Cikk keresés:    

Elhunyt Lucio Caneva

2022. 07. 25., írta: MBSZ, fotót készítette: uww.org, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Lucio Caneva, az Olasz Birkózószövetség igazgatója, az UWW-büró tagja, akit szoros magyar családi és baráti kapcsolatokat ápolt.

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnöke, Németh Szilárd, és alelnöke, Bacsa Péter hivatalos levélben is kifejezte részvétét, miután megdöbbenve értesült Lucio Caneva hirtelen haláláról, aki nemrég még a zágrábi U15-ös Európa-bajnokságon vett részt és dolgozott hivatalos minőségben. A 61 éves szakembernek kulcsszerepe volt az olasz birkózás fejlődésében, életét a sportágnak szentelte. Gyermekei, Dalma és Áron válogatott birkózók lettek, előbbi Eb-bronzérmekig jutott, ő pedig feleségén, az egykori magyar válogatott versenyzőn, későbbi kiváló nemzetközi bírón, Dózsa Editen keresztül ápolt személyes baráti kapcsolatokat a hazai birkózócsalád tagjaival. Ennek köszönhetően váltak gyümölcsözővé és hosszú távúvá a két nemzet sportági kapcsolatai.
A nemzetközi szövetség (UWW), ahol Lucio Caneva tavaly óta dolgozott a büró tagjaként (így Bacsa Péter közvetlen munkatársa lett), szintén megemlékezett az olasz szakember haláláról. „Caneva úr halála nagy veszteség az UWW és az egész birkózócsalád számára. Sportágunk kiemelkedő alakja volt, őszinte részvétem a családjának” – fogalmazott Nenad Lalovics, az UWW elnöke.

Az 1960. október 16-án született Lucio Caneva Genovában kezdett el birkózni, aztán az egyik legnagyobb olasz birkózóklub, a Polisportivo Mandracci edzője, majd a Liguriai Regionális Bizottság elnöke lett. Miközben gyermekei szakmai felkészülését is irányította, 2017-ben családjával Rómába költözött, s az olasz birkózóválogatott menedzsereként dolgozott tovább. A UWW a Sportérdemek Csillaga kitüntetéssel ismerte el kiemelkedő tevékenységét.