Cikk keresés:    

Bulgáriában folytatódó Eb-válogatás

2022. 02. 17., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Az első hazai válogatóverseny után a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel beszélgettünk arról is, milyen felkészülési program mentén készülnek a válogatottak a március 28. és április 3. között Budapesten esedékes felnőtt Európa-bajnokságra.

Az ESMTK szervezésében a pesterzsébeti Kruj Iván Sportcsarnok adott otthont múlt szombaton a felnőtt kötött- és szabadfogású válogatóversenynek, amelyen nagy hiányzók is voltak: a világbajnoki ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke Alex (97 kg), a vb- harmadik, szintén olimpiai ötödik Muszukajev Iszmail (65 kg) és az U23-as vb-második Losonczi Dávid (87 kg) sérülés, az Eb-bronzérmes Fritsch Róbert (72 kg) pedig betegség miatt maradt távol.

  • „Alex szépen javul, bízunk benne, hogy hamarosan birkózhat, ám ahhoz csodára van szükség, hogy a budapesti Európa-bajnokságon részt vegyen. Az a legfontosabb, hogy tökéletesen felépüljön. Kétség sem fér hozzá, Muszukajev a legjobb birkózónk a szabadfogású hatvanöt kilogrammosok között, ő indul az Eb-n, s nagyon reméljük, elkápráztatja a közönséget – a technikáival és a lehető legfénysebben csillogó éremmel egyaránt. Mindhárom válogatott szerdán indult Bulgáriába, a hét végén ott rendezik a nívós Dan Kolov- és Nikola Petrov-emlékversenyt. Erre az eseményre is válogatóként tekintünk. Ha ezután is maradnak el nem döntött kérdések, akkor az érintett súlycsoportokban itthon külön mérkőzéseket rendezünk annak érdekében, hogy eldöntsük, kié legyen a címeres mez” – magyarázza Bácsi Péter.

A szakember azt is elmondta, hogy a legnagyobb csata a 87 kilogrammosok között várható az U23-as vb-aranyérmes, Eb-harmadik Szilvássy Erik és a junior-világbajnok, felnőtt-vb-ötödik Takács István között.

  • „A hazai válogatón nem ért különösebb nagy meglepetés, ha igen, az pozitív volt, néhányan ugyanis kiemelkedő formában voltak. Jó volt látni például az Európa-bajnoki arany-, ezüst- és bronzérmes szabadfogású Vlagyiszlav Bajcajevet (97 kg), akit honosítunk. Nagyon meggyőző volt, látszik, hogy rendkívül magas szintet képvisel. Rendben van a hozzáállása, mindenki dicséri, érmet vár magától Budapesten, s mi is azt várunk tőle.”

A hölgyek válogatóversenyét január 30-án rendeztük.

  • „Fiatal lesz az Eb-csapat. A lányok döntő többségének a március elején, Plovdivban esedékes U23-as kontinensviadalra időzítjük a csúcsformáját, nekik az az első számú versenyük, hiszen ebben az olimpiai ciklusban azt reméljük, közülük minél többen beérnek a felnőttmezőnybe. Ehhez fokozatosságra van szükség.”

Bácsi Pétertől azt is megtudtuk, hogy a bulgáriai megméretés után mindhárom válogatottra egyhetes „regenerációs hét” vár Budapesten, ezután a lányok Dunavarsányban, a kötöttfogásúak Tatán, míg a szabadfogásúak a fővárosban edzőtáboroznak. Az MBSZ mindhárom összetartásra szép számmal vár külföldi csapatokat.

  • „Az elmúlt időszakban számos sérülés és betegség hátráltatta a felkészülésünket, s nagyon bízunk abban, hogy a folytatásban problémamentesen dolgozhatunk. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményeket érjük el március végén, április elején a BOK-csarnokban.”