Cikk keresés:    

Bejön a babona? – a kötöttfogásúak nyitják a vb-t

2022. 09. 06., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Szombaton Szerbia fővárosában, Belgrádban kezdődik a felnőtt birkózó-világbajnokság. A programot a kötöttfogásúak nyitják, ebben a fogásnemben tízből kilenc súlycsoportban szurkolhatunk magyar versenyzőnek. A szakág szövetségi kapitányával, Módos Péterrel beszélgettünk a várakozásokról.

A kötöttfogású válogatottban generációváltás zajlik, s úgy tűnik, a feltörekvő fiatalok rendkívül hatékonyan, sikeresen épülnek be a nemzeti együttesbe. A csapat átlagéletkora alig éri el a 24 évet, mégis úgy vághat neki a belgrádi világbajnokságnak, hogy a kilenc induló közül hét állt már dobogóra felnőtt-világversenyen.

Az U23-as vb-ezüstérmes Losonczi Dávid és Kecskeméti Krisztián kiemelkedő eredménye még várat magára. Előbbinek kiváló esélye van arra, hogy akár már most, élete első felnőtt-vb-jén áttörje a jeget, hiszen a legerősebb hazai súlycsoportban, a 87 kilogrammosok között sikerült kiharcolnia a címeres mezt. Olyan sportolókat előzött meg, mint az Eb-bronzérmes Szilvássy Erik, az U23-as Európa-bajnok Takács István és az Eb-harmadik Lévai Tamás – utóbbi is indul a vb-n, a 82 kilogrammosok között.

  • „Elképesztően erős nálunk a nyolcvanhét kiló – kezdi Módos Péter szövetségi kapitány. – A felkészülési időszakban három nívós nemzetközi versenyen is szerepeltünk, szinte mindegyiken sikerült mind a négy versenyzőnknek dobogóra állnia. Az elsőn, Rómában egy súlycsoportban csak három birkózót indíthattunk, Dávid eggyel feljebb, kilencvenhét kilóban szerepelt, klasszisokat maga mögé utasítva győzött. Aztán Lengyelországban már nyolcvanhét kilóban birkózott, s úgy aratott diadalt, hogy mindenkit technikai tussal vert meg. Megérdemelten lett ő a válogatott, bízom abban, hogy a vébén is ugyanilyen meggyőző teljesítményt nyújt.”

A szívizomgyulladásából felépülő Lévai Zoltánnak (77 kg) április elején nem úgy sikerült a hazai rendezésű Európa-bajnokság, ahogyan azt szerette volna. Ám azóta megállíthatatlan: mindhárom nyári felkészülési versenyen nyert, Lengyelországban például úgy, hogy ugyanazokat a sportolókat győzte le, akiket a tavalyi, tokiói olimpián Lőrincz Tamás is az aranyéremig vezető úton.

  • „Nagyon fontos volt, hogy az Európa-bajnokság előtt neki kimaradt alapozást pótolja. A hat hét erősítés meghozta az eredményt, Zoli kirobbanó formában van. Magabiztos fölénnyel verte meg a súlycsoport elitjéhez tartozó birkózókat, gyönyörű iramváltásokat és technikai elemeket láttam tőle. Ha így birkózik Belgrádban is, akkor nem lesz baj.”

Az olimpiai ötödik, világbajnoki ezüstérmes Szőke Alex (97 kg) a csapat másik nagy visszatérője: a decemberi vállműtétje miatt ki kellett hagynia a budapesti kontinensviadalt. Belgrádban viszont már szőnyegre lép!

  • „Fiatal kora ellenére sok mindent megélt már, mondhatni, rutinosnak számít. Nem állíthatom azt, hogy kirobbanó formában van, de ettől függetlenül is éremesélyesnek számít.”

A világbajnokságon szoríthatunk a budapesti Eb-n dobogós sportolóinkért is: az aranyérmes Fritsch Róbertért (72 kg), az ezüstérmes Váncza Istvánért (67 kg), valamint a két bronzérmesért, Lévai Tamásért és Vitek Dárius-ért (130 kg).

  • „Robi nagyon stabil teljesítményt nyújtott az idén, kiválóan birkózott a felkészülési versenyeken, fejben és fizikailag egyaránt jó állapotban van. Talán mondhatjuk, hogy az aktuális Eb-győztestől érmet várunk, és szerintem ő is azt remél magától. Váncza Istvánnak nehezebb időszaka volt az Európa-bajnokság után, több apró kihagyással is meg kellett küzdenie. Igyekeztünk kihozni belőle a maximumot. Dárius a súlycsoportváltása óta hat világversenyen indult, mindegyiken dobogóra állt, ráadásul egyszer a felnőttek között. Tipikusan az a versenyző, aki képes meglepetést okozni, és habár a súlya még kevés a riválisaihoz képest, a higgadtságával, mozgékonyságával remekül kompenzál. Tominak nem jött össze a nyolcvanhét kilós válogatottság, az utolsó, belgrádi felkészülési viadalon már nyolcvankét kilóban indult, és elsöprő diadalt aratott. Abszolút reális, hogy a vébén a legjobb ötben zárjon.”

A szövetségi kapitány az Eb-bronzérmes Torba Erikkel (63 kg) kapcsolatban elmondta, az elmúlt időszakban nem úgy jött ki neki a lépés, ahogyan kellett volna, ám az utóbbi hetekben elkezdett visszatérni önmagához, s ez akár már a vb-n is gyümölcsöző lehet. Módos Péter Kecskeméti Krisztiántól (60 kg) tisztes helytállást vár: „Az elmúlt időszakban voltak meghatározó győzelmei. Az edzésmunkája töretlen, remélem, tud meglepetést okozni.”

S, hogy mit vár összességében a szakember?

  • „Az elmúlt három versenyen mutatott teljesítményünk bizakodásra ad okot. Rómában a második helyen zártuk a csapatrangsort, Varsóban és Belgrádban megnyertük. De nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nagyon fiatal csapatról van szó, hullámzó lehet a srácok teljesítménye. Csak annyit kértem tőlük, birkózzák ki magukat, és akkor nagyon szuper eredményeket érhetnek el. Az Eb előtt sem fogalmaztam meg, hány érmet várok. Ahogyan akkor, úgy most is van a fejemben egy szám, ám ezt nem szeretném elárulni – mondjuk, hogy babonából. Ha egyszer már bejött…”

FELNŐTT-VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

A magyarok és a verseny programja

Szombat-vasárnap
Kötöttfogás

55 kg: nincs magyar induló.
72 kg: Fritsch Róbert (BHSE)
77 kg: Lévai Zoltán (BHSE)
87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA)

Vasárnap-hétfő
Kötöttfogás
63 kg:
 Torba Erik (BHSE)

67 kg: Váncza István (FTC-KIMBA)
82 kg: Lévai Tamás (BHSE)
97 kg: Szőke Alex (ESMTK-KIMBA)

Hétfő-kedd
Kötöttfogás 
60 kg:
 Kecskeméti Krisztián (Cegléd-KIMBA)

130 kg: Vitek Dárius (BHSE)