Cikk keresés:    

Belgrádban jobban szeretnék birkózni – Orsós Sztálvira

2023. 05. 17., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW/Kadir Caliskan, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Magyar színekben először a zágrábi Európa-bajnokságon birkózott világversenyen az 53 kilogrammos Orsós Sztálvira, aki ezüstérmet nyert a horvát fővárosban. A Zagreb Arenában történtek mellett az idei terveiről is beszélgettünk vele.

Az orosz színekben háromszoros Eb-győztes sportoló a zágrábi kontinensviadal után e hónap végéig Oroszországba utazott, ott készül fel a június elsején Kirgizisztánban kezdődő UWW-rangsorversenyre.

„Minden rendben zajlik, jól megy az edzés, készülök a biskeki viadalra, amely nagyon erősnek ígérkezik, a súlycsoportomban több olyan versenyző is szőnyegre lép, aki a legjobbak közé tartozik a világon” – meséli Orsós.

A 30 éves klasszis egyébként már berendezkedett Budapesten, nagyon tetszik neki a város: „Az időm java részét az edzőteremben töltöm, de ha lehetőségem nyílik rá, akkor általában igyekszem felfedezni a várost, Magyarországot. Már a Balaton környékén is jártam, az a régió szintén gyönyörű.”

Zágrábban az U23-as világbajnoki bronzérmes, Eb-második német Anastasia Blayvast, a világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Eb-harmadik moldovai Iulia Leordát és a hétszeres Eb-dobogós, háromszoros vb-bronzérmes görög Maria Prevolarakit legyőzve jutott be a döntőbe, amelyben 9–3-ra kikapott a címvédő svéd Emma Malmgrentől. Érdekességként feltétlenül megemlítendő, hogy Sztálvira az Európa-bajnokságot megelőző alexandriai UWW-rangsorversenyen 11–0-ra, technikai tussal verte a svédet.

„Ugyanúgy nyertem Egyiptomban, ahogyan ő Zágrábban: összefogtam az orsót, amelyből rengeteg pontot csináltam. A Zagreb Arenában beszorult a lábam, nagyon megfeszült a térdem. Az egészségemet tartottam szem előtt azzal, hogy belefordultam az akcióba. Vele ugyanez történt Alexandriában. Birkózásban néha megesik, hogy egy pillanatra kihagy a fókusz, ebben az esetben ilyen helyzetbe kerülhetünk. Mindent összevetve boldog vagyok az ezüstéremmel, amiatt kicsit csalódott voltam, mert nem mutattam meg mindent magamból, s amiatt is, ahogyan elveszítettem a döntőt. Számos akciót elemeztünk, és ugyanezt folytatjuk, az ugyanis megmutatkozott, hogy egyes helyzetekben fejlődnöm kell, különösen a támadásoknál.” 

Orsós Sztálvira ezúton is szeretné megköszönni Magyarországnak, a szövetségnek, a klubjának, a Csepel TC-nek, a szurkolóknak és a birkózást kedvelőknek a támogatást, amely nagyon jólesik neki, motiválja. Sok olyan feladat áll előtte, amelyhez szüksége van rá, például a szeptemberi, belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokság.

„Júniusban visszamegyek Magyarországra, ahol remek felkészülési program kezdődik. Az biztos, hogy júliusban szőnyegre lépek a budapesti UWW-rangsorversenyen, ezután már csak a világbajnokság lesz a célkeresztben. Nagyon erős a súlycsoportom, senkit nem szabad lebecsülni, hiszen mindenki azért utazik Szerbiába, hogy olimpiai kvótát szerezzen. Erre nekem is jó esélyem van, de addig sok munka vár még rám. Jobban szeretnék birkózni, mint Zágrábban, mindent megteszek azért, hogy a lehető legjobb eredményt érjem el!”

EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB

Orsós Sztálvira mérkőzései
Selejtező:
 Orsós Sztálvira–Anastasia Blayvas (német) 6–1

Negyeddöntő: Orsós Sztálvira–Iulia Leorda (moldovai) 5–1
Elődöntő: Orsós Sztálvira–Maria Prevolaraki (görög) '2–2 (nagyobb értékű akcióval)
Döntő: Emma Malmgren (svéd)–Orsós Sztálvira 9–3

A női 53 kilogramm dobogósai
1. Emma Malmgren (Svédország)
2. ORSÓS SZTÁLVIRA (MAGYARORSZÁG)
3. Maria Prevolaraki (Görögország) és Zeynep Yetgil (Törökország)