Cikk keresés:    

Egy arany, egy ezüst és egy bronz Varsóból

2023. 07. 29., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságot megelőző utolsó felkészülési versenyén vett részt a magyar női válogatott Lengyelországban. A mieink közül hárman is dobogóra állhattak a rangos „Poland Open” viadalon.

Július 26. és 30. között rendezték a lengyelek a hagyományos Ziolkowski, Pytlasinski, Poland Open elnevezésű, mindhárom szakágat felvonultató nemzetközi versenyüket Varsóban.

Magyarország női birkózásban öt versenyző révén volt érdekelt, akik közül hárman is dobogóra állhattak az ünnepélyes eredményhirdetés során.

A legkiemelkedőbb eredményt kisebb meglepetésre az U23-as Európa-bajnoki ötödik helyezett Szabó Nikolett érte el. Az FTC versenyzője az 59 kilogrammos súlycsoportban elsőként a kazah Guldana ellen a hajrában fordított és győzött, majd a második fordulóban a francia Miát is sikerült legyőznie. A fináléban az ukrán Moszkalovával szemben roppant fegyelmezett birkózást bemutatva 3-2-es diadalt aratott, megérdemelten lett aranyérmes.

Két súlycsoporttal lejjebb a zágrábi Európa-bajnokság ezüstérmesének, Bognár Erikának a nyakába is került érem. A Honvéd birkózója előbb a litván Stenelytét, majd a kazah Asimovát múlta felül magabiztos birkózással, a fináléban azonban a tavalyi vb-bronzérmese, a kanadai Godinez Gonzalez 2-0-ra jobbnak bizonyult nála, így Bognár ezüstérmes lett.

Női csapatunk harmadik érmét a háromszoros U23-as Eb-bronzérmes Szabados Noémi érdemelte ki. A 68 kilogrammos birkózó ugyan simán kikapott az Európa-bajnok bolgár Janevától az első fordulóban, a folytatásban viszont megtáltosodott. Előbb az olasz Godinát, majd a lengyel Strzalkát múlta felül könnyedén, utóbbit ráadásul be is tusolta. Végül a bronzcsatában a bolgár Georgijevával is elbánt és harmadik helyen zárt.

Az 57 kilogrammosok között az Eb-bronzérmes Galambos Ramóna, valamint a szintén Eb-harmadik Dollák Tamara idő előtt búcsúzni kényszerült a versenytől.

A Makszim Molonov és Martin Gábor vezette magyar női válogatott az Eb-ezüstérmes Orsós Sztálvirával kiegészülve egyhetes nemzetközi edzőtáborban vesz részt Spalaban.