Cikk keresés:    

Bácsi Péter összességében csalódott

2021. 05. 12., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A magyar válogatott egy kvótát szerzett a Szófiában vasárnap véget ért olimpiai kvalifikációs versenyen, ezzel biztossá vált, hogy összesen hat hazai birkózónak szurkolhatunk az idén nyáron esedékes tokiói játékokon. A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter nyilatkozott a helyzetről.

„Három-négy kvótával lennék igazán elégedett, de a helyzet az, hogy ez a maximum, amit elérhetünk. Megtörténhet, hogy egyet sem szerzünk, ahogyan az is, hogy négyet” – így fogalmazott honlapunknak Bácsi Péter szakmai igazgató a bulgáriai esemény előtt. Sajnos a rosszabb verzió valósult meg, a kötöttfogású Szőke Alex révén egy kvótát szerzett a magyar válogatott a vasárnap véget ért, utolsó kvalifikációs versenyen.

Hogyan értékel ezután a kétszeres kötöttfogású világ- és Európa-bajnok?

  • „Összességében csalódott vagyok, mivel véleményem szerint a szabadfogásúak és a nők között egyaránt kvalifikálhatott volna még egy-egy versenyzőnk. Igaz, a sorsolások egyáltalán nem kedveztek, bravúrokra lett volna szükség, ám erre csak egyetlen sportolónk, Szőke Alex volt képes.”

A junior Európa-bajnok Szőke a görög Keszidiszt és a mediterrán bajnok spanyol Gasca Fresnadát egyaránt technikai tussal legyőzve jutott az elődöntőbe, amelyben – már az ötkarikás kvótáért – azzal az Eb-ezüstérmes, junior-világbajnok, grúz származású olasz Nikoloz Kakhelasvilivel küzdött, akitől szoros meccsen kikapott februárban, a Tatán rendezett nemzetközi felkészülési versenyen. Ezúttal azonban ő volt a jobb; rendkívül magabiztos teljesítményt nyújtva 6–1-re győzött, ráadásul másnap a viadalt is megnyerte, mivel a cseh Artur Omarov – akit a tavaly decemberi belgrádi világkupa elődöntőjében legyűrt – nem állt ki ellene.

  • „Nagyon örülök, és nem csak amiatt, mert huszonegy évesen kvalifikált; elképesztően jól birkózott – folytatja Bácsi. – Teljesen megérdemeltem jutott ki Tokióba; az ő ágára került az a két sportoló, akit jobb lett volna elkerülni. Ő viszont rendkívül magabiztosan oldotta meg a feladatot, s meg merem kockáztatni, ha a japán fővárosban is hasonlóan kiemelkedő formában teljesít, akkor éremesélyesként lép szőnyegre. Noha ebben a súlycsoportban a kétszeres világbajnok orosz Musza Jevlojev legyőzése egyelőre túl nagy falatnak tűnik, immár ellene sem birkózik esélytelenként, komolyan kell számolni vele.”

A háromszoros világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok Barka Emese (57 kg) három győztes és két vesztes meccs után az ötödik helyen zárt, a szabadfogású Eb-második Ligeti Dániel (125) az elődöntőben kapott ki, ő is ötödik lett, s habár szintén két mérkőzésen aratott diadalt, végül kiesett – a vigaszágon már nem állt ki a spanyol Taimuraz Friev ellen – a vb- és Eb-bronzérmes Veréb István (86). Az Európa-bajnoki ezüstérmes Németh Zsanett egy-egy nyertes és vesztes összecsapás után búcsúzott.

  • „Ligeti Dani sokkal jobban birkózott, mint a legutóbbi versenyeken – koncentráltabb és összeszedettebb volt, de sajnos nem kerülte el az igazán kiemelkedő a birkózókat. Emese is hasonló helyzetbe csöppent, épp az orosz Veronika Csumikova és a norvég Grace Bullen került az ágára – mindketten remek versenyzők. Nem mondom, hogy elégedett vagyok velük, de az akaraterejükkel rendben volt. A szabadfogású nyolcvanhat kilóban iszonyatosan erős mezőny vonult fel, Veréb István jól küzdött, de ez most nem volt elég.”

A szabadfogású Kuramagomedov Murad (74), Dénes Mercédesz (53), a kötöttfogású Kecskeméti Krisztián (60) és Varga Ádám (130) egy meccs után kiesett. Kuramagomedov veresége érthetetlen volt az észt Aimar Andruse ellen: nem tudta átlépni a saját árnyékát, és ismét az utolsó tíz másodpercben kapott ki (4–1-re vezetett, amikor riválisa négypontos akciót hajtott végre rajta).

  • „A budapesti kvalifikációs versenyen és most, Szófiában is olyan sorsolása volt, amellyel élnie kellett volna. Megint amatőr hibát követett el. Semmi kétség, olyan pszichés problémával küzd, amelyet gyorsan orvosolnia kell.”

Rendhagyó, a koronavírus-járvány miatt rendkívül hosszúra nyúlt kvalifikációs időszak zárult le. Szőkén kívül kötöttfogásban a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint (67 kg), a vb-győztes, négyszeres Eb-aranyérmes, olimpiai második Lőrincz Tamás (77), valamint az Európa-bajnok Lőrincz Viktor (87) szerzett kvótát, női birkózásban a vb-első Sastin Marianna (62), míg szabadfogásban a vb-harmadik Muszukajev Iszmail (65) harcolta ki az ötkarikás részvételt.

  • „Bebizonyosodott, hogy kötöttfogásban továbbra is a világ élmezőnyéhez tartozunk, a másik két szakágban viszont mindent át kell gondolnunk. Az biztos, hogy változásokra van szükség, és bizony fogytán az időnk, mert az olimpia egyéves halasztása miatt a következő ciklus csupán három esztendőig tart. Szabadfogásban és a nők között is olyan stratégiai tervre van szükségünk, amely kizárja annak a lehetőségét, hogy még egyszer előfordulhasson az, ami ebben a kvótaszerző időszakban történt.”

OLIMPIAI VILÁGKVALIFIKÁCIÓS VERSENY, SZÓFIA:

A MAGYAROK MÉRKŐZÉSEI:

SZABADFOGÁS:

74 kg
Nyolcaddöntő:
 Aimar Andruse (észt)–Kuramagomedov Murad 5–4

86 kg
Selejtező:
 Veréb István–Georgiosz Szavvolidisz (görög) 3–2

Nyolcaddöntő: Veréb István–Bahodur Kodirov (tadzsik) 6–1
Negyeddöntő: Szoszuke Takatani (japán)–Veréb István 12–0
Vigaszág: Taimuraz Friev (spanyol)–Veréb István /A spanyol mérkőzés nélkül nyert./

125 kg
Nyolcaddöntő:
 Ligeti Dániel–Charles Merrill (Puerto Ricó-i) 4–0

Negyeddöntő: Ligeti Dániel–Dilmuhammed Nurmuhamedov (üzbég) 10–0
Elődöntő: Szergej Kozirev (orosz)–Ligeti Dániel 3-2
Vigaszág: Robert Baran (lengyel)–Ligeti Dániel 4–0

NŐI BIRKÓZÁS:

53 kg
Selejtező: Zeynep Yetgil (török)–Dénes Mercédesz 10–0

57 kg
Selejtező: Barka Emese–Betzabeth Sarco Colmenarez (venezuelai) 11–0

Nyolcaddöntő: Barka Emese–Kataryna Zhydachevska (román) 2–0
Negyeddöntő: Veronika Csumikova (orosz)–Barka Emese 7–2
Vigaszág: Barka Emese–Nes Rodriguez Tirado (Puerto Rico-i) /Barka mérkőzés nélkül nyert./
Bronzmérkőzés: Grace Bullen (norvég)–Barka Emese 12–7

76 kg
Nyolcaddöntő:
 Németh Zsanett–Iselin Solheim (norvég) 4–0

Negyeddöntő: Martina Kuenz (osztrák)–Németh Zsanett 4–1

KÖTÖTTFOGÁS:

60 kg
Selejtező: Helary Maegisalu (észt)–Kecskeméti Krisztián 4–1

97 kg
Nyolcaddöntő:
 Szőke Alex–Laokratisz Keszidisz (görög) 9–0

Negyeddöntő: Szőke Alex–Jesus Gasca (spanyol) 9–0
Elődöntő: Szőke Alex–Nikoloz Kakhelashvili (olasz) 6–1
Döntő: Szőke Alex–Artur Omarov (cseh) /Alex mérkőzés nélkül nyert./

130 kg
Selejtező:
 Murat Ramonov (kirgiz)–Varga Ádám 3–2