Cikk keresés:    

Életmű-díjakat adtunk át a kadet-világbajnokságon

2021. 07. 21., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A budapesti Tüskecsarnokban zajló kadet birkózó-világbajnokság keddi ünnepélyes megnyitóján a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) sikeres és példamutató edzői pályafutásáért Életmű-díjban részesítette Kiss Kálmánt, Paulicska Bélát és Tóth Lajost.

Kiss Kálmán ifjúsági sportolóként került a Ferencvároshoz, a nevelőedzője Papp László és Gáspár Ferenc volt. 1969-ben utazott vissza szülővárosába, és a Túrkeve VSE birkózószakosztályában több mint ötven évig, 2021-ig dolgozott mesterként. Kiss a hazautazása után hamarosan a megye, az ország egyik legerősebb birkózó-szakosztályát hozta létre, neves és eredményes birkózókat nevelt, sokan kerültek fővárosi szakosztályokba, főleg a Ferencvárosba, s nemzetközi szinten is eredményes sporotolók lettek. Eredményes edzői tevékenységéért 1995-ben Mesteredzői címet kapott, és az ő nevét viseli a felújított túrkevei Városi Sportcsarnok. 

Kiss Kálmán tanítványai – a teljesség igénye nélkül: Bíró László (Európa-bajnok, vb- és Eb-ezüstérmes, olimpiai 6.), Fórizs János, Kiss Sándor, Kiss Károly, Rácz Károly, Szarka Imre, Lakatos Győző, Kiss Ferenc.

Paulicska Béla edzői pályafutása során mindvégig példaértékű utánpótlás-nevelő munkát végzett. Ő olyan ember, akire a tanítványai nemcsak jó szívvel gondolnak, hanem büszkék is arra, hogy az ő kezei alatt fejlődhettek. Paulicska 1993-ban kapott Mesteredzői címet. Tudni illik, hogy a pályafutása Kiskunfélegyházán indult, tréneri karrierjét az FTC-ben kezdte, az igazi otthonát azonban az Újpesti Dózsa (később Újpesti Torna Egylet) szakosztályában találta meg. Ő ismertette meg a sportág alapjaival a háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes Komáromi Tibort és Növényi Norbert is az általa igazgatott műhely versenyzőjeként lett olimpiai bajnok. Tanítványai közül Major Sándor és Hirbik Csaba világbajnokságon nyert ezüstérmet, Herczeg Lajos, Kecskés Tibor, Slezák András, Gégény Csaba pedig korosztályos világ- és Európa-bajnok volt. Versenyzői összesen 311 (!) magyar bajnoki címet nyertek. 

Tóth Lajos a Csepel SC szabadfogású birkózóinak az útját egyengette az 1970-es évektől kezdve 1994-ig. Az ő edzői munkássága alá esik Kovács István 1979-ben nyert szabadfogású világbajnoki aranyérme, amely máig a fogásnem egyetlen magyar vb-címe. Tanítványai, Katz Lajos, Németh Sándor és Orbán József, Robotka István, Nagy Lajos is ez idő tájt vált élversenyzővé. Tóth Lajos a felnőtt szabadfogású válogatottban is dolgozott, 1985-ben és 1986-ban segítette a budapesti világbajnokságokon sikeresen és eredményesen szereplő birkózók felkészülését. 1990 májusában a lengyelországi Poznanban rendezett Európa-bajnokságon fia, Tóth Gábor ezüstérmet nyert a 90 kilogrammosok között. Ugyanitt a másik növendéke, a szabadfogású válogatott későbbi szövetségi kapitánya, Gulyás István (74 kg) a 4. helyen zárt. 1990 szeptemberében, a tokiói világbajnokságon Klauz László (130 kg) a 6. helyen végzett. Az imént felsorolt eredmények is jól mutatják, hogy a csepeli birkózás és Tóth Lajos edzői munkássága a világ élvonalához tartozott. Tóthot 1994-ben Mesteredzői címmel tüntették ki. Csendes, visszahúzódó természete, kiegyensúlyozottsága, tanítványaival kialakított emberi kapcsolata végig kísérte eredményes edzői pályáját.

A Magyar Birkózószövetség ezúton is gratulál a szakembereknek!