Cikk keresés:    

Életének 83. évében elhunyt Kiss Sándor

2021. 12. 05., írta: Heol Sport, fotót készítette: MBSZ, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Elhunyt a Heves Megyei Birkózó Szövetség korábbi elnöke, Kiss Sándor. A hajdani sportvezető és mérnök ravatalánál a Heves Megyei Birkózó Szövetség jelenlegi elnöke, Virág Lajos búcsúzott az elhunyttól. A beszédet teljes egészében közöljük:

Tisztelt Elnök úr!

A Magyar Birkózók Szövetsége és a Heves megyei Birkózó Szövetség nevében fájó szívvel búcsúzunk tőled. Velem együtt szomorúan búcsúznak tőled egykori sporttársaid, sportbarátaid és a jelenkor birkózói is. Szomorúan, de olyan tisztelettel adózunk emlékednek, amilyen tisztelettel Te voltál egész életedben a hőn szeretett sportágunk, a birkózás iránt. Mindenki tudta és tudja, hogy neked nem a birkózás volt a munkád, neked a birkózás, ahogy nekünk is a szenvedélyed volt. Te nem a sportban elért eredményeid miatt lettél elismert, hanem a sportért, a birkózásért, a felnövekvő új generáció támogatásáért végzett áldozatos munkád eredményeképpen vívtad ki mindenkiben a megbecsülést.

Sokan nem tudják, de az egri birkózás az egyik legfontosabb részét is Neked köszönheti. Ez nem más, mint a sportág egri szentélye, a 2015 óta az olimpiai bajnok Sike András nevét viselő edzőcsarnok. Két kezed munkája által lett tervezve, ami mai napig őrzi azon formáját, ahogy Te annak idején megálmodtad. Azóta ez a létesítmény több száz birkózás szerető számára vált második otthonává, mint ahogy annak idején nekem is. Csak pályatársaid ismerték azokat a küzdelmeidet, hogy milyen keményen, de mindig a FairPlay szellemét szem előtt tartva harcoltál sportvezetőként a Heves megyei közéletben a birkózás elismertségéért és megbecsüléséért.

Köszönöm neked azt az iránymutatást, amit minden veled való találkozás alkalmával felém közvetítettél. Ilyenkor áradt belőled a nyugalom, a kiegyensúlyozottság, a műveltség, a humor és a tisztelet. Bármikor találkoztunk a két legfontosabb dolog, amit mindig megkérdeztél tőlem: hogy van a család és hogy mennek a tanulmányok?

A sport számodra nemcsak a test fejlesztését, hanem a szellem és a közösség építését is jelentette. Saját példádon keresztül a kiművelt emberfők kinevelésében hittél és értük dolgoztál. Köszönöm neked az esélyt, amit adtál 10 éve, amikor 2011-ben átadtad nekem a stafétabotot a megyei szövetség élén, abban a reményben, hogy a változó sportfinanszírozási körülményekre együttesen próbáljunk megoldást találni és új lendülettel stabilizáljuk a bizonytalan állapotot a megyei birkózóéletben.

Számomra ez a feladat nagy kihívást jelentett egyrészt, hogy az örökségedet méltóképpen vigyem tovább másrészt, pedig, hogy az új, de nem könnyű helyzet adta kihívásoknak megfeleljek. Örömmel jelenthetem, hogy jelenleg minden lehetőség adott, hogy a jövő nemzedéke számára is olyan körülményeket biztosítsunk, amilyenek a mai kor igényeinek megfelelnek és a jövő sportsikereit megalapozhatják. Életed utolsó részében bár már nem, mint aktív sportvezető de jelen volt küzdelem. 6 évig tartó betegséged alatt is igazi küzdősportolóhoz hűen küzdöttél és harcoltál, amíg el nem fáradtál.

Sajnos most már csak a képzeletbeli birkózószőnyegen ülve nézel le ránk Kun Jóskával, Mirkóczky Jóskával, Fesztbaum Bélával, Szarvas Jóskával, Ónodi Gyulával, Ludnay Jóskával és az idén 100 éves egri birkózás többi eltávozott karfiolfülű ikonjával.
Innentől kezdve mi annyit tudunk tenni, hogy megőrizzük méltóképpen az emlékedet. Ezt oly módon fogjuk tenni, hogy a mai nappal megalapítjuk a Kiss Sándor – díjat, amelyet minden évben az év legjobb Heves megyei birkózója kapja.

Köszönettel és tisztelettel búcsúzunk Tőled!

Legyen neked könnyű a föld, Nyugodj békében, Elnök Úr!