Cikk keresés:    

Bácsi Péter: „Le a kalappal, mindenki előtt!”

2023. 07. 14., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Birkózóink 3 arany-, 2 ezüst- és 7 bronzéremmel zárták a Kaposvár Arénában rendezett U15-ös Európa-bajnokságot, amelyen a lányok megnyerték, míg a kötöttfogású fiúk a harmadik helyen zárták a csapatrangsort. A remek eredményt a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter értékeli.

A lányok közül Sillei Janka (39 kg), Zsitovoz Mária (46 kg) és Ritter Sophie (58 kg) állhatott a dobogó legfelső fokára, Szentpál Vivien (33 kg) ezüst-, Pusztai Kata (42 kg), valamint Bereczki Réka (62 kg) bronzérmet nyert. Teljesítményükkel 139 pontot gyűjtöttek, ami elegendő volt ahhoz, hogy megnyerjék a csapatrangsort. Nem is akármilyen különbséggel! a második lengyelek 83 pontot gyűjtöttek, a bolgárok lettek a harmadikok, 61 ponttal.

„Az egész lánycsapat nagyszerűen küzdött, abszolút nem látszott a megilletődöttség, amelyet a hazai pálya okozhatott volna. Nem csak az aranyérmeseké ez a siker, csapatként nyertek, együtt csinálták végig a remek felkészülést. Szofi az U17-es Európa-bajnoki címe után megvédte U15-ös kontinensbajnoki címét, ez nem meglepő, ahogyan Zsitovoz Mária győzelmére is számítottunk. Jankáról tudtuk, hogy nagy a küzdeni akarása és a tudása, hatalmasat harcolt az aranyéremért. Az orosz és fehérorosz sportolók egyéni indulóként szerepeltek, a lányok között a magyar és az UWW-himnuszon kívül nem játszottak el másikat, ez is tovább növeli eredményeink értékét. Jó volt látni, ahogyan maguk mögött hagyták a mezőnyt, ezúton is gratulálok a felkészítő edzőknek és a klubedzőknek is, nagy dicséret illet mindenkit” – vélekedik Bácsi Péter.

Kötöttfogásban Budai Ferenc (68 kg) ezüst-, Zatkó Gergő (38 kg), Kovács Keve (41 kg), Torda Gergő (57 kg), Kolompár Imre (62 kg) és Kerepesi Ákos (85 kg) bronzérmet szerzett. A srácok 105 pontot gyűjtöttek, hatalmas csatában előzték meg az örményeket (104) a csapatrangsorban, így a dobogó harmadik fokára állhattak. 

„Szombaton nem indult annyira jól a kötöttfogású verseny, egy döntősünk lett. Sok súlycsoportban maradt érdekeltségünk, de benne volt a pakliban, hogy jóval kevesebb helyosztón bizonyíthatunk annál, mint ami végül összejött. Végül egy ezüst- és öt bronzérmet szereztünk, ami üdítő teljesítmény. Nem kell aggódnunk, jó az utánpótlásbázisunk, hazai szőnyegen óriási eredmény megszerezni a harmadik helyet a csapatrangsorban, nem kérdés, megtöltöttük hangulattal a Kaposvár Arénát.”

Szabadfogásban ezúttal nem szereztünk érmet: „Bíztam abban, hogy a tavalyi sikerhez hasonlóan az idén is összejöhet legalább egy dobogós helyezés, de sajnos ez most nem sikerült. Az oroszok és a fehéroroszok az egész mezőny erőviszonyát átírták, nagyon sokszor hallgattuk meg az UWW-himnuszt, minden eredményhirdetésen ott álltak a dobogón. Ebben a korosztályban nagy lemaradás tapasztalható, fel kell vennünk a versenyt a nemzetközi középmezőnnyel, hogy legyen esélyünk érmet, érmeket nyerni. Jelenleg ez volt a realitás.”

A kétszeres kötöttfogású világ- és Európa-bajnok szakember összességében elégedett a történtekkel: „Le a kalappal, mindenki előtt! És ezt nem csak a versenyzőkre, a szervezői csapatra is értem, amely hatalmas terhelés alatt van, hiszen ezen a héten csütörtökön már kezdődik is az UWW-rangsorverseny a BOK-csarnokban. Gratulálunk, minden remekül alakult Kaposváron. A most szereplő fiatalok közül sokan készülnek a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián, remélem, a többiek is kacérkodnak a gondolattal, hogy a KIMBA-t válasszák, ennél jobb döntést ugyanis nem hozhatnak” – zárta Bácsi Péter.

U15-ÖS EURÓPA-BAJNOKSÁG, KAPOSVÁR

A magyarok helyezései

Kötöttfogás
38 kg:
 8. Budai Milán (Cegléd) 

38 kg: 3. Zatkó Gergő (Cegléd)
41 kg: 3. Kovács Keve (Eger-KIMBA)
44 kg: 7. Juhász Imre (Eger-KIMBA) 
44 kg: 5. Czuczor Ervin (Esztergom)
48 kg: 13. Kazinczy Bálint (Eger-KIMBA)
52 kg: 22. Váradi László (Csepeli BC)
57 kg: 3. Torda Regő (Dorog)
62 kg: 3. Kolompár Imre (Monor)
68 kg: 2. Budai Ferenc (Cegléd)
68 kg: 21. Tóth Kristóf (Dél-Zselic-KIMBA)
75 kg: 11. Kóródi Zsombor (FTC-KIMBA)
85 kg: 3. Kerepesi Ákos (Csepeli BC)

Szabadfogás
38 kg:
 10. Pécsi Szebasztián (Vasas)

38 kg: 12. Kajdi Kornél (Győri AC)
41 kg: 10. Sumejko Kiril (Vasas)
41 kg: 11. Szuromi László (ESMTK-KIMBA)
44 kg: 20. Máté Miklós (Ceglédi VSE) 
44 kg: 17. Németh Bálint (Bócsa)
48 kg: 8. Bódi Csaba (Orosházi BE)
52 kg: 21. Donkó Lehel (Abony-KIMBA)
57 kg: 8. Láng Vince (Vasas)
62 kg: 10. Tugyi Zétény (Jászberény)
68 kg: 17. Kalina Balázs (ESMTK)
75 kg: 11. Bárány-Almási Tamás (Kiskunfélegyháza-KIMBA)
85 kg: 10. Szikszai Levente (Törökszentmiklós)

Női birkózás
33 kg:
 2. Szentpál Vivien (Dél-Zselic-KIMBA)

36 kg: 5. Banai Zoé (Tatabánya)
39 kg: 1. Sillei Janka (Vasas) 
42 kg: 3. Pusztai Kata (Győri AC)
46 kg: 1. Zsitovoz Mária (ESMTK-KIMBA)
46 kg: 5. Németh Szonja (PBSE)
50 kg: 11. Balázs Zea (DVTK) 
50 kg: 21. Teleki Réka (Dunakeszi)
54 kg: 9. Czeglédi Emese (FTC-KIMBA)
58 kg: 1. Ritter Sophie (Csepel TC-KIMBA) 
58 kg: 12. Báger Barbara (Nyársapáti-KIMBA) 
62 kg: 3. Bereczki Réka (Esztergom)
66 kg: 13. Brigovácz Barbara (Dél-Zselic)