Cikk keresés:    

Bárki elérhet jó eredményt – Módos Péter

2023. 09. 15., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Jövő csütörtökön elkezdődik a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság kötöttfogású versenye, amelyen kilenc magyar sportoló lép szőnyegre. A fogásnem szövetségi kapitánya, Módos Péter nyilatkozott sportolóink állapotáról és a reményeiről.

„A tokiói olimpia óta olyan fiatal csapatot építettünk fel, amelyik többször is bizonyított már világversenyen. A formaidőzítésünket az év elején a vb-re tűztük ki, ennek tükrében a srácok jelenleg remek állapotban vannak, nagyon komplex felkészülésen vagyunk túl” – kezdi Módos Péter szövetségi kapitány.

A válogatottsággal kapcsolatos legizgalmasabb helyzet a 87 kilogrammosok között alakult ki, hiszen ebben a kategóriában az áprilisi zágrábi Európa-bajnokságon aranyérmes Takács István, valamint az U23-as Eb-győztes, tavaly felnőtt-vb-harmadik Losonczi Dávid küzdött a címeres mezért. Nem akárhogyan! Az összes idei nemzetközi viadalon (vagy világversenyen) kettejük közül került ki a végső győztes. A belgrádi indulást végül Losonczi harcolta ki, különösen a budapesti UWW-rangsorversenyen mutatott elképesztő teljesítménye miatt.

„Az egyik szemünk sír, a másik nevet, hiszen két olyan sportolónk van ebben a súlycsoportban, aki a világ élvonalához tartozik. Dávid mostani formája rendkívül biztató, semmi kétségem nincs afelől, hogy ugyanezt a szintet tartja Belgrádban is, és kvótát szerez a párizsi játékokra.”

A Stark Arénában a Lévai testvéreknek is szurkolhatunk, a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Zoltán 77 kilóban, az U23-as világbajnok, felnőtt-vb- és Eb-harmadik Tamás a 97 kilogrammosok között harcol a kvalifikációért.

„Zolinak egy-két olyan versenye volt, amelyik nem úgy sikerült, ahogyan azt terveztük, de ez taktikai hibáknak volt köszönhető, amelyeket azóta kiküszöböltünk. Tamás az év elején váltott nyolcvankettőről kilencvenhét kilóra, azóta rengeteget fejlődött, és tényleg olyan győzelmeket aratott, amelyek megleptek minket. Mindkettőjük jó szereplésében reménykedünk.”

Olimpiai súlycsoportban indul még az Európai Játékokon második, Eb-harmadik Torba Erik (60 kg), két U23-as Európa-bajnokunk, a felnőtt Eb-ezüstérmes Váncza István (67 kg), valamint a felnőtt Eb-harmadik Vitek Dárius (130 kg). Nem olimpiai súlycsoportban küzd az Európa-bajnok Fritsch Róbert (72 kg), az Eb-bronzérmes, U23-as világbajnok Szilvássy Erik (82 kg) és a vb-ötödik Kecskeméti Krisztián (63 kg).

„Tényleg olyan csapattal megyünk, amelyből mindenki bizonyított már világversenyen. Innentől kezdve bárkinek megvan az esélye arra, hogy jó eredményt érjen el. Mint tudjuk, kvótákat nehezebb lesz szerezni, hiszen most már nem elég az ötödik helyen zárni, a bronzmeccsek veszteseinek meg kell küzdeniük egymással. Ha valaki nincs kiemelve, akár az is előfordulhat, hogy két nap alatt nyolc mérkőzésen lép szőnyegre, ami borzalmasan megterhelő. A magyar birkózás egyik legfőbb erőssége az állóképesség és a mentalitás, szóval biztos vagyok abban, hogy a srácok jól állják a sarat.”

Módos Péterről tudjuk, hogy nem szereti előre megmondani, mit vár a csapattól. Mi ettől függetlenül természetesen ezúttal is bátorkodtunk megkérdezni tőle: „Úgy még sosem jöttünk haza világversenyről, hogy azt mondjuk: na, ebben ennyi volt. Mindig marad bennünk hiányérzet. Persze, ezúttal is van elvárásunk, de pontosan sosem találjuk el, hogyan szerepelünk a versenyen, szóval ezúttal sem beszélnék arról, hány kvótában és éremben reménykedünk.”

OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

A kötöttfogású verseny és a magyarok programja

Csütörtök-péntek. 55 kg: nincs magyar induló. 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC), 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 130 kg: Vitek Dárius (BHSE).
Péntek-Szombat. 60 kg: Torba Erik (BHSE), 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 97 kg: Lévai Tamás (BHSE).
Szombat-vasárnap. 63 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), 67 kg: Váncza István (FTC), 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA).