Cikk keresés:    

Bánkuti Zsolt hisz a budapesti Eb-aranyéremben

2022. 02. 26., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Legutóbb 2001-ben Bánkuti Zsolt nyert aranyérmet Budapesten rendezett Európa-bajnokságon. A szabadfogású klasszis a fogásnem szövetségi kapitányaként abban bízik, tanítványai közül lesz olyan, aki a nyomdokaiba lép a fővárosi BOK-csarnokban március 28. és április 3. között esedékes birkózó Európa-bajnokságon.

Két hete, február 12-én rendezték a kötött- és szabadfogású válogatóversenyt, amely előtt Bánkuti Zsolt úgy fogalmazott, egyik súlycsoportban sem vár különösebb meglepetést.

  • „Ehhez képest történt egy-két érdekesség – reagál a szövetségi kapitány. – A szabadfogásúaknak ez volt a hosszú alapozást követő első megméretése, és ez a teljesítményükön is meglátszódott. A nyolcvanhat kilogrammosok között a junior vb-bronzérmes Mester Milánt vártam befutónak, ehhez képest az első meccsen kikapott Lukács Botondtól. Botond a döntőben aztán alulmaradt Püspöki Patrikkal szemben.”

Mester Milán elindult a Bulgáriában múlt héten rendezett Dan Kolov-Nikola Petrov nemzetközi emlékversenyen is, amelyen az első körben kikapott.

  • „Sajnos nem tudtam a csapattal együtt utazni, mivel Ligeti Dánielt kísértem a lengyelországi edzőtáborba. Néhány meccset szerencsére azért láttam, s Milán veresége az egyik fájó pont volt: hat kettőre vezetett az indiai Sandeep ellen, ám hibázott, s végül kilenc nyolcra kikapott egy olyan mérkőzésen, amely reálisan nyerhető lett volna. A junior Eb-harmadik Vida Csaba (79 kg – a szerk.) az ukrán Babij ellen simán vezetett a negyeddöntőben, két pontra volt a technikai tustól, és el is akarta érni azt. Támadott, de valahogyan beverte a fejét, s félig-meddig elveszítette az eszméletét, aminek az lett az eredménye, hogy tizennégy tizenegyes vezető állásnál tusolták. Tanulságos meccs volt, rájött, hogy ilyen nagy előnynél még akkor sem szabad kapkodnia, ha jól mozog a szőnyegen, és kiváló erőben érzi magát.”

A csapat egyetlen érmét a felnőtt Eb-n ötödik Kuramagomedov Murad (74 kg) szerezte, akinek finoman fogalmazva sem sikerültek túl jól a legutóbbi világversenyei, gyakran kapott ki a már megnyertnek hitt mérkőzéseken.

  • „Nagyon örültem a sikerének, ráfért már az érem. És jól is birkózott, a tokiói olimpián negyeddöntős azeri Turan Bayramovtól szoros összecsapáson kapott ki az elődöntőben. Pszichésen nagy szüksége volt erre a dobogós helyezésre, remélem, kellőképpen motiválja a budapesti Eb előtt.”

A bulgáriai esemény után a válogatott nagy része Rómába ment edzőtáborozni. Három honosított sportolónk, a junior Eb-harmadik Halidov Gamzatgadzsi (61 kg), az Európa-bajnoki arany-, ezüst- és bronzérmes Vlagyiszlav Bajcajev (97 kg) és Kuramagomedov Murad Oroszországban folytatja a felkészülést, Bánkuti pedig a felnőtt vb-harmadik, olimpiai ötödik Muszukajev Iszmaillal (65 kg) és az Eb-ezüstérmesünkkel, Ligeti Dániellel (125 kg) elutazott a Törökországban zajló, rangos Yasar Dogu, Vehbi Emre és Hamit Kaplan-emlékversenyre.

  • „Pénteken indultunk Isztambulba, erős versenyre számítunk. A többiek március ötödikén érkeznek haza Rómából, s az oroszok is ez idő tájt utaznak Budapestre, ahol megkezdjük a közvetlen felkészülést az Európa-bajnokságra. Egyelőre négy-öt ország jelezte, hogy szeretne velünk együtt edzőtáborozni, de ez a szám természetesen tovább nőhet a kezdésig.”

Bánkuti Zsolt elmondta, hogy a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel már egyeztetett a fővárosi Eb-n résztvevő keret összetételéről. A javaslatát felterjesztette az elnökségnek, amely hamarosan arról dönt, jóváhagyja-e azt.

A magyar birkózók közül Bánkuti nyert legutóbb aranyérmet Budapesten – 2001-ben, az 58 kilogrammosok között. Megkérdeztük, lát-e reális esélyt arra, hogy a magyar színekben induló szabadfogásúak közül bárki megismétli ugyanezt a bravúrt most tavasszal, a BOK-csarnokban.

  • „Nagyon bízom a csapatban, látom a srácokon, hogy komoly lehetőségként tekintenek a hazai rendezésű Eb-re. Teljesen más légkör uralkodik ezeken a világversenyeken. Tudom, hogy a csapatban egytől egyik mindenki képes nagy meccseket nyerni, és igen, optimista vagyok. Szerintem érmet, érmeket nyerhetünk. Természetesen a legjobban azt szeretném, hogy valaki felálljon a dobogó legfelső fokára, s attól függetlenül is hiszek ennek a sikerében, hogy tudom, ez borzalmasan nehéz. Az biztos, hogy felkészülten lépnek szőnyegre a fiúk, s tudom, hogy megmutatják, mire képesek.”