Cikk keresés:    

"Az ünnepi esztendőre Tokióban lehet feltenni a koronát!"

2021. 06. 06., írta: nso.hu/Deák Zsigmond, fotót készítette: Tumbász Hédi, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Ünnepel a Magyar Birkózószövetség (MBSZ): egyrészt alapítása századik évfordulóját, másrészt a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) létrejöttét. Ebből az alkalomból került sor pénteken este az MBSZ 100 Gálára, egyben a KIMBA megnyitójára, szombaton pedig az egy éve elhunyt válogatott versenyző, Tóth Bendegúz nevét viselő össznemzeti emlékverseny zajlik. Németh Szilárd, a szövetség elnöke szerint az ünnepi esztendőre a tokiói olimpián lehet feltenni a koronát.

A magyar birkózás a sportágak közötti hazai olimpiai örökranglistán az előkelő negyedik helyet foglalja el 19 arany-, 16 ezüst- és 19 bronzéremmel. Az önálló sportági szövetség 1921 márciusában jött létre, előtte Weisz Richárd már olimpiai bajnok lett 1908-ban. Minden más fényes eredmény azóta született. Németh Szilárd, az MBSZ elnöke érdeklődésünkre már sorolta is: „A mögöttünk hagyott egy évszázad során összességében 130 birkózó 433 érmet szerzett világversenyeken a magyar nemzetnek. Legendáink közül Polyák Imre és Varga János elnyerte a Nemzet Sportolója címet, eddigi egyetlen kétszeres ötkarikás bajnokunk, Kozma István pedig a névadója lett annak az akadémiának, amely, mint jövőnk záloga, továbbra is biztosíthatja helyünket a sportág nemzetközi elitjében.”

A KIMBA-t működtető alapítvány 2018-ban jött létre, december elejére már szerkezetkész lett a csarnok, s lezajlott a bokrétaünnep, 2020-ra pedig elkészült az impozáns épület, s a benépesülést csak részben akadályozhatta meg a koronavírus-járvány. „A kereteket, a modern infrastruktúrát a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök úr személyes támogatásával, illetve kemény munkával létrehoztuk, s erősen reméljük, hogy mindezt kiváló szakembereink megtöltik élettel, eredménnyel, hisz méltónak kell maradnunk fényes múltunkhoz, jelenünkhöz. A pandémia miatt tavaly még nem indulhatott el teljes gőzzel a munka, de például ősszel az országos bajnokságot már itt tudtuk megrendezni, sőt, a sajtónak és a nagyközönségnek is bemutattuk csepeli akadémiánkat. Az avatóünnepségre viszont csak most keríthettünk sort, jubileumi évünkben, az MBSZ alapításának 100., s a trianoni diktátum 101. évfordulóján” – fogalmazott a sportvezető.

Az MBSZ 100 Gála programját többek között a világhírű, Kossuth-díjas operaénekes, Miklósa Erika, valamint a Nemzeti Táncszínház fellépése színesítette. A sportág nagy egyéniségei, szakemberei különböző centenáriumi díjakkal lettek gazdagabbak, amelyek korábbi legendás versenyzők és sportvezetők (Kozma István, Polyák Imre, Gurics György, Brüll Alfréd, Rendek Károly) nevét viselik. Az egy esztendeje tragikus hirtelenséggel elhunyt fiatal válogatott versenyző, Tóth Bendegúz emlékét pedig Németh Szilárd elmondása szerint példásan őrzi a magyar birkózócsalád: „Bendének új síremléket csináltattunk, amit a nemzeti összetartozás napjának reggelén szenteltünk fel. Ő nemcsak a szőnyegen, hanem rövid életével és korai halálával a magyar birkózók mellett minden ifjú példaképévé lett. Megmutatta, hogy nem minden a velünk született tehetség, annak kibontakoztatásához fegyelemre, tiszteletre, kitartásra és óriási munkára van szükség. Példás életet élt: szerető családba született, szülei szépen nevelték, a kemény edzésmunka mellett kiváló egyetemi diploma várt rá, s menyasszonyával már a családtervezés időszakát élték. Korosztálya leígéretesebb szabadfogású birkózója volt. Az ő nevét viseli az MBSZ, a KIMBA és a Testnevelési Egyetem által létrehozott sportszakmai ösztöndíj, azoknak a TE-hallgatóknak, akik a tanulmányokon túlmutató tevékenységet végeznek a birkózósportban. Ezen felül szombaton megrendezzük azt az össznemzeti serdülő emlékversenyt, amit szintén róla neveztünk el, s ahová az anyaország két válogatottján kívül Székelyföldről, Felvidékről, a Vajdaságból és Kárpátaljáról is jönnek csapatok. Utóbbi esemény megszervezése is jelzi, hogy az MBSZ a szívén viseli a magyar birkózás újraegyesítését, ezért is indította el a Kárpát-haza sportolóit közös zászló alá hozó, „Egy szőnyegen, egy nyelven, együtt a magyar birkózásért!” elnevezésű programját. Ennek része például a délvidéki akadémia-alapítás Magyarkanizsán, amit július 22-én, a nándorfehérvári diadal emléknapján avatunk.”

Az ünnepségsorozat része még többek között egy négyrészes dokumentumfilm-sorozat, valamint a 100 év szövetségben – a magyar birkózás csodálatos világa című historikus kötet elkészítése. A jubileumi esztendőre természetesen az olimpián lehet feltenni a koronát. Erről Németh Szilárd így beszélt: „Hat magyar birkózó lesz ott Tokióban, mind kőkeményen megdolgoztak ezért a lehetőségért, mi pedig segítettük és segítjük őket a felkészülésük során. A konkrét szakmai célok kitűzése nem az én feladatom, de az biztos, hogy a KIMBA-n a bajnokok páholyában egy kényelmes szék már nagyon várja a leendő, 20. olimpiai aranyunk birtokosát...”