Cikk keresés:    

Bízhatunk az érmekben az U15-ös Eb-n

2024. 05. 15., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Szerdán a görögországi Lutrakiban az U15-ösök Európa-bajnokságával megkezdődnek az idei utánpótlás-világversenyek. A reményekről Bácsi Pétert, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatóját kérdeztük.

Alig ért véget Isztambulban az olimpiai világkvalifikációs verseny, máris az U15-ösöké a főszerep. Törökországban Bácsi Péter végig ott volt a magyar válogatott mellett, és arról adott tájékoztatást, hogy a serdülőket is szeretné támogatni, éppen ezért Görögországba ugyancsak elutazik.  

„Folyamatosan építkeznünk kell, és ők jelentik a jövőt. Mindenképpen ott szerettem volna lenni Lutrakiban, úgyhogy utazom a csapattal” – mondta az MBSZ szakmai igazgatója.  

Két éve Zágrábban rendezték a korosztály kontinensbajnokságát, ott 14 érmet nyertek a mieink, tavaly Kaposváron 12 medál lett a miénk.  

„Az elmúlt években remekeltünk ezen a versenyen. Két éve a női szakágban tíz indulónkból kilenc dobogóra állt, tavaly hat érmesünk lett, ami ugyan kevesebb, de remek eredmény, meg is nyertük vele a csapatrangsort. Idén is jó szereplésre számítok, mindhárom szakágban” – fogalmazott a kötöttfogásban kétszeres világ- és Európa-bajnok szakember.  

Arról is szót ejtett, hogy szabadfogásban valamelyest távolabb vagyunk az élmezőnytől: „A célunk természetesen az, hogy felzárkózzunk, ez nem egyszerű feladat, de mindent megteszünk azért, hogy néhány éven belül igazán ütőképesek legyünk a nemzetközi porondon.”   

A célokat illetően Bácsi Péter elmondta, ebben a korosztályban nem úgy kell célokat kitűzni, mint az idősebbek, s főleg nem úgy, mint a felnőttek között: „Az U15-ös generációnak elsősorban nem érmekben, hanem rutinszerzésben kell gondolkoznia. A fő cél az, hogy a lehető legtöbb meccsen szőnyegre lépjenek, belekóstoljanak a nemzetközi versenyzésbe és felmérjék, hol tartanak ehhez képest. Akadnak olyan sportolóink, akik tavaly is indultak, esetleg dobogóra is álltak. Nehéz megmondani, pontosan hány érmet várunk, de bízhatunk abban, hogy jó néhány fiatalunk nyakába kerül medál. Komoly elvárásokat mindenesetre nem szeretnék eléjük támasztani.” 

U15-ÖS EURÓPA-BAJNOKSÁG, LUTRAKI 

A magyar csapat 

Szerda-csütörtök. Szabadfogás. 38 kg: Csontos Pált (Nyársapáti), 41 kg: Pécsi Szebasztián (Vasas), 44 kg: Fülöp Kristóf (Kiskunfélegyháza), 48 kg: Pusztai Márk (Orosházi BSK), 52 kg: Máté Miklós (Cegléd), 57 kg: Zemen Márk (UTE), 62 kg: Láng Vince (Vasas), 68 kg: Tugyi Zétény (Jászberény), 75 kg: Czabán Olivér (PEAC-KIMBA), 85 kg: Simon Zsombor (KESI).  

Csütörtök-péntek. Női birkózás. 33 kg: Valcsák Kira (Tatabánya), 36 kg: Báger Dorina (Nyársapáti), 39 kg: Szentpál Viviel (Dél-Zselic–KIMBA), 42 kg: Sillei Janka (Vasas), 46 kg: Szentpál Lilien(Dél-Zselic–KIMBA) és Banai Zoé (Tatabánya), 50 kg: Pusztai Kata (Győr), 54 kg: Jung Zsófia (Esztergom), 58 kg: Balázs Zea (DVTK), 62 kg: Bereczki Réka (Esztergom), 66 kg: Józsa Kinga (Esztergom).

Péntek-szombat. Kötöttfogás. 38 kg: Kurdi Dániel (ESMTK), 41 kg: Budai Milán (Cegléd), 44 kg: Ónodi Andrade Olivér (Eger), 48 kg: Kovács Keve (Eger-KIMBA), 52 kg: Juhász Imre (Eger-KIMBA), 57 kg: Jakab Norbert (Egri VSI)62 kg: Felkai Balázs (ESMTK), 68 kg: Antaly Sándor (ESMTK-KIMBA), 75 kg: Szilágyi Dominik (Dorog-KIMBA), 85 kg: Soltész Patrik (ESMTK).