Cikk keresés:    

Bivalyerős súlycsoportokkal rajtol a belgrádi vb

2022. 09. 04., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Négy súlycsoportból háromban, a 72, 77 és 87 kilóban magyar szempontból is izgalmas küzdelmek várhatóak a belgrádi birkózó-világbajnokság első versenynapján. A szeptember 10-ei nyitónapon a 72 kilóban az Európa-bajnok Fritsch Róbert, a 77 kilóban az Eb-második Lévai Zoltán, míg a 87 kilóban az U23-as vb-ezüstérmes Losonczi Dávid öltheti magára a magyar címeres mezt. Utóbbi a szerb fővárosban debütál felnőtt világversenyen.

Hivatalosan is közzétette a szeptember 10-én rajtoló belgrádi birkózó-világbajnokság nevezési listáját az UWW. A súlycsoportokra osztott neveket tekintve igencsak erős világversenyre lehet számítani, hiszen már az első versenynapon is olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmesek lépnek majd szőnyegre a Stark Arénában.

A kötöttfogású 55 kiló (21 nevező), ugyan nem olimpiai súlycsoport és magyar résztvevője sincs, még is érdemes megemlíteni egy-két klasszis nevét, akik biztosan mindent megtesznek majd azért, hogy felférkőzzenek a világbajnoki dobogó valamelyik fokára.

Ilyen például az azeri Eldaniz Azizli, aki épp Budapesten szerezte második Európa-bajnoki címét, ráadásul mellette világbajnoknak is mondhatja magát. Azizli legnagyobb riválisa kétségkívül a 2019-ben világbajnoki címet szerző grúz Nugrazi Curcumia. Megtaláltható a nevezettek között a kétszeres Eb-bronzérmes örmény Rudik Mkrtcsjan, az Eb-ezüstérmes, vb-bronzérmes török Ekrem Öztürk, az Eb-második román Florin Tita és az Ázsia-bajnokságon második üzbég Dzsaszurbek Ortikbojev is.

A 72 kilogrammos súlycsoportban (25 nevező) már lesz magyar induló, ráadásul nem is akárki, a budapesti Európa-bajnokság aranyérmese, Fritsch Róbert.

A Budapesti Honvéd színeit képviselő csepeli többek között az olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok grúz Smagi Bolkvadzéval, az idei Ázsia-bajnok, vb-ötödik iráni Mohammad Mohtarival, az Eb-második, kétszeres vb-harmadik lengyel Gevorg Sahakyannal, valamint a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes litván Kristupas Sleivával küzdhet meg Belgrádban. Ott lesz még a súlycsoportjában három Eb-bronzérmes birkózó is, az azeri Ulvu Ganizade, a szerb (iráni származású) Ali Arszalan és a török Selcuk Can is.

Lévai Zoltán először próbálhatja magát ki világbajnokságon a 77 kilogrammos (35 nevező) súlycsoportban, hiszen 2019-ben, Kazahsztánban a 82 kilóban lépett szőnyegre, míg tavaly betegsége miatt testvére, Tamás indult ebben a kategóriában és lett ötödik helyezett Oslóban.

Európa-bajnoki ezüstérmesünk remek formában várja a belgrádi vb-t, remek skalpokat gyűjtve három rangos nemzetközi versenyt is megnyert két hónapon belül. A Honvéd büszkeségének a szerb fővárosban is lesz dolga, hiszen több neves versenyző is benevezett a viadalra. Ott lesz például a világ- és Európa-bajnok örmény Malhasz Amojan, az olimpiai bajnok, olimpiai bronzérmes, világ- és Ázsia-bajnok dél-koreai Kim Hjeonvu, olimpiai ezüstérmes, Ázsia-bajnok kirgzi Akzsol Mahmudov, az olimpiai bronzérmes japán Sohej Jabiku, a világbajnok, Eb-második vajdasági Nemes Viktor, az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes azeri Sanan Suleymanov, a háromszoros vb-bronzérmes, Ázsia-bajnoki ezüstérmes, olimpiai ötödik iráni Mohammadali Geraej, a kétszeres világ- és Európa-bajnoki bronzérmes bolgár (örmény származású) Ajk Mnacakanjan és az Ázsia-bajnok kazah Tamerlan Sadukajev is.

Újoncot avatunk a 87 kilóban (30 nevező), Losonczi Dávid ugyanis először képviselheti a magyar színeket felnőtt világversenyen. Az ESMTK izomkolosszusa az idei Pytlasinski-emlékversenyen átgázolt mindenkin, ráadásul egy hónappal előtte a Matteo Pellicone-emlékversenyen a 97 kilóban nyert versenyt, komoly ellenfeleket győzött le.

Belgrádban annak ellenére is lesznek komoly riválisai, hogy a súlycsoport két igencsak stabil nemzete, az orosz és fehérorosz kénytelen távol maradni a világbajnokságtól. A Stark Arénában természetesen szőnyegre lép a már évek óta szerb színekben versenyző, grúz származású olimpiai bronzérmes, világ- és háromszoros Európa-bajnok Zurabi Datunasvili, az Európa-bajnok dán Turpal Bisultanov, a szintén Európa-bajnok, kétszeres vb-harmadik grúz Roberti Kobliasvili, az Ázsia-bajnok iráni Naszer Alizade, az Európai Játékok-ezüstérmes, Eb-második azeri Islam Abbasov, az olimpiai ötödik, Afrika-bajnok egyiptomi Mohamed Metvalli, az Eb-második román Nicu Ojog, a vb-ezüstérmes, Eb-bronzérmes svéd Alex Kessidis, valamint a kétszeres Eb-harmadik német Hannes Wagner is.

A szombati súlycsoportok programja:
- kötöttfogású 55, 72, 77, 87 kg -

2022. szeptember 10. (szombat)
10.30 – 14.30 | Selejtezők
18.00 – 19.30 | Elődöntők

2022. szeptember 11. (vasárnap)
10.30 – 14.30 | Vigaszági mérkőzések
18.00 – 21.00 | Helyosztók

Online stream: https://uww.org/event/world-championships-61