Cikk keresés:    

Birkózóünnep Pesterzsébeten az U23-as bajnokságon

2021. 09. 19., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Szenzációs körülmények közepette zajlott le a 2021. évi U23-as kötött- és szabadfogású, valamint női országos bajnokság. Az ESMTK Birkózó Szakosztály 15. évfordulóján igazi birkózóünnepet hozott össze a Kruj Iván Sportcsarnokban.

Pompa, fény és csillogás Pesterzsébeten, az ESMTK Birkózó Szakosztály jubileumi 15. évfordulóján, melyen nem csak az erzsébeti klubot, hanem a magyar birkózást is ünnepelték a szép számmal megjelentek.

A selejtezőmérkőzések délelőtt 11 órakor vették kezdetét a színpadra emelt három szőnyegen. Kötöttfogásban 48, női birkózásban 37, míg szabadfogásban 59 versenyző küzdött meg egymással a kiosztott 30 országos bajnoki címért.

A korosztályos bajnokságon több felnőtt válogatott birkózó is szőnyegre lépett, akik hamarosan az oslói világbajnokságon képviselik majd hazánkat.

A 17 órakor kezdődő nyitóünnepségen külön köszöntötték a megjelent vendégek közül Hegedüs Csabát, az MBSZ tiszteletbeli elnökét, Bacsa Pétert, az MBSZ alelnökét, Ancsin Lászlót, az MBSZ főtitkárát, Szabados Ákost, Pesterzsébet polgármesterét, Dr. Hiller Istvánt, a Magyar Országgyűlés alelnökét, Kovács Esztert és Nemes Lászlót Pesterzsébet alpolgármestereit, Fábián Lászlót, a MOB sportigazgatóját, Harót Jánost, az ESMTK elnökét, Pesterzsébet önkormányzatának képviselőit, valamint olimpiai, világ- és Európa-bajnokainkat.

Az ünnepség a magyar és a székely Himnusszal kezdődött, Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas magyar zenész, hegedűművész és zenekara előadásában. A nyitóbeszédeket követően a jelenlévők rövid kisfilmekkel megemlékeztek Trianonról, a Magyar Birkózók Szövetségének 100. évfordulójáról, a közelmúltban elhunyt Kruj Ivánról, Tóth Bendegúzról és Varga Nimródról, valamint az ESMTK Birkózó Szakosztály 15. évfordulójáról is.

A látványos birkózó- és fitneszbemutatókat a finálék követték, ahol többek között a házigazda ESMTK legjobbjai is küzdöttek, így az oslói vb-re készülő olimpiai ötödik helyezett Szőke Alex, a junior Eb-bronzérmes Gamzatgadzsi Halidov, valamint a junior Eb-ezüstérmes Losonczi Dávid is.

Az ünnepélyes eredményhirdetés a hölgyekkel kezdődött, ahol a Budapesti Honvéd, a Vasas és az Újpest is két-két bajnokot ünnepelhetett, míg egy-egy aranyérem jutott Győrbe, Orosházára, Kiskunhalasra és a Ferencvároshoz.

A férfiaknál szabadfogásban a Csepp-L bizonyult a legeredményesebb klubnak, két országos bajnokuk is lett, akárcsak a PEAC-nak, míg a további hat aranyérmen a Dél-Zselic, a Kecskemét, az ESMTK, a Haladás, a Csepeli BC és a Vasas osztozott.

Kötöttfogásban a Budapesti Honvéd és az ESMTK dominált. Előbbi három, utóbbi két országos bajnoki címet tudhatott magáénak, de szintén duplázott a Cegléd, egy-egy súlycsoportot pedig a Szigetszentmiklós, a Dorog és a Ferencváros húzott be. Érdekesség, hogy a Honvédos Vitek testvérek közül Amadeusz és Dáriusz is egyaránt a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel.

U23-as kötöttfogású bajnokok:
55 kg: Németh Milán (Ceglédi VSE)
60 kg: Petrovics Dejan (Sziget SC)
63 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE)
67 kg: Vitek Amadeusz (Budapesti Honvéd SE)
72 kg: Váncza István (FTC)
77 kg: Klányi Krisztofer (Dorogi NC)
82 kg: Lévai Tamás (Budapesti Honvéd SE)
87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK)
97 kg: Szőke Alex (ESMTK)
130 kg: Vitek Dáriusz (Budapesti Honvéd SE)

Kötöttfogású csapatpontverseny:
1. Budapesti Honvéd 36 ponttal
2. ESMTK 28 ponttal
3. Ceglédi VSE 27 ponttal

Az U23-as kötöttfogású országos bajnokság teljes eredménylistáját ITT lehet megtekinteni!

U23-as női bajnokok:
50 kg: Gaál Henrietta (Vasas SC)
53 kg: Szekér Szimonetta (Budapesti Honvéd SE)
55 kg: Kocsis Boglárka (Győri AC)
57 kg: Bognár Erika (Budapesti Honvéd SE)
59 kg: Dollák Tamara (Újpesti TE)
62 kg: Szél Anna (Orosházi SBK)
65 kg: Szabados Noémi (FTC)
68 kg: Felhő Viktória (Kiskunhalasi BC)
72 kg: Elekes Emese (Vasas SC)
76 kg: Nagy Bernadett (Újpesti TE)

Női csapatpontverseny:
1. Budapesti Honvéd 21 ponttal
2. Újpesti TE 18 ponttal
3. FTC 15 ponttal

Az U23-as női országos bajnokság teljes eredménylistáját ITT lehet megtekinteni!

U23-as szabadfogású bajnokok:
57 kg: Kovács Buda (Dél-Zselic SE)
61 kg: Farkas Rajmund (Kecskeméti TE)
65 kg: Gamzatgadzsi Halidov (ESMTK)
70 kg: Gulyás Botond (Pécsi EAC)
74 kg: Nemes Bálint (Haladás VSE)
79 kg: Lukács Botond (Csepeli BC)
86 kg: Veszeli Dániel (Csepp-L)
92 kg: Hencz Joel (Vasas SC)
97 kg: Korcsog Milán (Csepp-L)
125 kg: Lángh Martin (Pécsi EAC)

Szabadfogású csapatpontverseny:
1. Csepp-L 28 ponttal
2. Vasas SC 20 ponttal
3. Pécsi EAC 18 ponttal

Az U23-as szabadfogású országos bajnokság teljes eredménylistáját ITT lehet megtekinteni!

A versenyen közreműködő bírók: Pál Szabolcs (elnök), Palásti Tibor, Lőrik Zsombor, Szél Dávid, Szántóné Csánó Zsófia, Csík Annamária, Makula Tamás, Sleisz Gabriella, Lukács Imre. Fék Szabolcs (versenyiroda), Starosciák Tamás (versenyiroda).