Cikk keresés:    

Bosszantó vereségeket szenvedtünk

2024. 04. 09., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Birkózóink egy kvótával tértek haza a Bakiban rendezett európai olimpiai kvalifikációs versenyről. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter a helyszínen értékelte a történteket.

A válogatott egyetlen kvótáját a 76 kilogramos Nagy Bernadett szerezte. Hogyan látta a teljesítményét?

  • Összességében azt birkózta, amit vártunk tőle, nagyon örülünk a sikerének. A bukaresti Európa-bajnokságon kiváló formában tért vissza, és abban reménykedtünk, hogy ugyanezt hozza Bakiban is. Most abban kell bíznunk, hogy ezt a lendületet viszi tovább a párizsi olimpián is.

Mi a helyzet a többi hölggyel?

  • A csapatból leginkább Orsós Sztalvirától vártam többet, hiszen ennél sokkal jobb birkózásra képes. Háromszoros Európa-bajnokról beszélünk, neki ennél többet kellett volna nyújtania. Azt reméltük, hogy akár kvótát is szerezhet, ennek ellenére elvérzett az első körben. Az biztos, hogy Isztambulban ennél többre lesz szükség.

Kötöttfogásban Lévai Zoltán (77 kg) és Eb-második Váncza István (67 kg) is kvótameccsen léphetett szőnyegre, ott azonban mindketten alulmaradtak.

  • Úgy jöttünk, ide, hogy a kötöttfogásúaktól is legalább egy kvótát várunk. Ám amikor láttuk a szakági sorsolást, akkor nagyon bizakodóvá váltunk, s már nem kvótáról, hanem kvótákról kezdtünk beszélni. Nagyon bosszantó és elkeserítő, hogy ebből egy sem lett. De dolgozunk tovább, és azt mondtuk a fiúknak is: most van az a helyzet, amelyikben nem szabad megtörni, hiszen nyakunkon van az isztambuli világkvalifikáció. Reális esély van arra, hogy többen is ott legyenek még Párizsban, ám az biztos, hogy többeknél változtatni kell a gondolkodásmódon.

Szabadfogásban sem sikerült a kvótaszerzés, különösen fájó Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg), valamint Ligeti Dániel (125 kg) negyeddöntős veresége, a csapatból ugyanis nekik volt a legkedvezőbb sorsolásuk.

  • Van bennem hiányérzet, leginkább kilencvenhét kilóban – folytatja Bácsi. – Azt gondolom, ha Bajcajev jobban küzd, akkor hozhatta volna a fehérorosz elleni meccset. Ez azért különösen bosszantó, mert ezzel együtt a kvalifikációt is megszerezte volna, hiszen a lengyel Radoslaw Baran megsérült, vele találkozott volna a kvótameccsen. Ligeti Dániel sajnos nem tudta azt a formát hozni, amelyiket a tavalyi világbajnokságon. Úgy vélem, ha ezúttal is azt nyújtja, amit akkor, az elég lehetett volna a negyeddöntőben. Továbbra is nagyon reménykedem abban, hogy ott lehetnek Párizsban.

A kvalifikációs verseny előtt szakáganként egy-egy kvótát remélt a szövetség. Ennek tükrében hogyan lehet értékelni a történteket összességében?

  • Nagymértékben sikertelennek könyvelem el ezt a versenyt. Bosszantó vereségeket szenvedtünk és nem tudunk élni a kedvező sorsolásokkal sem. Le kell vonnunk a tanulságokat a történtekből, és keményem dolgozni tovább, mert Isztanbulban még nehezebb lesz kvótát szerezni.