Cikk keresés:    

Bármelyik kötöttfogású képes lehet a vb-bravúrra

2021. 10. 04., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Rendkívül fiatal, nyolcfős csapattal vág neki az Oslóban szombaton kezdődő felnőtt-világbajnokságnak a magyar kötöttfogású birkózó-válogatott. Módos Péter szövetségi kapitánnyal beszélgettünk a várakozásokról.

Módos Pétert mindenekelőtt arról kérdeztük, miért kapott helyet öt U23-as versenyző a világbajnokságon szereplő keretben.

  • „Generációváltás zajlik a kötöttfogású válogatottban. Szinte teljes fiatalításon esett át a csapat, de ez nem ért váratlanul minket, régóta, tudatosan készülünk erre: évek óta központosítva, a legígéretesebb juniorokkal együtt dolgozunk.”

A nyolcfős alakulatból – az utánpótlás-eredményeket is beleértve – egy híján mindenki szerzett már érmet világversenyen. Ebben a tekintetben Kecskeméti Krisztián (60 kg) lóg ki a sorból, de őt sem kell félteni, letette már a névjegyét a legjobbak között: a tavalyi, belgrádi egyéni világkupán és az idei U23-as Európa-bajnokságon egyaránt az ötödik helyen zárt.

Ami a többi U23-as sportlót fiatalt illeti: Váncza István (67 kg) többek között U23-as Eb-aranyéremmel, Lévai Tamás (77 kg) U23-as Eb-ezüstéremmel, Takács István (87 kg) junior vb- és Eb-győzelemmel, Szőke Alex (97 kg) pedig a tokiói olimpián elért ötödik hellyel büszkélkedhet.

  • „És nem akármilyen skalpokat szereztek a srácok az idén! Lévai a kétszeres olimpiai bajnok Roman Vlaszovot, Takács az olimpiai bronzérmes Denis Kudlát, valamint a vb- és olimpiai második Lőrincz Viktort, Váncza István az aktuális Eb-győztes Nemes Mátét győzte le, Szőkéről nem is beszélve, aki számos klasszis birkózót utasított maga mögé. Utóbbi három hetet kihagyott a játékokat követően, ki kellett pihenni a versennyel és a kőkemény kvalifikációs időszakkal járó terheket. Nehezen állt vissza a munkába, de kezdi elérni a vébé-formáját, és meg akarja mutatni, hogy dobogóra tud állni.”

A legrutinosabb versenyző a 30 éves Szabó László (82 kg), aki 2016-ban világ- és Európa-bajnoki bronzérmet is ünnepelt, de nagy reményekkel vág neki a vb-nek az Európai Játékokon második, Eb-harmadik Torba Erik (63 kg) és az Eb-bronzérmes Fritsch Róbert (72 kg) is.

  • „Nehéz megfogalmazni, milyen eredményt várok pontosan. Egy érem mindenképpen benne van a csapatban, ha ez nem jön össze, csalódott leszek. Tulajdonképpen bárki képes lehet a bravúrra, motiváltak, kiváló formában vannak. Azt is elmondhatom, hogy jó hatással volt rájuk az olimpiai szereplés. Ráadásul Lőrincz Tamás heti egy-két alkalommal eljött az edzésünkre, beállt, segített, ösztönözte a fiatalokat. Igazi sportember.”

A kötöttfogásúak jövő csütörtökön kezdik meg szereplésüket, a válogatott egyik fele szerdán, a másik pedig csütörtökön utazik.

FELNŐTT-VILÁGBAJNOKSÁG, OSLÓ:

A kötöttfogású program:

Csütörtök-péntek. 55 kg: nincs magyar induló. 72 kg: Fritsch Róbert (Csepeli BC), 77 kg: Lévai Tamás (Budapesti Honvéd), 82 kg: Szabó László (Újpesti TE).

Péntek-szombat. 60 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), 97 kg: Szőke Alex (ESMTK), 130 kg: nincs magyar induló.

Szombat-vasárnap. 63 kg: Torba Erik (Budapesti Honvéd SE), 67 kg: Váncza István (FTC), 87 kg: Takács István (Budapesti Honvéd SE).