Cikk keresés:    

Dollák Tamara maradna 57 kilóban

2022. 05. 27., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Az UTE sportolója, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) ösztöndíjasa, Dollák Tamara a plovdivi U23-as Európa-bajnokságon szerzett bronzérme után nem sokkal a budapesti BOK-csarnokban rendezett felnőtt Eb-n is a dobogó harmadik fokára állt. Mindezt úgy, hogy az eredetileg tervezetthez képest másik súlycsoportban, az 59 kilogrammosok helyett az 57 kilósok mezőnyében versenyzett.

Bulgáriában csoportmérkőzéseken birkóztál, ha az utolsó meccsedet tussal nyerted volna meg, akkor te vagy az Európa-bajnok.

  • Ugyanaz a török Elvira Kamaloglu állt velem szemben, aki a budapesti Eb helyosztóján is. Fájt a vereség, különösen azért, mert az utolsó másodpercekben tusoltam, de nem sikerült megcsinálnom. A két verseny nagyon közel, körülbelül három hétre volt egymáshoz, szóval erőteljesen bennem voltak még a Plovdivban történtek.

Úgy tűnik, ez a javadat szolgálta, 7–2-re nyertél ellene a helyosztón.

  • Mindenképpen vissza akartam vágni neki, és boldog vagyok, hogy sikerült. Noha a 2018-as budapesti világbajnokságon szerepeltem már a felnőttek között, akkor még nagyon fiatal voltam, éppen ezért ezt az Eb-t tartom az igazi bemutatkozásomnak. Rengeteget segített a közönség, a családom és a barátaim is ott voltak, ez sokat jelentett. Tökéletesen elégedett vagyok a bronzéremmel.

Eredetileg nem 57 kilóban indultál volna.

  • Szél Anna birkózott volna ebben a súlycsoportban, de ő megsérült az U23-as Eb-n, szóval lejjebb mentem. Az igazat megvallva a folytatásban is 57 kilóban szeretnék birkózni, ez az olimpiai kategória és a súlyom is ideális hozzá.

Miért nem szerepeltél az április végi felnőtt országos bajnokságon?

  • Az U23-as Eb előtt vállsérülést szenvedtem az olaszországi edzőtáborban. A fájdalom hátráltatott az Európa-bajnokságokon, de mindent megtettünk, kezeltük és kötöztük is annak érdekében, hogy csak minimális hatással legyen a teljesítményemre. Budapesten aztán a térdemet is megütöttem, mindkettőt szerettem volna pihentetni. De szerencsére már jól vagyok.

A BOK-csarnokban csak a későbbi ezüstérmes, az olimpiai és világbajnoki bronzérmes Evelina Nikolova győzött le, tussal.

  • Egyelőre sokkal tapasztaltabb nálam, és ez megmutatkozott azon a mérkőzésen. De azért dolgozunk, hogy minél hamarabb lefaragjuk a különbséget. Több rutinra, felnőtt-világversenyekre és nemzetközi edzőtáborokra van szükség ahhoz, hogy igazán ütőképessé váljak. 

Hogy tekintesz az év hátralevő részére?

  • Hamarosan bejezem a közszolgálati technikusi OKJ-képzést, és az egyetemen is véget ér a vizsgaidőszak. Szóval egész nyáron a birkózásra koncentrálhatok. Júniusban részt veszek a római Matteo Pellicone-emlékversenyen és az azt megelőző edzőtáborban, aztán folyamatosan edzünk. Utolsó éves U23-as vagyok, szeretnék részt venni a korosztály pontevedrai világbajnokságán októberben, s mivel nincs még vb-érmem, az a célom, hogy dobogóra álljak. Az egyelőre még kérdéses, hogy elindulok-e szeptemberben a belgrádi felnőtt-világbajnokságon.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST
Dollák Tamara mérkőzései

Selejtező: Dollák Tamara–Jenna Hemiae (finn) tus 12–5-nél
Elődöntő: Evelina Nikolova (bolgár)–Dollák Tamara tus 12–1-nél
Bronzmérkőzés: Dollák Tamara–Elvira Kamaloglu (török) 7–2

Az 57 kilogramm dobogósai
1. Alina Hrusina (ukrán)
2. Evelina Nikolova (bolgár)
3. DOLLÁK TAMARA és Sandra Paruszevski (német)