Cikk keresés:    

Darabos László: Nem állunk meg, nyomjuk tovább!

2024. 09. 21., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

U20-as és U17-es Európa-bajnoki címét, valamint U17-es világbajnoki ezüstérmét követően a világ tetejére is felért a BHSE kötöttfogású nehézsúlyú kiválósága, Darabos László, aki a Pontevedrában rendezett junior-vb-n állt fel a dobogó felső fokára.

Pedig eddig nem úgy alakult az év Darabos Lászlónak, ahogyan azt szerette volna. Még tavaly azzal indult az egész, hogy edzésen, vétlen mozdulat következtében úgy lekönyökölték az orrát, hogy az eltörött.

„Nagyon csúnya volt, vissza kellett tenni a helyére, két hétbe is telt, mire úgy-ahogy rendbejött. Aztán idén tavasszal Csehországban versenyeztünk, ahol az egyik nap ismét eltörött az orrom, a másik nap meg kificamodott a vállam. Egyébként szerencsésen megúsztam, mert magától »visszakerült« a helyére, ettől függetlenül két hónapot ki kellett hagynom. Az edzőimmel mindent megtettünk annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb felépüljek, de így is csak a júliusi, újvidéki U20-as Európa-bajnokság előtt három héttel kezdhettem meg az érdemi munkát” – tekint vissza a történtekre Darabos László.

Nagyon várta, hogy ismét szőnyegre léphessen, ám azt elismeri, a sérülése miatt némi bizonytalanságot érzett a kontinensviadalon: „Nagy tesztnek számított a verseny azt illetően, hogy mennyire bírja a terhelést a vállam. Szerencsére jól tartott! A három hét felkészülésből is igyekeztem kihozni a legtöbbet, nagy kedvem volt birkózni, ugyanakkor hiányzott a megszokott magabiztosságom. Hamar le akartam tudni a nyolcaddöntőt az orosz Timofej Bogdanov ellen, és ez hibának bizonyult, mert nem voltam erre alkalmas állapotban. Öt háromra kikaptam, és ezzel véget is ért az Eb nekem.”

A következtetéseket levonták, és a szeptemberi, pontevedrai U20-as világbajnokság került a fókuszba. Darabos László elmondása szerint rendkívül jól sikerült a felkészülése, várta a tréningeket és az edzői utasításokat, ennek hála kiemelkedő formába lendült. 

„Néztem a nevezéseket, és számítottam arra, hogy a nehezebb ágra kerülök. Itt volt a grúzok Európa-bajnoka, a kétszeres vb-győztes török és az első számú orosz birkózó is. Az első meccsemen amerikai ellenféllel küzdöttem, kellemetlen volt, de sikerült blokkolnom és nyernem, ahogyan a Puerto Ricó-i sráccal szemben is. Következett a török Cemal Bakir, akitől 2022-ben kikaptam az U17-es világbajnoki döntőben, nehéz meccs volt, betartottam a taktikát, és ennek meglett az eredménye. Az elődöntőben jött az orosz Alekszandr Melehov, néztük, figyeltük a mérkőzéseit, és láttuk, mi az, amire ügyelnem kell, végül ez is sikert hozott. A döntőben az iráni Abolfazl Fathitazangi ellen léptem szőnyegre, akitől az idén, Törökországban vereséget szenvedtem. Tanultunk az ott elkövetett hibából: noha nem indult jól a meccs, a második menetben iramot váltottam, és passzivitási ponttal, valamint négypontos dobással megfordítottam az állást, öt háromra nyertem.”

Darabos László tehát két korosztályos Európa-bajnoki címet, valamint vb-második helyezést követően immár világbajnoknak is mondhatja magát.

„Nagyon örülök neki, különösen azért, mert olyan ellenfeleket vertem meg, akiket eddig még nem sikerült. Nagy álmom vált valóra, ezért dolgoztam, de természetesen nem állunk meg, nyomjuk tovább. Jövőre is U20-as vagyok, erős célként ki lehet tűzni a duplázást, tehát a világ- és Európa-bajnoki aranyérem megszerzését egyazon évben.”

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA

Darabos László eredményei
Selejtező:
 Darabos László – Aden Attao (amerikai) 9–0

Nyolcaddöntő: Darabos László – Ethan Vergara (Puerto Rico-i) 8–0
Negyeddöntő: Darabos László – Cemal Bakir (török) 3–1
Elődöntő: Darabos László – Alekszandr Melehov (független egyéni induló, orosz) 3–1
Döntő: Darabos László – Abolfazl Fathitazangi (iráni) 5–3

A kötöttfogású 130 kg végeredménye
1. DARABOS LÁSZLÓ
2. Abolfazl Fathitazangi (Irán)
3. Aden Attao (Egyesült Államok) és Szamagan Ormonov (Kirgizisztán)
5. Alekszandr Melehov (független egyéni induló, orosz) és Armajisz Haratjunjan (Örményország)