepel, hogy 2000-ben szerzett OKJ edzői végzettsége van a Testnevelési Főiskola szervezésében. 

Az MBSZ a vizsgálat során megkereste a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemet, amely megerősítette, hogy az ügyvezető rendelkezik az intézményben szerzett iskolai végzettséggel és a neve szerepel az adatbázisában. 

Bacsa Péter egyébként Közgazdász (M.Sc) diplomával rendelkezik a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemről (mai Corvinus) és Közgazdász üzleti diplomával (MBA) a Grand Valley State University egyetemről.

A nemzetközi szövetség (UWW) szintén hivatalos válaszban erősítette meg, hogy az egyetemmel folytatott levelezés és megerősítés után az ügyet lezártnak tekinti, mivel bebizonyosodott, hogy Bacsa Péter, az UWW-büró tagja angol nyelvű életrajzában sem állított valótlant.

Az etikai vizsgálat mellett – melynek eredményéről természetesen tájékoztatást adunk - Bacsa Péter a személyét ért alaptalan vádaskodások és rágalmazás miatt megtette a szükséges jogi lépéseket dr. Barna Tibor ellen.

A Testnevelési Egyetem levele ITT tekinthető meg!

A nemzetközi szövetség (UWW) levele ITT tekinthető meg!