Cikk keresés:    

Betegségek hátráltatták a kötöttfogásúak felkészülését

2022. 02. 10., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A kötöttfogású birkózóválogatott szövetségi kapitánya, Módos Péter elmondta, az elmúlt néhány hétben betegségek hátráltatták a csapat felkészülését, ennek ellenére pozitívan tekint előre, s szerinte – ha minden jól megy – tökéletes állapotba lendülhetnek a srácok a március 28. és április 3. között, Budapesten esedékes Európa-bajnokságig.

Porecben egyhetes edzőtáborban vett részt a kötöttfogású válogatott, ám Módos Péter szövetségi kapitány kifejtette, a tervezettnél jóval kevesebben vettek részt az összetartáson.

  • „Tizenhatan mentünk volna, de végül csak heten utaztunk. A fő embereket »kirúgta alólunk« a betegség. Többen koronavírussal bajlódtak, és olyanok is akadtak, akik influenzás tüneteket produkáltak. Természetesen mindenkit kivizsgáltattunk, folyamatos volt az orvosi felügyelet. Azt tartottuk szem előtt, hogy mindenki kipihenje magát” – magyarázza Módos Péter.

A csapat a poreci hetet megelőzően, január 29-én és 30-án a nívós zágrábi Grand Prix-versenyen szerepelt. Nem túl eredményesen, ugyanis érem nélkül zárt.

  • „Eredetileg nem volt tervezve a zágrábi viadal, de a római és párizsi versenyt is törölték, emiatt úgy döntöttünk, elindulunk rajta. Ám a betegséghullám már akkor is ugyanígy sújtotta a csapatot, mindössze heten léptek szőnyegre.”

Módos elmondta, hogy a válogatott kilenchetes alapozáson van túl, amelybe az erdélyi magaslati edzőtábor is beletartozott.

  • „Immár teljes mértékben a birkózásra koncentrálunk, hiszen közeleg a március végén kezdődő budapesti Európa-bajnokság, amelynek a válogatóját most szombaton, Budapesten rendezik. Lesz egy-két olyan súlycsoport, amelyekben izgalmas küzdelmek várhatóak: például nyolcvanhét kilogrammban, amelyben a junior-világbajnok, felnőttvébé-ötödik Takács István, az U23-as vb-aranyérmes, Eb-harmadik Szilvássy Erik és U23-as vb-második Losonczi Dávid csap össze egymással a címeres mezért. De a hetvenkét kiló is izgalmas lehet, jó meccs alakulhat ki a felnőtt Eb-harmadik Fritsch Róbert és a junior vb-harmadik Tösmagi Attila között.”

A kötöttfogású együttes a válogatót követően elindul a Bulgáriában február 17-én kezdődő Dan Kolov- és Nikola Petrov-emlékversenyen.

  • „Ha minden jól megy, huszonkét fővel utazunk, mindenki megkapja a lehetőséget. Bízom abban, hogy jobban sikerül, mint a zágrábi viadal. Ez a megméretés már jó iránymutató lehet az Eb előtt. Utána egyhetes regeneráció vár a fiúkra, majd február 28-án Tatán kezdetét veszi a négy és fél hetes nemzetközi edzőtábor, amely egészen az Európa-bajnokság kezdetéig tart. Már most tíz-tizenkét ország jelezte a részvételi szándékát, és a lista bővülhet még. Száz fölötti létszámra számítunk, szóval semmi kétség, minden adott lesz ahhoz, hogy tökéletesen felkészüljünk a hazai világversenyre.”