Cikk keresés:    

Az UWW büszkén nyilatkozik a KIMBA-ról

2022. 08. 27., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Nethmi Ahinsa megszerezte Srí Lanka történetének első érmét birkózásban a Nemzetközösségi Játékokon. A még juniorkorú sportoló az 57 kilogrammosok között állt a dobogó harmadik fokára Birminghamben. De miért érint ez minket? Azért, mert Ahinsa az eseményt megelőzően közel két hónapig a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) készült, és erről a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) is beszámolt a hivatalos honlapján – büszkén említve a KIMBA-val tavaly decemberben kötött együttműködési megállapodását.

„Ahinsa érme az UWW felzárkóztatási programjának sikeréről is tanúskodik. Részt vett az úgynevezett Crysbro Next Champ nevű programban, amelyet a Srí Lanka-i Olimpiai Bizottság irányít. Ennek keretein belül két társával együtt Magyarországon, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián mintegy két hónapig edzhetett élsportolókkal” – írja honlapján a nemzetközi szövetség.

A három Srí Lanka-i lány és az edzőjük magyarországi útját teljes egészében az UWW finanszírozta.

  • „A Srí Lanka-i Olimpiai Bizottság köszönetét fejezte ki az UWW, valamint partnerintézményünk, a KIMBA felé. Elnökünk, Nenad Lalovics tavaly decemberben látogatott Budapestre, és az útja során a sportág globális fejlesztése érdekében együttműködési megállapodást kötött a KIMBA-val. Az akadémia vezetősége vállalta, hogy több nemzetközi birkózóeseménynek, edzőtábornak, továbbképzésnek és egyéb programoknak ad otthont. Az együttműködés pozitív hatása jól látható, Ahinsa érme is megerősíti a felzárkóztatási programunk fontosságát” – zárta az UWW, amely mindezek után levelet is írt a Magyar Birkózók Szövetségének.

  • „Úgy fogalmaztak, a történtek miatt még jobban megnőtt az érdeklődés a KIMBA iránt és még több fejlődő országbeli birkózó érkezhet ide, akik egyébként nagyszerű edzőpartnernek bizonyulnak – számolt be róla az MBSZ nemzetközi sportmenedzsere, Ali Csilla. – Az UWW tavasszal keresett meg minket, s úgy volt, hogy már április közepén érkeznek, erre azonban vízumproblémák miatt akkor nem kerülhetett sor. Végül június kilencedikén fogadtuk őket, és pontosan ötvenhárom napig voltak nálunk, a Kolonics György Vízisport Központban. Innen repültek tovább Birminghambe, a Nemzetközösségi Játékokra. Nem győzték megköszönni, hogy nálunk készülhettek, rendkívül hálásak voltak. Ez a három lány otthon az edzőjük garázsában készül, rendkívül visszafogott körülmények között.”

A KIMBA edzője, Sleisz Gabriella bíróként dolgozott a Nemzetközösségi Játékokon, így a helyszínen tekinthette meg, hogy Nethmi Ahinsa a két 57 kilós világklasszis, a vb-ezüstérmes nigériai Odunayo Adekouroye, valamint a szintén vb-ezüstérmes, indiai Anshu Malik mögött a harmadik helyen zár (nem mellesleg ő vezette a súlycsoport fináléját, végül a nigériai győzött).

  • „Ügyes lányról van szó, a mi fiataljainknak is okozott fejfájást az edzéseken. Alázatosan, keményen végezték az edzéseinket, jól dolgoztak. Náluk hatalmas szó, hogy Ahinsa érmet nyert Birminghamben, túlzás nélkül: nemzeti hős lett belőle. Érkezett arról fotó, hogy olyan autón viszik körbe Srí Lankában, amelyet az őt ábrázoló zászló díszít. A helyszínen odajöttek hozzám hálálkodni, el sem lehet mondani, mennyire boldogok voltak. Tényleg hihetetlen, mennyit jelent ez nekik. Azt hiszem, mindkét félnek hasznos tapasztalatszerzési lehetőséget adott az elmúlt két hónap.”

Íme, az a bizonyos autó, amelyen Ahinsát ünnepelték hazájában: