Cikk keresés:    

Erős kötöttfogású csapattal indulunk az U23-as vb-n

2022. 10. 15., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Hét kötöttfogású, valamint öt-öt női és szabadfogású magyar birkózó lép szőnyegre a Pontevedrában hétfőn kezdődő U23-as világbajnokságon. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel beszélgettünk az esélyekről.

A program a kötöttfogásúak versenyével kezdődik, csapatunk erejét hűen ábrázolja, hogy három olyan birkózónk szerepel Spanyolországban, aki korábban állt már dobogóra felnőtt-világversenyen, így a vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke Alex (97 kg), az Eb-második Váncza István (67 kg) és az Európa-bajnoki bronzérmes Vitek Dárius (130 kg). Takács István (87 kg) és Kecskeméti Krisztián (63 kg) sem szégyenkezhet az eredményei miatt, előbbi U23-as Eb-győztesnek felnőtt-vb-ötödiknek, junior-világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát, míg utóbbi a nemrégiben Belgrádban rendezett felnőtt-világbajnokságon zárt az ötödik helyen. S ott van junior Európa-bajnokunk, Tösmagi Attila (77 kg) is az utazók között.

„Jól látható, nagy az átfedés a felnőtt- és az U23-as válogatottban. Az érintett srácoknak a belgrádi vébé volt a fő verseny, ami azonban sok esetben nem úgy sikerült, ahogyan azt eltervezték – ez nagyban meghatározta azt, hogy ki indul Pontevedrában. Idehaza nyolcvanhét kilóban a legnagyobb a rivalizálás, Szerbiában Losonczi Dávid indult, s nyert bronzérmet, szerettünk volna a nem mellesleg aktuális U23-as Eb-címvédő Takács Istvánnak is lehetőséget adni, reméljük, él vele. Kecskeméti Krisztián ezúttal egy súlycsoporttal feljebb indul, s talán megvan benne a kellő lendület ahhoz, hogy dobogóra álljon. Dáriusnak ez lesz a negyedik világversenye az idén, sűrű esztendőn lesz túl, ahogyan Tösmagi Attila is. Szőke Alextől elvárható az érem, az önbizalmának is jót tenne, és ez Váncza Istvánra szintén igaz” – vélekedik Bácsi Péter.

A női csapatban vannak nagy hiányzók, az U23-as Eb-győztes, felnőtt Eb-harmadik Nagy Bernadett térdét nyáron műtötték, míg a felnőtt és U23-as Eb-bronzérmes Dollák Tamara vállproblémákkal bajlódik. 

„Bernadettre félév kihagyás vár, egyértelműen az a cél, hogy a jövőre kezdődő olimpiai kvalifikációs időszakban topformában legyen, ez Tamarára is igaz. Sajnos a többi lányról szintén elmondható, hogy kisebb-nagyobb sérülés hátráltatja őket, de a tavaly U23-as vb-bronzérmes Szél Anna, valamint az U23-as Eb-harmadik Szabados Noémi jó teljesítményében is reménykedem.”

A programot szabadfogásúak zárják, velük kapcsolatban Bácsi Péter elmondta, „Feltörekvő, fiatal generációról van szó, amelyben több olyan srác van, akiben nagy potenciál rejlik. A kis súlycsoportokban nem egyszerű a helyzet, a felsőbb kategóriákban viszont kifejezetten üdítő. Szeretném, hogy minél több mérkőzést nyerjenek a fiúk.”

De összességében mit remél Bácsi Péter a világbajnokságtól?

„A kötöttfogású csapatban két-három érem is benne van, és ezek között akár arany is lehet. A női és a szabadfogású válogatottól pontszerző helyeket, esetleg egy-egy éremszerzést remélek. Idén az esélylatolgatásoknál minden esetben alálőttem kicsit, bízom abban, hogy ez ezúttal is így lesz!”

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA

A magyar csapat és a verseny programja

Kötöttfogás, hétfő–kedd. 55 kg: nincs magyar induló. 63 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE-KIMBA), 77 kg: Tösmagi Attila (ESMTK-KIMBA), 87 kg: Takács István (Budapesti Honvéd), 130 kg: Vitek Dárius (Budapesti Honvéd).
Kötöttfogás, kedd–szerda. 60 kg: nincs magyar induló. 67 kg: Váncza István (FTC-KIMBA), 72 kg: nincs magyar induló. 82 kg: Dömök Péter (FTC-KIMBA), 97 kg: Szőke Alex (ESMTK-KIMBA).

Nők, szerda–csütörtök. 50 kg: Szekér Szimonetta (Budapesti Honvéd), 55 kg: Bognár Erika (Budapesti Honvéd), 59 kg: Szabó Nikolett (FTC-KIMBA), 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 76 kg: nincs magyar induló.
Nők, csütörtök–péntek. 53 kg: nincs magyar induló. 57 kg: nincs magyar induló. 62 kg: Szél Anna (Orosházi SBK), 65 kg: nincs magyar induló, 72 kg: nincs magyar induló.

Szabadfogás, péntek–szombat. 57 kg: nincs magyar induló. 65 kg: Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK), 70 kg: nincs magyar induló. 79 kg: Nagy Zsombor (Sziget SC-KIMBA), 97 kg: Végh Richárd (Érdi Sp-KIMBA).
Szabadfogás, szombat–vasárnap. 61 kg: nincs magyar induló. 74 kg: nincs magyar induló. 86 kg: nincs magyar induló. 92 kg: Angyal Krisztián (Csepeli BC-KIMBA), 125 kg: Korcsog Milán (Csepel TC-KIMBA).