Cikk keresés:    

Az utolsó állomás: irány Isztambul!

2021. 06. 16., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A kötöttfogású birkózóválogatott tokiói olimpiára készülő négy tagja, Korpási Bálint (67 kg), Lőrincz Tamás (77), Lőrincz Viktor (87) és Szőke Alex (97) részt vesz a Törökországban pénteken kezdődő Vehbi Emre és Hamit Kaplan nemzetközi emlékversenyen, amely a játékokat megelőző utolsó erőpróba is egyben. A fogásnem szövetségi kapitányával, Módos Péterrel beszélgettünk a sportolók állapotáról és a várakozásairól.

A világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint hatalmas fogyást és remek birkózást bemutatva a márciusi, budapesti olimpiai kvalifikációs versenyen szerezte meg a kvótát. A tokiói játékok birkózóprogramja augusztus 1-én, tehát bő másfél hónap múlva rajtol, és a „Maci” becenévre hallgató klasszis Törökországban ismét a 67 kilogrammosok mezőnyében indul. Nem lehet-e sok ilyen rövid időintervallumon belül kétszer fogyni?

  • „Két kiló súlyengedmény mellett nem lehet probléma – kezdi Módos Péter. – Maci rendkívül fegyelmezett és rutinos versenyző, pontosan tudja, mit kell tennie. A súlyát ezúttal stabilan hetvenegy-hetvenkét kiló körül tartja, onnan pedig egyáltalán nincs messze az Isztambulban szükséges hatvankilenc kiló. Pozitív, hogy így is remekül mozog az edzéseken, kiváló erőben van. A múltkor, fekvenyomás után panaszkodott, hogy nyolcvan kilóba csak hatot tudott belenyomni. Rögtön jeleztem, hogy nem nyolcvan, hanem száz kilót emelt – máris elégedetté vált az arckifejezése. Nagy szüksége van erre a versenyre, hiszen hosszú idő után újra eddig csak egyszer, Budapesten birkózott ebben a kategóriában.”

A legutóbbi világ- és Európa-bajnokság győztese, Lőrincz Tamás is jó formában van.

  • „Rendkívül stabil az edzésmunkája, nagyon magas szinten dolgozik. Persze vannak nehezebb hetek, de ő annyira tudatos, hogy könnyedén átlendül ezeken az időszakokon. A formába lendülés szempontjából fontos, hogy induljon Törökországban, fel kell ugyanis mérni, van-e esetleg apró javítanivaló a birkózásában az olimpiáig. Valószínűleg a legutóbbi két játékokon győztes orosz Roman Vlaszov nem lép szőnyegre Tokióban, mivel a mindössze huszonkét éves Lévai Tamás legyőzte őt a múlt heti lengyel nemzetközi verseny elődöntőjében. Szerintem két honfitársa, a Tamást a döntőben végül felülmúló Abujazsid Mancigov és a kvótát a magyar fővárosban megszerző Alekszandr Csehirkin között dől el a részvétel joga.”

A szintén Eb-aranyérmes, vb-második Lőrincz Viktornak nem úgy sikerült a legutóbbi viadala, ahogyan azt eltervezte: két vesztes mérkőzés után kiesett áprilisban, a varsói Európa-bajnokságon.

  • „Viktor tavaly térdműtéten, majd a koronavíruson is átesett, hosszú kényszerpihenőre szorult ezek miatt. Róla tudni kell, hogy az ő formája főként az erőszintjén alapszik, abból merít a legtöbbet. Márpedig ezt nem könnyű egyik napról a másikra visszaszerezni. December óta építjük, sokkal jobb állapotban van, mint néhány hónappal ezelőtt, az edzéseken egyre gyakrabban mutatja meg régi önmagát. A török verseny neki kifejezetten jó lesz arra, hogy felmérjük, mennyit fejlődött az Eb óta. Biztos vagyok abban, hogy az olimpiáig tökéletes formába lendül.”

A junior Európa-bajnok Szőke Alex május elején, az utolsó, szófiai kvalifikációs eseményen harcolta ki a japán fővárosba szóló repülőjegyet, parádés teljesítményt nyújtott. 

  • „Kifejezetten örültem annak, hogy fiatal versenyző is csatlakozik az olimpiai csapathoz. A kvótaszerzés nagyon feldobta lelkileg, tényleg mindent megtesz a jó szereplés érdekében. Szerintem a falon is képes lesz átmenni, és akár nagy meglepetést okozhat. Nagyon kell ugyanakkor figyelnie arra, hogy élete első olimpiáján jól kezelje az ezzel járó terhet. Kíváncsi vagyok arra, mire lesz képes Isztambulban, ahol egyébként várhatóan erős mezőny lesz. Mindenkitől felszabadult birkózást várunk, és bízunk abban, hogy minél több meccsen bizonyíthatnak a fiúk.”