Cikk keresés:    

Elértük a kitűzött cél felső határát Zágrábban

2023. 04. 25., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Birkózóválogatottunk a várakozásoknak eleget téve hat érmet, egy aranyat, két ezüstöt és három bronzot nyert a Zágrábban vasárnap véget ért Európa-bajnokságon. Szakmai igazgatónkkal, Bácsi Péterrel beszélgettünk a történtekről.

Semmiképpen sem lehetünk elégedetlenek a Zagreb Arenában nyújtott teljesítményünkkel, noha a szereplésünk elmaradt a tavalyi, budapesti Eb-n elért rekorderedménytől (9 érem), a hat dobogós helyezés az előzetes célkitűzés felső határát jelenti.

„Legelőször azt mondtam, hat-hét érmet remélek, de amikor kiderült, hogy a tavalyi Európa-bajnokunk és vb-bronzérmesünk, Muszukajev Iszmail vírusos megbetegedés miatt kihagyja a versenyt, öt-hatra módosítottam ezt a számot. Azt is mondtam, hogy nagyon örülnék legalább egy aranyéremnek, ez is bejött, szóval alapvetően jól teljesítettünk. Persze, van bennem hiányérzet, akadtak olyan meccseink, amelyek nyerhetőek lettek volna, gondolok például a háromszoros Európa-bajnok Orsós Sztálvira döntőjére vagy Lévai Tamás vigaszági mérkőzésére” – értékeli a csapat összeteljesítményét kétszeres kötöttfogású világ- és Európa-bajnok szakmai igazgatónk, Bácsi Péter.

A szakember arról is kifejtette a véleményét, hogy mindhárom szakágnak két-két érem jutott: „Összességében elégedettek lehetünk a válogatottjainkkal. Két-két érem az jó eredmény, ahogy mondtam, a nők között az aranyra is volt esélyünk, az nem jött össze, viszont Bognár Erika bravúrral a második helyen zárt. Szabadfogásban Muszukajev távollétében nagyjából a két érem volt a realitás.”

A 87 kilogrammos kötöttfogású Takács István élete első felnőtt Európa-bajnokságán felért a csúcsra: „Utánpótlásban U23-as, valamint junior világ- és Európa-bajnok sportolóról van szó, aki az idén év elején is megmutatta, hogy elég jó teljesítményre képes, hiszen nívós nemzetközi versenyeket nyert, ezzel az aktuális vb-bronzérmes Losonczi Dávidot megelőzte a válogatottságért folyó harcban. Nem lepett meg, hogy ennyire jól szerepelt, titkon reménykedtem abban, hogy Európa-bajnok lesz. Le a kalappal előtte, különösen azért, mert a döntőben hátrányból állt fel a török Ali Cengiz ellen.”

Bronzérmes szabadfogású klasszisunk, Ligeti Dániel (125 kg) teljesítménye üde színfolt volt, az elődöntőben megizzasztotta a háromszoros világbajnok grúz Geno Petriasvilit.

„A grúz birkózó stílusa jobban fekszik neki, mint súlycsoport másik extraklasszisáé, az immár tízszeres Eb-győztes Taha Akgülé – teszi hozzá Bácsi. – Bíztam abban, hogy pályafutása során ötödik alkalommal is felállhat az Európa-bajnoki dobogóra. A felkészülés alatt többször egyeztettem Bánkuti Zsolt szövetségi kapitánnyal az állapotáról. Dani hajlamos arra, hogy lelkileg meginogjon, ebben a tekintetben viszont most teljesen stabil volt, bízott önmagában. Ha mentálisan rendben van, akkor ő is képes lehet arra, hogy kvótát szerezzen Belgrádban.”

Kötöttfogásban elmondható, hogy az olimpiai súlycsoportok többségében jól szerepeltünk.

„Takács István és Lévai Zoltán is olimpiai kategóriában állt dobogóra. A százharminc kilogrammos Vitek Dárius noha kiesett, a szereplése kellemes meglepetés volt, hiszen az Eb előtt betegséggel bajlódott, ehhez képest állóképességben mindkét ellenfelét felőrölte. Ha nem lett volna a felkészülését hátráltató helyzet, akkor azt hiszem, megismételhette volna a tavalyi eredményét azzal, hogy dobogóra áll. A kilencvenhét kilós Lévai Tamásnak erősödnie kell még, ám örömteli volt látni, hogy az örmény olimpiai, s négyszeres világbajnok, valamint immár hatszoros Eb-győztes Artur Alekszanjannal ő birkózta a legszorosabb mérkőzést.”

Az olimpiai kvalifikációs világbajnokság kapcsán a szakember elmondta: „Azt megelőzően természetesen lesznek még felkészülési viadalok, és hazai szinten is vannak olyan súlycsoportok, amelyekben nagy rivalizálás zajlik a válogatottságért, de ettől függetlenül a zágrábi Európa-bajnokságot tekinthetjük a vb főpróbájának. Ha Szerbiában is ugyanilyen jó teljesítményt nyújtunk, akkor több kvótát szerezhetünk, mint ami eddig megszokott volt tőlünk az első kvalifikációs eseményen. Persze, azzal is számolnunk kell, hogy az orosz sportolók visszatérnek a mezőnybe, jól tudjuk, hogy a legerősebb birkózó-nagyhatalomról van szó. Azt elmondhatom, hogy három-négy kvalifikációval elégedettek lennénk.”

EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB

A magyarok helyezései

Kötöttfogás
60 kg: 
8. Torba Erik (BHSE)

63 kg: 12. Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE)
67 kg: 16. Pohilec Ádám (BHSE)
72 kg: 12. Fritsch Róbert (BHSE)
77 kg: 3. Lévai Zoltán (BHSE)
82 kg: 14. Szilvássy Erik (Csepeli BC)
87 kg: 1. Takács István (BHSE)
97 kg: 9. Lévai Tamás (BHSE)
130 kg: 9. Vitek Dárius (BHSE)

Szabadfogás
61 kg:
 8. Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK)

74 kg: 7. Kuramagomedov Murad (Tatabányai SC)
79 kg: 10. Vida Csaba (Kecskeméti TE) 
86 kg: 17. Püspöki Patrik (Bajai BC)
97 kg: 3. Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC)
125 kg: 3. Ligeti Dániel (Haladás)

Női birkózás
50 kg:
 12. Szekér Szimonetta (BHSE)

53 kg: 2. Orsós Sztálvira (Csepel TC)
55 kg: 2. Bognár Erika (BHSE)

57 kg: 9. Szél Anna (Orosházi BSK)
59 kg: 9. Szabó Nikolett (FTC-KIMBA)
58 kg: 10. Szabados Noémi (FTC-KIMBA)