Cikk keresés:    

Csütörtökön kezdődik a kaposvári U15-ös Eb

2023. 07. 04., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MBSZ, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Harminc ország közel 600 sportolója vesz részt a Kaposváron csütörtöktől vasárnapig zajló U15-ös Európa-bajnokságon. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel beszélgettünk a reményekről.

Az U15-ös Európa-bajnokságot 2017-ben hívta életre a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW), eleinte minden ország két versenyzőt indíthatott súlycsoportonként, ez azonban változott, immár csak három kategóriába lehet két birkózót nevezni. Kaposváron teljes, 39 fős csapatot indítunk, tehát szakáganként 13 fiatalunk lép szőnyegre.

„Ez a korosztály nagyon fiatal, nem szabad nagy elvárások elé állítani a birkózókat, hiszen itt még nem az eredményesség, hanem a tapasztalatszerzés a legfőbb feladat. Fontos, hogy minél többet birkózzanak, természetesen érmeket szeretnénk nyerni, és erre esélyünk is van, de nem dől össze a világ, ha valakinek ez nem sikerül. Ezek a gyerekek most »repültek ki« az általános iskolából, egyelőre nem kell megváltaniuk a világot. Egyáltalán nem biztos, hogy az U15-ös Európa-bajnokokból élsportoló válik, és az itt kiesőkből is válhat még olimpiai bajnok. Ez csupán az első lépcsőfoka a nagyon hosszú útnak, jó erőfelmérő, hogy jelenleg hol tartunk a nemzetközi mezőnyhöz képest” – vélekedik Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója.

Magyarország második alkalommal ad otthont az U15-ös Eb-nek, 2018-ban Győr volt a házigazda. A legsikeresebb esztendő kétségkívül a tavalyi volt, Zágrábban a lányok például 9 (!) érmet nyertek.

„Olyan éremesőre azért nem számíthatunk, mint tavaly, de bízunk a jó szereplésben. A nemrégiben az U17-es Európa-bajnokságon győztes Ritter Sophie toronymagas esélyes, reméljük, Magyarországon is diadalmaskodik. Bízunk abban, hogy kötöttfogásban is több dobogósunk lehet, ahogyan a szabadfogású érmesnek, érmeseknek is nagyon örülnénk. Hosszútávú cél az utánpótlásbázis növelése. Szeretnénk, ha minél többen birkóznák, ezáltal mindkét fogásnem fejlődhetne.”

Bácsi Péter kifejtette, mindhárom válogatottunk Kaposváron készült az elmúlt hetekben, jól sikerült programot tudhatnak maguk mögött, készen állnak a versenyre. 

Mindent összevetve annyit kíván nekik, hogy „a lehető legtöbbet hozzák ki magukból, s mindenki mutassa meg, mire képes.”

A kaposvári U15-ös Európa-bajnokságon orosz és fehérorosz sportolók is szerepelnek, az UWW ebben és az U17-es korosztályban zöld utat adott a sportolóknak az induláshoz – mint ismert, az orosz–ukrán háború miatt tavaly erre nem kerülhetett sor.

U15-ÖS EURÓPA-BAJNOKSÁG, KAPOSVÁR

A magyar csapat és a verseny programja

Női birkózás
Csütörtök-péntek. 33 kg:
 Szentpál Vivien (Dél-Zselic-KIMBA), 36 kg: Banai Zoé (Tatabánya), 39 kg: Sillei Janka (Vasas), 42 kg: Pusztai Kata (Győri AC), 46 kg: Zsitovoz Mária (ESMTK-KIMBA) és Németh Szonja (PBSE), 50 kg: Balázs Zea (DVTK) és Teleki Réka (Dunakeszi), 54 kg: Czeglédi Emese (FTC-KIMBA), 58 kg: Ritter Sophie (Csepel TC-KIMBA) és Báger Barbara (Nyársapáti-KIMBA), 62 kg: Bereczki Réka (Esztergom), 66 kg: Brigovácz Barbara (Dél-Zselic).

Szabadfogás
Péntek-szombat. 38 kg:
 Pécsi Szebasztián (Vasas), 38 kg: Kajdi Kornél (Győri AC), 41 kg: Sumejko Kiril (Vasas) és Szuromi László (ESMTK-KIMBA), 44 kg: Máté Miklós (Ceglédi VSE) és Németh Bálint (Bócsa), 48 kg: Bódi Csaba (Orosházi BE), 52 kg: Donkó Lehel (Abony-KIMBA), 57 kg:Láng Vince (Vasas), 62 kg: Tugyi Zétény (Jászberény), 68 kg: Kalina Balázs (ESMTK), 75 kg:Bárány-Almási Tamás (Kiskunfélegyháza-KIMBA), 85 kg: Szikszai Levente (Törökszentmiklós).

Kötöttfogás
Szombat-vasárnap. 38 kg:
 Budai Milán (Cegléd) és Zatkó Gergő (Cegléd), 41 kg: Kovács Keve (Eger-KIMBA), 44 kg: Juhász Imre (Eger-KIMBA) és Czuczor Ervin (Esztergom), 48 kg: Kazinczy Bálint (Eger-KIMBA), 52 kg: Váradi László (Csepeli BC), 57 kg: Torda Regő (Dorog), 62 kg:Kolompár Imre (Monor), 68 kg: Budai Ferenc (Cegléd) és Tóth Kristóf (Dél-Zselic-KIMBA), 75 kg:Kóródi Zsombor (FTC-KIMBA), 85 kg: Kerepesi Ákos (Csepeli BC).


A versenyen Gulyás Botond, Kajtán Olivér, Kismóni Móric és Veszelszki Dániel képviseli a magyar bírókat.