Cikk keresés:    

„Ehhez hasonló program korábban még nem indult”

2024. 03. 01., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: FL, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Szombaton az utolsó gyakorlati vizsgával véget ért a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ), a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA), valamint a Budapesti Baptista Sportiskola által közösen indított és lebonyolított középfokú birkózóedző-képzés.

A program tavaly januárban indult, a mintegy 100 jelentkezőből 52 edző nyert felvételt rá. A résztvevők egy év alatt több mint ezer gyakorlati es elméleti órán vettek részt.

„Az MBSZ régi »adósságát« teljesítette azzal, hogy összefogta az edzőképzést. A szervezet a KIMBA-val karöltve kezdeményezte a program megvalósítását, amellyel a nevelőműhely módszertani központját bízta meg, s hivatalossá a Budapest Baptista Sportiskola segítségével válhatott” – fogalmaz a középfokú edzőképzés és a KIMBA módszertani központjának vezetője, Bábszky Gergely.

Fontos megemlíteni, hogy a duális képzés ingyenes volt, sőt, a sikeres alapvizsgát követően a tanulók 50 és 100 ezer forint közötti ösztöndíjjal vághattak neki a gyakorlati képzésnek duális képzés keretében.

Most szombaton végül összesen huszonnyolcan vizsgáztak sikeresen: „Magasak voltak a követelmények, az elvárások, hiszen minőségi edzőképzést szerettünk volna megvalósítani. Birkózásban ehhez hasonló program korábban még nem indult, de más sportágakat tekintve is úttörőek vagyunk. A szakedzői végzettséggel rendelkező olimpiai, világ- és Európa-bajnok tanáraink sikeresen átadták azt a tudást, amely kiváló alapja lehet az edzői karrier elindításának vagy akár az egyetemi szintű edzői tanulmány megkezdésének” – véli Bábszky Gergely.

Való igaz, rendkívül neves szakemberek feleltek a minőségi oktatásért. A teljesség igényével: Bacsa Ferenc, Bácsi Péter, Bánkuti Zsolt, Bódi Jenő, Elbert Gábor, Farkas Gábor, Gulyás István, Komáromi Tibor, Lőrincz Tamás, Lőrincz Viktor, Módos Péter, Repka Attila, Ritter Árpád, Sike András, Takács Ferenc és Wöller Ákos egyaránt tartott órákat.

De a hallgatók között is találkozhatunk klasszisokkal. A szombati gyakorlati vizsgát sikeresen teljesítette Magyarország eddigi egyetlen női világbajnoka, Sastin Marianna, az ugyancsak vb-győztes Kiss Balázs és Korpási Bálint, az olimpiai ezüstérmes Fodor Zoltán, valamint az Európa-bajnok, ötszörös vb-ezüstérmes Deák-Bárdos Mihály.

„A szimpla jelenlétük nagy motivációt jelentett fiatal edzőinknek, viszont fontos megjegyezni, hogy hozzáállásukkal, elhivatottságukkal az iskolapadban is példaképeként viselkedtek” – tette hozzá Bábszky Gergely.