Cikk keresés:    

Elhunyt Dobor Dezső

2024. 03. 13., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: Facebook, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Hetvenéves korában elhunyt Dobor Dezső sportújságíró, sporttörténész, aki televíziós kommentátorként számos nagy magyar birkózósikerről tudósított, sportágunk szakértője volt.

Dobor Dezső 1972-ben kezdett dolgozni a Magyar Televíziónál, és évtizedeken át volt a Telesport munkatársa. Összesen kilenc olimpiáról közvetített, illetve tudósított, egyik sportága a birkózás volt, így honfitársaink korszakos sikerei – például Sike András 1988-as szöuli, valamint Repka Attila és Farkas Péter 1992-es barcelonai olimpiai diadala – sokszor jutottak el általa a közvéleményhez.

Több évtizeden keresztül látott el sajtófőnöki feladatokat hazai sporteseményeken, alelnöke volt a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) birkózó bizottságának, valamint a Magyar Sportújságírók Szövetségének, kétszer beválasztották az AIPS végrehajtó bizottságába. Jelentős riport- és dokumentumfilmeket készített, illetve könyveket írt olimpiákról, magyar olimpiai bajnokokról, a magyar kosárlabdázásról, meghatározó magyar és külföldi sportolókról, edzőkről, futballcsapatokról. Munkássága elismeréseként többek között megkapta a MOB-médiadíjat, az Ezüstgerely-pályázaton többször volt díjazott.

Isten nyugosztalja!