Cikk keresés:    

Erősödött a birkózás az olimpiai mozgalomban

2022. 01. 23., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: MG / UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A NOB vizsgálata alapján a birkózás vezeti a küzdősportok mezőnyét, és az összes sportág között is az első harmadban van. Az ötkarikás program Párizsban nem változik, Los Angelesben jöhet a strandbirkózás. Módosult a szabály: 1-1 után az első pont szerzője győz!

Múlt héten online ülést tartott a nemzetközi szövetség (UWW) legfőbb döntéshozó testülete, a büró, és több fontos döntés, adat látott napvilágot. A UWW szerb elnöke, egyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának tagja, Nenad Lalovics értékelésében beszámolt arról, hogy a birkózás helyzete minden eddiginél szilárdabb az olimpiai mozgalomban. A tavalyi tokiói játékok után a NOB különböző ismérvek alapján (nézettség, eladhatóság, közösségi médiás aktivitás, követők száma stb.) végzett vizsgálattal hasonlította össze az ötkarikás sportágakat. Kiderült, hogy a birkózás ott van a teljes mezőny első harmadában, a küzdősportok között pedig magasan vezet.

Ami a konkrét olimpiai programot illeti, 2024-ben, Párizsban marad a tokiói minta, azaz a három szakágban hat-hat súlycsoport 16-16 fős mezőnyökkel. A némileg módosuló kvalifikáció során a 2023-as krasznojarszki világbajnokságról kategóriánként öt versenyző szerez kvótát (az ötödikek összebirkóznak), a 2024-es kontinentális selejtezőkről két-két, a világkvalifikációról pedig három fő (a bronzérmesek összebirkóznak). Utóbbi fontos viadal megrendezésére pályázik a Magyar Birkózók Szövetsége is. Párizzsal ellentétben a 2028-as Los Angeles-i játékokon bővülhet a sportági műsor, hiszen nagy esély látszik a női strandbirkózás bevezetésére plusz kategóriákkal.

A büró ülésén több kisebb szabályváltozásról is döntöttek. Az egyik legfontosabb, hogy 1-1-es végeredménynél az első pontot szerző versenyző lesz a győztes, így megszűnik a taktikázás és negatív birkózás a mérkőzés elején két, nagyjából hasonló tudású birkózó között. A sorsolás is módosult némileg, a jövőben a tábla két felére ugyanannyian kerülnek (eddig csak az alsó ágra sorsolták a selejtezőket, most egyenlően osztják el). Jó hír a versenyzőknek, hogy a világranglista alapján összesen 300 ezer svájci frankot osztanak ki a súlycsoportok legjobbjainak, a kategóriák élén végzők, 5 ezer, a másodikak 3 ezer, a harmadikak 2 ezer frankot kapnak.