Cikk keresés:    

Csak élvezni kellett azt, amit csinálnak – Hessky Pál

2023. 02. 22., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) tavaly év végén újabb 6 legendát iktatott be a Magyar Birkózó Hírességek Csarnokába, emellett 5-5 szakembert tüntetett ki Életmű- vagy Fél évszázad-díjjal. Cikksorozatunkban az érintettekkel beszélgetünk, hetedikként Hessky Pállal, aki bírói kategóriában került a magyar Hall of Fame-tagok közé.

A most 83 éves Hessky Pál az 1952-es helsinki olimpián nyert 2 magyar arany-, 1-1 ezüst- és bronzérem hatására kezdett el birkózni a Ferencvárosban. Nagyon szerette a sportot, de ifjúsági korúként kiderült, nem lesz belőle birkózó, megítélése szerint nem volt elég erős hozzá. Az csak az utolsó csepp volt a pohárban, amikor 17 évesen kosarazás közben, a palánk alatti radiátornak zuhanva súlyosan megsérült a térde – ez egyben a karrierje végét is jelentette.

1969-ben építészmérnökként diplomázott. Ugyanebben az évben kilátogatott az országos bajnokságra, amelyen Kruj Iván és Lukácsa Béla felismerte, s meggyőzte, hogy kezdjen el bíráskodással foglalkozni. Mintegy tíz évig dolgozott magyarországi versenyeken időmérőként, titkárként, majd bíróként. 

„1979-ben a lengyelországi Lodzban tettem le a bírói vizsgát. Négy évvel később fújhattam először sípot nemzetközi versenyen, a várnai Európa-bajnokságon, amelyen Bíró László aranyérmet szerzett”– emlékszik vissza Hessky Pál.

Évente 40-45 viadalon bíráskodott, szinte minden hétvégén. A hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején ő vezette a Magyar Birkózók Szövetsége bíróbizottságát. Összesen 32 világversenyen dolgozott, s képviselte a magyar színeket, 1992-ben a szakma legnívósabb díjával, az Aranysíppal tüntette ki a nemzetközi szövetség (akkori nevén FILA) – ez az elismerés az év legjobb bírójának jár.

Az egyik legérdekesebb emlékét az 1984-es Los Angeles-i olimpiához köti: „Már nem tudom, kik birkóztak egymás ellen, de a történtek tisztán megmaradtak: az egyiküknek pontot ítéltem, amivel a kollégáim nem értettek egyet, semmissé tették a döntésemet. A másik versenyző tíz nullra győzött. A bírók főnöke a FILA későbbi elnöke, Raphaël Martinetti volt akkoriban. A meccs után odajött hozzám, és azt mondta, nekem volt igazam. A zsűri összeült, kivetítették a történteket, és megváltoztatták a végeredményt, a másik birkózó nyert. Az esetről még a Los Angeles Timesban is írtak.”

Hessky Pál kiemelte, a bolgárok olimpiai, hét-hétszeres világ- és Európa-bajnok szabadfogású birkózója, Valentin Jordanov, valamint az olimpiai és kétszeres vb-aranyérmes egyesült államokbeli Mark Schultz birkózása tetszett neki legjobban: „Nagyon szerettem a mérkőzéseiket. Sosem volt nehézség vagy probléma, csak élvezni kellett azt, amit csinálnak. Igazán nagy élmény volt.”

Az 1992-es olimpia volt bírói karrierje utolsó állomása, elmondása szerint nem szerette volna tovább elviselni azt a fajta hatalmas nyomást, ami a bírói pályával jár – húsz éven át, folyamatosan döntött sportolók sorsáról.

1996-ig dolgozott hazai versenyeken, ebben az évben az atlantai olimpián egyetlen érmet sem szerzett a magyar birkózóválogatott. Hesskyt többen felkérték arra, hogy induljon Hegedüs Csaba ellen a Magyar Birkózók Szövetsége elnöki posztjáért: „Abban az időben jó státuszom volt, azt lehetett gondolni, hogy sikerül a szövetségi gazdálkodást helyreállítani. Csaba profizmusa működött, tulajdonképpen huszárvágással ellehetetlenített, így ő maradt az elnök. Hozzáteszem, nem járt rosszul vele a magyar birkózósport, kiváló munkát végzett.”

1996-tól a 2000-es évek elejéig az FTC birkózószakosztályának vezetője volt, utána már „csak” ingatlanfejlesztéssel foglalkozott. Egészen 2013-ig, azóta a nyugdíjas éveit élvezi feleségével, a II. Kerületben általa épített házukban.

„Az elmúlt húsz évben a fő tevékenységem összességében az unokáim voltak, hatan vannak, a sportolásukat gyakorlatilag én menedzseltem. A legidősebb unokám vízilabdaedző, a második legidősebb jelenleg is aktív játékos, Irmes Pál a Nice csapatát erősíti. A másik unokám, Irmes Rozi is vízilabdázik, tizennyolc éves, többször nyert utánpótlás-világversenyen érmet a válogatottal.”

Hessky Pál a Magyar Birkózó Hírességek Csarnokába iktatásával kapcsolatban elmondta, nagyon meglepte a döntés, ugyanakkor végtelenül megtisztelőnek tartja.