Cikk keresés:    

Bácsi Péter: „Ráfordultunk a világbajnokságra”

2023. 07. 18., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW/RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Négy arany-, egy-egy ezüst- és bronzéremmel zárta a magyar válogatott a budapesti BOK-csarnokban rendezett Polyák Imre–Varga János-emlékversenyt, a nemzetközi szövetség (UWW) rangsoroló viadalát. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter értékeli a történteket.

A négynapos programot a szabadfogásúak nyitották múlt csütörtökön, akik közül Kuramagomedov Murad (74 kg) a dobogó legfelső, míg az ötszörös Eb-érmes klasszisunk, Ligeti Dániel (125 kg) a második fokára állhatott. Utóbbi a döntőben 8:4-es vesztes állásnál combsérülés miatt feladni kényszerült az egyesült államokbeli Mason Parris elleni döntőt.

„Kuramagomedov Murad régóta adós volt a jó szerepléssel, végre egy pozitívum! – kezdte Bácsi Péter. – Amikor idejött, az volt az elvárás vele szemben, hogy éremért birkózzon a világversenyeken, s akkor sem volt képes dobogóra állni, amikor kedvező volt a sorsolása. A szövetség ezért levette róla a kezét, saját költségen utazik a megméretésekre. Örülünk, hogy láthatóan ez plusz motivációt adott neki, a BOK-csarnokban egész jól birkózott. Azt tudni kell, hogy a szeptemberi belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon még ennél is jobban kell teljesítenie a kvótaszerzéshez. Bízunk benne, hogy képes lesz rá. Ahogyan Ligeti Dánielben is hiszünk, az elmúlt időszakban meggyőzően teljesít, akit le lehet győzni, azt le is győzi. Sajnálatos viszont, hogy mostanában gyakrabban sérül meg. Ezúttal talán nem annyira súlyos a helyzet, csak remélni tudjuk, hogy nem hátráltatja a vébéfelkészülését, hiszen a honosított birkózóink mellett neki van a legnagyobb esélye a kvótaszerzésre.”

Ha már a honosított birkózóinknál tartunk. Az Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes Muszukajev Iszmail (65 kg) és a magyar színekben Eb-ezüstérmes Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) sem teljesített jól Budapesten, mindketten kiestek.

„Láthatóan nem voltak jó formában. Bajcajev másodpercekre állt attól, hogy visszavágjon az azeri Magomedkhan Magomedovnak a legutóbbi két Eb-n elszenvedett vereségért, de végül kikapott. Össze kell szedniük magukat, nagy hajrára van szükség a felkészülésükben, hiszen nekik éremért, kvótáért kell küzdeniük Belgrádban.”

A jobbára utánpótláskorúakkal felálló női válogatottunk egy dobogós helyezést ért el, az Eb-második Bognár Erika (55 kg) a harmadik helyen zárt. Üde színfolt volt az U20-as Eb-győztes Elekes Enikő (62 kg) teljesítménye, aki remek birkózással két meccset nyert, az Európa-bajnoki második Orsós Sztálvira (53 kg) mindazonáltal némi csalódásra egy vesztes összecsapást követően búcsúzott.

„A női mezőny meglehetősen erős volt, szóval pozitív, hogy legalább egy érmet tudtunk szerezni. Orsós Sztálvira a versenyt megelőző hetekben betegséggel bajlódott, ez megpecsételte a szereplését. A fiatalok alapvetően nem okoztak csalódást, Elekes Enikő jól küzdött, és a többiekről ugyancsak elmondható, hogy nem szeppentek meg, s amit ki lehetett, azt kihozták magukból. Jó szintfelmérő volt ez nekik.”

A szombati, kötöttfogású nyitó napon még érem nélkül maradtak a magyarok, viszont másnap remekeltek, Szilvássy Erik (82 kg), Losonczi Dávid (87 kg) és Lévai Tamás (97 kg) egyaránt diadalmaskodott. Negatívumként azt lehet kiemelni, hogy mind a négy bronzmérkőzést elveszítettük: Lévai Levente (72 kg), Lévai Zoltán (77 kg), Dömök Péter (82 kg) és Vitek Dárius (130 kg) egyaránt az ötödik helyen zárt. A válogatott Azerbajdzsán mögött többek között Iránt, Grúziát és Törökországot is megelőzve második helyezést ért el a csapatrangsorban.

„Szilvássy Erik úgy tudott nyerni, hogy sérüléssel bajlódott, Losonczi Dávid és Lévai Tamás szintén kiválóan mozgott. Előbbi megkapta a legjobb magyar kötöttfogású birkózónak járó díjat, teljes joggal, hiszen negyvenegy pontot csinált riválisain, miközben rajta egyetlenegyet sem tudtak végrehajtani. Amiatt kicsit csalódott vagyok, hogy nem nyertünk bronzmérkőzést, de pozitív, hogy hat súlycsoportban küzdöttünk a dobogóért, és ezzel a második helyen zártunk a csapatrangsorban.”

Áprilisban kötöttfogású 87 kilogrammban Takács István ünnepelt Európa-bajnoki címet Zágrábban. Tudni lehetett, hogy hatalmas csata várható közte és a legutóbbi világbajnokságon bronzérmes Losonczi között a válogatottságért. Takács június végén Törökországban, és ezúttal is rosszabbul szerepelt riválisánál.

„Kezd kirajzolódni a világbajnoki keretünk, úgy hiszem, senkit nem érhet meglepetésként. Noha a szerbiai felkészülési verseny még hátravan, a budapesti volt a mérvadó. Azt mindenesetre reméljük, hogy ott még jobb formában lépnek szőnyegre a srácok. A teljes válogatottat tekintve nagyjából az időszaknak megfelelő állapotban birkóztak a versenyzőink, csak helyenként láttunk lemaradást, amelyet természetesen be kell hozni. Ráfordultunk a világbajnokságra, még mindig ezen a versenyen a legegyszerűbb az olimpiai kvalifikáció – kettő-négy kvóta lehet reális, előbbivel csalódott, utóbbival elégedett lennék. Van még közel két hónapunk, keményen kell dolgoznunk!”

Azt korábban is közöltük, hogy a kötöttfogású 97 kilogrammosok között világbajnoki ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke Alexet múlt hétfőn gerincsérvvel műtötték. Bácsi Péter elmondta, noha a beavatkozás jól sikerült, az ESMTK-KIMBA sportolója egészen biztosan nem szerepelhet a belgrádi világbajnokságon, ott Lévai Tamás indul.