Cikk keresés:    

Borsos Viktória magát is meglepte a vb-döntővel

2022. 08. 31., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Kispest NSI-KIMBA sportolója, Borsos Viktória az idei év egyik legsikeresebb hazai utánpótlás-birkózójává vált azzal, hogy U20-as világbajnoki ezüstérem mellett korosztályos Eb-bronzot is nyert. Vele beszélgettünk a sikerekről, s azok hátteréről.

„A római Európa-bajnokság után az volt a célom, hogy jó birkózással dobogóra álljak a szófiai vébén – kezdi beszámolóját Borsos Viktória. – A döntőre egyáltalán nem számítottam, megleptem magam. Hozzá kell tenni, a csapatból nekem volt a legszerencsésebb sorsolásom, hiszen az indiai és a japán versenyző is másik ágon birkózott. Ez azonban extra terhet jelentett, amikor megláttam a sorsolásom, éreztem, hogy ebből több is kisülhet. Szóval nagyon izgultam.”

A „szerencsés” sorsolás persze nem azt jelentette, hogy Vikinek könnyű ellenfelekkel kellett birkóznia. Sőt… Az idei U20-as Ázsia-bajnokság második helyezettjét, a kazah Madina Amant és a korosztályos Pánamerikai bajnokságon ezüstérmes kanadai Mie Friesent is felül kellett múlnia.

„Az első körben a lengyel Aleksandra Witoson jutottam túl, őt többször megvertem már. A kazahtól viszont nagyon féltem, mert simán technikai tussal nyert a norvég lány ellen, akivel én ennél szorosabb meccset birkóztam. És nem is volt sétagalopp az elődöntő ellene! Az utolsó másodpercekben sikerült fordítanom, így győztem.”

A döntőben aztán jött a japán Szakura Motoki, akinek a dolgát nem tudta megnehezíteni Borsos: 1:20 perc alatt tusvereséget szenvedett.

„Eleinte szomorú voltam, mert ennél jobban szerettem volna birkózni, de a többiek hamar meggyőztek arról, hogy szépen fénylik ez az ezüstérem. Életemben először birkóztam japánnal, emlékezetes marad… Nagyon ügyesek, és példaértékű az, amit csinálnak. Az egész versenyen tíz súlycsoportból nyolcban győztek. Őket kell utolérnünk, ez a célunk.”

A fiatal versenyző 2019-ben U15-ös Európa-bajnoki címet ünnepelt, az azt követő, koronavírus-járvány által ellehetetlenített esztendőben ő sem versenyzett, de a második, utolsó U17-es éve sem úgy jött össze neki, ahogyan azt szerette volna: Eb-ötödik helyig jutott.

„Tavaly lelkileg nem voltam a topon, teljesen elveszítettem a motivációmat, váltásra volt szükségem. Kőbányáról Kispestre igazoltam, ráadásul a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián is megkezdődött a munka, ott alapprogramosként heti három-négy alkalommal edzek. Rengeteget segített a KIMBA, sokszor érkeznek külföldi edzőpartnerek, de ha épp nincsenek, akkor is a legjobb hazai versenyzőkkel dolgozhatok együtt, ami nagyon szuper.”

Borsos Viktória végül elmondta, jövőre is azt tervezi, hogy az 59 kilogrammosok között versenyez. A céljaival kapcsolatban kifejtette, legalább olyan jó évet szeretne zárni, mint az idén, de természetesen azt sem bánná, ha jobban sikerülne.