Cikk keresés:    

Elekes Enikő történelmet írt Ammánban

2023. 08. 24., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Elekes Enikő az U20-as Európa-bajnokság után a korosztályos világbajnokságon is aranyérmet ünnepelt – a jordániai Ammánban múlt héten rendezett eseményen négy mérkőzést megnyerve diadalmaskodott, ezzel ő lett a magyar birkózósport első női junior-világbajnoka. A Kőbánya-KIMBA sportolója mindezt ráadásul úgy érte el, hogy felkészülését részleges bokaszalag-szakadás nehezítette.

Tudtuk, hogy Elekes Enikő nagy eredményekre képes, hiszen U15-ös Európa-bajnoki címe mellett 2021-ben egyazon évben megnyerte az U17-es világ- és Európa-bajnokságot. 

Ammánban nem csak azzal írt történelmet, hogy ő lett Magyarország első női junior-világbajnoka: eddig egyetlen birkózónk sem volt képes arra, hogy az U17-es vb-n és Eb-n, majd az U20-as világ- és Európa-bajnokságon is ugyanabban az évben diadalmaskodjon.

Jordániában úgy tűnt, Enikő simán nyert. Négy mérkőzésén riválisai összesen csupán három pontot hajtottak végre rajta.

Annyira könnyű volt, ahogyan azt a mérkőzések végeredményei mutatják?

  • Belülről egyáltalán nem volt az – felelte kérdésünkre Elekes Enikő. – Ahogyan szinte mindig, ezúttal is az első meccsem volt a legnehezebb. Tudtam, hogy a török Duygu Gen ügyes, hiszen idén megnyerte az U17-es Európa-bajnokságot, míg a vébén második lett. Öt eggyel jutottam tovább. Nem ő volt a legerősebb ellenfelem, de ettől függetlenül is ez a mérkőzés volt a legkeményebb. Szuper volt, hogy az elődöntőbe jutás simábban alakult, a fehérorosz Kszenija Cjarenját technikai tussal győztem le. Ez az összecsapás külön öröm, revansot vettem birkózótársam, Soliman Yasmine budapesti U17-es vb-bronzmeccsen elszenvedett vereségéért, ott ugyanis tőle kapott ki.

A döntőért a felnőtt Afrika-bajnok tunéziai Hadidzsa Dzslasszin kellett túljutnod, aki nem mellesleg az azt megelőző fordulóban a japán Kitade Momoko ellen nyert.

  • Nagyon higgadtan mentem fel a mérkőzésre. Nem kalkuláltam azzal, hogy megverhetem ezt a lányt. Ismertem őt, a tavalyi U20-as világbajnokságon harmadik lett úgy, hogy tíz nullra nyert azzal az amerikaival szemben, akitől én nyolc nyolccal kikaptam. Itt az enyém lett a siker hét nullával, amivel magamat is megleptem.

Milyen mentalitásban léptél szőnyegre az indiai Antim elleni döntőben?

  • Itt már bíztam abban, hogy világbajnok lehetek. Eddig még nem találkoztam vele, az idén bukkant fel, második helyen zárt az U20-as Ázsia-bajnokságon. Kihasználtam azt, hogy erősebb nálam. Ha valaki fizikailag ennyire fejlett, akkor az esetek többségében kevésbé technikás. A terv az volt, hogy fejben lefárasztom, ez sikerült. Rögtön elkezdett kapkodni, előkészítések nélkül beugrálni. Mérhetetlenül boldog voltam, hogy sikerült legyőznöm.

Hogyan értékeled azt, hogy többszörösen is történelmet írtál Ammánban?

  • Szerintem ez a világbajnokság volt életem legjobb versenye, minden összejött. Pedig egy hónapja még az sem volt biztos, hogy elindulhatok rajta. A budapesti felnőtt UWW-rangsorverseny után részleges bokaszalag-szakadást szenvedtem. Két hétig mankóval jártam a konditerembe, csak rögzítővel tudtam lábra állni. A világbajnokság előtti héten kezdtem újra rendesen edzeni, akkor az járt a fejemben, hogy ez elúszott. Utólag úgy látom, hogy még jót is tett a „félpihenő”. Mindent betartottam, amit kértek tőlem, örülök, hogy végül ennyire jól alakult minden, fantasztikus napokat tudhatok éltem át. Most azonban eljött a pihenés ideje, ezen a héten igyekszem mindent magam mögött hagyni, de aztán folytatódik a munka!

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, AMMÁN

Elekes Enikő mérkőzései
65 kg:
 Elekes Enikő–Duygu Gen (török) 5–1

65 kg: Elekes Enikő–Kszenija Cjarenja (egyéni induló, fehérorosz) 11–0
65 kg: Elekes Enikő–Hadidzsa Dzslasszin (tunéziai) 7–0
65 kg: Elekes Enikő–Antim Antim (indiai) 9–2

JUNIOR-VILÁGBAJNOKAINK
Balla József (szf, +100 kg) – Haskovo, 1975
Dudás Tibor (kf, 68 kg) – Vancouver, 1981
Herczeg Lajos (kf, 90 kg) – Vancouver, 1981
Sipos Árpád (kf, 57 kg) – Vancouver, 1981
Repka Attila (kf, 65 kg) – Schifferstadt, 1986
Nagy Attila (kf, 81 kg) – Tel Aviv, 1990
Gelénesi Nándor (kf, 88 kg) – Barcelona, 1991
Bárdosi Sándor (kf, 76 kg) – Turku, 1997
Szabó István (kf, 76 kg) – Nantes, 2000
Németh Iván (kf, 97 kg) – Guatemalaváros, 2006
Lám Bálint (kf, 120 kg) – Pattaja, 2012
Takács István (kf, 82 kg) – Tallinn, 2019
Elekes Enikő (65 kg) – Ammán, 2023