Cikk keresés:    

Bácsi Péter: Rendkívül értékes ötödik helyeket szereztünk

2024. 08. 29., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MBSZ, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A magyar válogatott egy ezüstéremmel és öt ötödik hellyel zárta az Ammánban rendezett U17-es birkózó-világbajnokságot, amelyet követően a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter értékelte a történteket.

A magyar szempontból két-két ötödik és hetedik, valamint egy tizenharmadik hellyel zárul párizsi olimpiát követően Bácsi Péter érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet: „Rendkívül fájó, és már-már kísértenek az olimpiai ötödik helyezések. A 2008-as pekingi olimpia óta kilencből csupán egy bronzmeccset nyertünk meg, Módos Peti, 2012-ben. Szintén Londonban Hatos Gábor is kikapott, de később az üzbég Szoszlan Tigijev doppingvétsége miatt megkapta a bronzérmet. Két elveszített helyosztó fűződik Muszukajevhez, kettő hozzám, s további egy-egy Losonczi Dávidhoz, Lőrincz Viktorhoz, valamint Szőke Alexhez.”

A soron következő világversenyen, az ammáni U17-es világbajnokságon ötből öt bronzmérkőzést veszítettük el, szóval rögtön azt kérdeztük Bácsi Pétertől, miféle „átok” kísérthet minket.

„Csupán érdekességként figyeltünk fel rá. Párizzsal együtt már szembetűnő volt, hogy az elmúlt időszakban milyen rosszul alakultak az olimpiai bronzmeccseink. De nem vagyunk elátkozva, korábban is voltak ötödik helyezéseink, Lőrincz Tamásnak is akadt három olyan egymást követő világbajnoksága, amelyen az ötödik helyen zárt. Sajnos ilyen szempontból Ammánban is hasonlóan szerencsétlenül alakultak az események, az ott elért az eredmények ugyanakkor rendkívül értékesek, ezek a gyerekek a következő időszakban jó eséllyel pályázhatnak az érmes helyekre. Tényleg, szinte mindegyik medália hajszálon múlt, de U17-es mezőnyről beszélünk, biztos vagyok abban, hogy a fiatalok rengeteget tanultak a történtekből” – vélekedik Bácsi Péter.

Ammánban ötödik helyen zárt Laposa Márk (szf, 71 kg, UTE-KIMBA), Szentpál Vivien (40 kg, Dél-Zselic-KIMBA), Báger Barbara (57 kg, Nyársapát-KIMBA), Szuromi László (kf, 48 kg, ESMTK) és Zsitovoz Petro (kf, 55 kg, ESMTK-KIMBA).

„Laposa Márk az első három meccsét úgy nyerte meg, hogy tizenöt másodperccel a vége előtt fordított, ami bravúros teljesítmény. A bronzmeccsen hibázott, de tizenhét éves srácról beszélünk, nem kell meglepődni azon, ha valaki ennyi idősen hibázik. Azt kell nézni, amit összességében nyújtott a versenyen. Zsitónál ugyanez a helyzet, az elődöntőben hat nullás előnyben volt, s másodpercek választották el az első menet végétől, amikor tusolta őt az amerikai. Magabiztosan vezetett, neki állt a zászló, ha nem történik ez a szerencsétlen akció, akkor már biztos érmes, s akár meg is nyerhette volna a versenyt. Szuromi Lacitól már az Eb-érem is nagy bravúr volt, most eggyel feljebb indult, és itt ötödik lett, ami nagyon szép eredmény. Egyazon évben Eb-harmadiknak és vb-ötödiknek lenni szerintem meglehetősen jó teljesítmény. Báger Barbi ugyan az ötödik helyen zárt, megverte például azt a németet, akitől korábban kikapott, és végig jól küzdött. Szentpál Vivi kellemes meglepetés volt. Tizennégy éves, az Eb-érme után azt mondtam, Ammánban nem feltétlenül kellene indítani. Tévedtem, mert ennek ellenére jól szerepelt, és nagyon hasznos tapasztalatokat szerzett.”

A válogatott egyetlen érmét Czakó Zoltán szerezte, a dobogó második fokára állt fel a kötöttfogású 110 kilogrammosok között.

„Az Eb-n is azt reméltem tőle, hogy a legjobb háromban zár, ám ott a térdsérülése közbeszólt. Óriási dicséretet érdemel, rengeteget dolgozott, aminek meglett az eredménye. Sokáig kérdéses volt, egyáltalán szőnyegre léphet-e Jordániában, hiszen a kontinensviadal után műteni kellett. Ezúton is köszönjük dr. Molnár Szabolcs remek munkáját, ő végezte el a szükséges beavatkozást. Zoli a döntőben is helyt állt, de ezúttal az ukrán srác jobb volt nála. Ettől függetlenül le a kalappal, műtét után néhány héttel nem sokan tudnak ilyen jól birkózni.”

A kötöttfogásban kétszeres világ- és Európa-bajnok szakember a világbajnokságot összességében így értékeli: „Két-három érmet vártam előzetesen, ettől elmaradtunk, pedig akár meg is lehetett volna. Mindazonáltal nem győzzük hangsúlyozni, az U17-es korosztályban nem feltétlenül a dobogós helyezések száma alapján kell értékelni, hanem a mutatott birkózást mérlegre téve. Utóbbi a teljes csapatot nézve pozitív képet mutat.”

U17-ES VILÁGBAJNOKSÁG, AMMÁN

A magyarok eredményei

Kötöttfogás
48 kg:
 5. Szuromi László (ESMTK)

55 kg: 5. Zsitovoz Petro (ESMTK-KIMBA)
60 kg: 17. Olasz Bende (ESMTK-KIMBA)
65 kg: 13. Torda Regő (Dorogi AC-KIMBA) 
71 kg: 14. Kolompár Imre (Monor-KIMBA)
80 kg: 19. Jakab Dániel (FTC-KIMBA)
92 kg: 13. Budai András (ESMTK)
110 kg: 2. Czakó Zoltán (Kiskunfélegyháza-KIMBA)

Női birkózás
40 kg:
 5. Szentpál Vivien (Dél-Zselic-KIMBA)
49 kg:
 8. Németh Szonja (PBSE-KIMBA)

53 kg: 11. Köblő Anna (Csepel TC-KIMBA)
57 kg: 5. Báger Barbara (Nyársapát-KIMBA) 
61 kg: 7. Balázs Éda (DVTK-KIMBA)
65 kg: 13. Pupp Viktória (DKSE-KIMBA) 
69 kg: 12. Cseh Tamara (Szentes-KIMBA)

Szabadfogás
65 kg:
 11. Arszunkajev Ahmad (Vasas)

71 kg: 5. Laposa Márk (UTE-KIMBA)
92 kg: 12. Soliman Youssef (PEAC-KIMBA)
110 kg: 13. Juhász György (Csepeli BC-KIMBA)