Cikk keresés:    

Esélylesés a bukaresti Eb előtt

2024. 02. 09., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Hétfőn kezdődik Bukarestben a birkózó Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott 18 fős csapattal képviselteti magát. Mások mellett az esélyeinkről is kérdeztük a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatóját, Bácsi Pétert.

Talán szerte a világon ismert, hogy a magyar birkózók végzik az egyik legkeményebb alapozást. Mondhatni, ezzel adjuk meg a kellő fizikai muníciót a teljes évhez. Az időszak általában január közepéig, végéig tart, s bizony idő kell ahhoz, amíg a feszített erőnléti munkát követően a sportolók kellőképpen visszaszoknak a szőnyegre. Az Európa-bajnokságot a párizsi olimpia miatt a megszokottnál előbb, februárban rendezik. Kérdés, hogy az említett edzésprogram befolyással lehet-e sportolóink eredményességére, mutatott formájára a román fővárosban.

„A kemény alapozás a magyar birkózás egyik legfőbb ismérve. De nem feltétlenül igaz az, hogy február közepére nem tudunk remekelni világversenyen – kezdi Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója. – Saját tapasztalatból is mondhatom, hogy az év eleji Eb-n sokszor jobb formát tudtunk mutatni, mint ősszel a világbajnokságon. Számtalan példa volt arra, hogy azok a versenyzők, akik az Eb-n mögöttünk zártak, a vb-n megelőztek minket. Kétszer egymás után egy évben rendkívül nehéz tökéletes állapotba kerülni. Egyénfüggő, kinek, mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy visszaszokjon a szőnyegre, ez általában négy-hat hetet vesz igénybe – az alapozás után jóval erősebbek vagyunk, a mozdulataink a megszokottnál lassabbak. Idő kell, míg visszanyerjük a robbanékonyságot és a technikai finomságokat.”

A kötöttfogásban kétszeres világ- és Európa-bajnok szakember kifejtette, hogy 2024 fő versenye természetesen az olimpia, akadnak olyan birkózóink, akik a kvalifikációs időszakban nem érdekeltek, s nekik bizony a bukaresti kontinenstorna az év legfőbb erőpróbája. 

„Ilyen például az Eb-győztes Fritsch Róbert és az Eb-harmadik Szilvássy Erik is, előbbi ezúttal eggyel feljebb, hetvenhét kilogrammban szerepel, mindkettejüknek nagyon szurkolok. Vannak olyan sportolóink is, akiknek megvan már a kvótájuk, a két világbajnok, Losonczi Dávid és Muszukajev Iszmail is kiemelt felkészülési állomásként tekint a mostani viadalra, utóbbi nem fogyott le hatvanöt kilóra, a hetven kilogrammosok között méreti meg magát. Fizikai problémák nincsenek, jól sikerült felkészülést tudnak maguk mögött a csapatok, és a nemrégiben Zágrábban rendezett UWW-rangsroversenyhez képest immár jóval mozgékonyabb magyar birkózókat láthatunk a szőnyegen.”

Az említett zágrábi rangsorversenyt követően a nők Tatán, nívós, 100 fő feletti edzőtáborban vettek részt, a kötöttfogásúak Porecbe, míg a szabadfogásúak Budapestre és ketten Olaszországba utaztak felkészülni. Mindenki csiszolta, finomította, gyorsította a birkózását. 

Ötszörös Európa-bajnoki érmesünk, a szabadfogású nehézsúlyú Ligeti Dániel nem szerepel Bukarestben: „Nem fiatal versenyző, az elmúlt két évben legalább egy-egy hónapot ki kellett hagynia az Európa-bajnokság után. Nem akartunk kockáztatni, neki az a legfontosabb, hogy megszerezze a kvótát Párizsba. Bajcajev esetében is gondolkoztunk ezen, ő azonban mindenképpen szőnyegre szeretett volna állni. Úgy vélem, Muszukajev hetven kilóban is érmes lehet, és természetesen kíváncsian várjuk, hogy a többi szabadfogású versenyzőnk mire lehet képes.”

Kötöttfogásban az Eb-ezüstérmes Váncza István 67 kilóban próbálja megszerezni a kvótát, a cél elérése érdekében nem terheli meg a szervezetét, és ezúttal 72 kilóban próbál szerencsét.

„Másik kvótára esélyes birkózónk, a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán viszont nincs a csapatban, őt a bokasérülése hátráltatja, de az ő esetében is azt terveztük, hogy a kvalifikáció miatt kihagyja az Eb-t. Losonczi Dávid egy kis betegséggel bajlódik, bízom benne, hogy jövő hétre 100 %-os állapotba kerül.”

Bácsi Péter azt is elmesélte, hogy a legnagyobb kihívást a női csapat összetétele okozta: „Szekér Szimonetta térdsérüléssel küzd, sajnos műteni is kell, emiatt lehet, hogy akár hosszabb kihagyás vár rá. A háromszoros Eb-győztes Orsós Sztálvira teljesítménye hullámzó, de bármikor képes a bravúrra és a dobogóra. Szenttamási Róza ötvenöt kilóban élete első felnőtt-világversenyén szerepel, eggyel feljebb Bognár Erika nyerte meg a válogatót Dollák Tamarával szemben, így előbbi ötvenhét, utóbbi ötvenkilenc kilóban bizonyíthat. Szabados Noémi munkája példaértékű, rengeteget fejlődött, remélem, hamarosan felnő a felnőttmezőnyhöz. Nagy Bernadett letette már a névjegyét a felnőttek között, Budapesten Eb-bronzérmet nyert, utána azonban másfél évet kihagyott sérülés miatt. Kezd kilábalni a nehéz helyzetből, neki nagy szüksége van a versenyzésre.”

Az MBSZ szakmai igazgatója végül arról beszélt, hogy kötött- és szabadfogásban érmet, érmeket várhatunk, s szerinte egy dobogós helyezés akár a nők között is összejöhet. 

„Most nem az érmekre hajtunk elsősorban, a legfontosabb az, hogy kezdjen kirajzolódni az a forma, amelyikkel minél több kvótát szerezhetünk a kvalifikációs versenyeken” – zárta a szakember.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST

A magyarok és a verseny programja

Kötöttfogás
Hétfő-kedd. 55 kg:
 nincs magyar induló. 63 kg: nincs magyar induló. 77 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK), 130 kg: Vitek Dárius (BHSE).

Kedd-szerda. 60 kg: nincs magyar induló. 67 kg: Mányik Dávid (ESMTK-KIMBA), 72 kg: Váncza István (FTC), 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC), 97 kg: Lévai Tamás (BHSE).

Női birkózás
Szerda-csütörtök. 50 kg:
 nincs magyar induló. 55 kg: Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA), 59 kg:Dollák Tamara (UTE), 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 76 kg: Nagy Bernadett (UTE).

Csütörtök-péntek. 53 kg: Orsós Sztálvira (Csepel TC), 57 kg: Bognár Erika (BHSE), 62 kg: nincs magyar induló. 65 kg: nincs magyar induló. 72 kg: nincs magyar induló.

Szabadfogás
Péntek-szombat. 57 kg:
 nincs magyar induló. 65 kg: nincs magyar induló. 70 kg: Muszukajev Iszmail (FTC), 79 kg: nincs magyar induló. 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC).

Szombat-vasárnap. 61 kg: nincs magyar induló. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya), 86 kg:Vida Csaba (Csepel TC), 92 kg: Juhász Balázs (KTE), 125 kg: nincs magyar induló.