Cikk keresés:    

Bognár Erika 57 kilóban indulna a vb-n

2023. 05. 03., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW/Kadir Caliskan, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A BHSE sportolója, az 55 kilogrammos Bognár Erika remek sikert ért el a zágrábi birkózó Európa-bajnokságon, amelyen a második helyen zárt. A Zagreb Arenában történtek mellett idei terveiről is beszélgettünk vele.

Bognár Erika számos sikert ért el az utánpótlásban, többek között U17-es Európa-bajnoknak, világbajnoki bronzérmesnek, valamint U20-as Eb-második helyezettnek is mondhatja magát. A felnőttek között most először állt dobogóra világversenyen.

„Kellett idő ahhoz, hogy feldolgozzam az Eb-n történteket, de sikerült, és elmondhatom, nagyon boldog vagyok. A hazaérkezésem után némi pihenő kezdődött, főként a családommal töltöttem az időt, persze az ünneplés sem maradhatott el” – meséli Bognár.

Erika az első körben az ugyancsak junior Eb-második francia Tatiana Debient, majd a kétszeres felnőtt Eb-harmadik, U23-as kontinensbajnok német Annika Wendlét legyőzve jutott be a döntőbe.

„Mindkét meccs nehéz volt, a francia lánnyal birkóztam a versenyt megelőző edzőtáborban, tudtam, hogy verekedős a stílusa, erre készültem. A némettel nem találkoztam korábban, rendkívül koncentráltan mentem fel a szőnyegre, arra gondoltam, hogy meg kell vernem. A taktika az volt, hogy úgy kifárasztom, ahogy csak tudom, majd a második menetben megcsinálom a győzelmet érő pontjaimat. Noha csak az utolsó húsz másodpercben, de végül összejött. Nagyon boldog voltam.”

A döntőben a címvédő román Andreea Ana érkezett, aki Erikával egyidős, 22 esztendős. 

„Ki szerettem volna birkózni magam, sajnálom, hogy végül nem sikerült pontot csinálnom rajta. Az edzőtáborokból ismertem őt, nagyon ügyes. A lehető legtöbbet igyekeztem kihozni magamból, örültem volna annak, ha kicsit szorosabban alakul a mérkőzés, de sajnos nem tudtam mit tenni, végig ő irányított.”

Az 55 kiló nem olimpiai súlycsoport, ezért Erika úgy döntött, eggyel nagyobb súlycsoportban, az 57 kilogrammosok között próbál szerencsét. Ott várhatóan két felnőtt Eb-bronzérmessel, Dollák Tamarával és Galambos Ramónával, valamint az U23-as Európa-bajnok Szél Annával egyaránt meg kell küzdenie a címeres mezért.

„Bele kell erősödjek ebbe a kategóriába, a célom az, hogy ötvenhét kilóban induljak szeptemberben a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.”

EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
Bognár Erika mérkőzései

Negyeddöntő: Bognár Erika – Tatiana Debien (francia) 3-1
Elődöntő: Bognár Erika - Annika Wendle (német) 6-2
Döntő: Andreea Ana (román) - Bognár Erika 8-0

A női 55 kilogramm dobogósai
1. Andreea Ana (Románia)
2. BOGNÁR ERIKA (MAGYARORSZÁG)
3. Tatiana Debien (Franciaország) és Katarzyna Krawczyk (Lengyelország)