Cikk keresés:    

Az U23-asok versenyével kezdődik a tiranai vb-maraton

2024. 10. 20., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Egy héttel a nem olimpiai súlycsoportok világbajnoksága előtt, hétfőn, ugyanott, Tiranában elkezdődik az U23-as birkózók vb-je, amelyen tizenegy honfitársunkért szoríthatunk. Hogy mire lehetnek képesek, arról a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel beszélgettünk.

A legidősebb utánpótlás-korosztály versenyzői hétfőtől próbára teszik magukat a tiranai Olimpiai Parkban. A résztvevők többsége már a felnőttek között is bontogatja a szárnyait, ez a korcsoport ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy tovább tartson az átmenet az utánpótlás- és a felnőttkorcsoport között, így a birkózók jóval nagyobb nemzetközi rutinnal a hátuk mögött léphetnek át a profik közé. 

Ami a magyar csapatot illeti, a felnőtt és az U23-as országos bajnokságon elért eredmények alapján állt össze a válogatott. Szembetűnő, hogy szabadfogásban csak egy sportolót indítunk, az U20-as Eb-harmadik, U17-es vb-ezüstérmes Arsunkaev Musza (92 kg) személyében: „A terv az volt, hogy az U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes Korcsog Milán is szerepel, de sajnos vállsérülése miatt erre nem kerülhet sor, meg kell műteni. Egyszer már megküzdött hasonló problémával, akkor a másik válla jelentette a gondot. Rendkívül sajnáljuk, hogy ezúttal is várhatóan fél év kihagyás vár rá. Az igazság az, hogy ebben a korosztályban kevés az ezen a szinten bevethető sportolónk, persze, megtehettük volna, hogy juniorokkal feltöltjük a mezőnyt, de nekik mindenekelőtt az a feladatuk, hogy a saját korcsoportjukban igazán ütőképessé váljanak” – vélekedik Bácsi Péter. 

Kötöttfogásban hat magyar fiatalnak szurkolhatunk: „Öt fővel terveztünk, Milán sérülése miatt Dömök Péter kap lehetőséget nyolcvanhét kilóban. Neki ez az utolsó lehetősége ebben a korosztályban, bízunk benne, hogy megragadja az alkalmat és bizonyít. Királyházi Miklósnak és Pohilec Ádámnak a tapasztalatszerzés a legfőbb feladata, Klányi Krisztofer, László Koppány és Tösmagi Attila szerzett már Európa-bajnoki érmet az U23-asok között, közülük akár érmes is kikerülhet. »Tösitől« junior Európa-bajnokként ezt akár joggal várhatjuk, Koppánytól tizennyolc évesen ez hatalmas bravúr lenne, de nem lehetetlen, a felnőtt ob-n is láthattuk, megverte az Európa-bajnoki harmadik Vitek Dáriust. Született nehézsúlyú, évről évre rengeteget fejlődik.”

Négy női birkózónk lép szőnyegre Albánia fővárosában, s különlegességet jelent, hogy a háromszoros U23-as Eb-bronzérmes Szabados Noémi a felnőtt és az U23-as világbajnokságot is bevállalta, előbbit 72 kilóban, utóbbit 68-ban.

„Nagyon jó mentalitású versenyző, sorakoznak a neve mellett a szép eredmények, ám a világbajnoki érem eddig nem jött össze neki. Eddig fizikailag tapasztaltunk nála némi lemaradást, ám ebben a tekintetben is nagyon jól felépítette magát. Óvatosak voltunk, ám ő jelezte, mindkét viadalon szeretne indulni, s mi zöld utat adtunk a kérésének. Szenttamási Rózára is érdemes figyelni, indult a felnőtt Eb-n, megsüvegelendő teljesítménnyel zárt az ötödik helyen. A jövő nagy reménysége, még csak elsőéves U23-as. Pók Karolina kikapott Noémitől a válogatón, így ő a hatvanöt kilogrammosok között birkózik. Az idei U23-as Eb-n harmadik lett hatvannyolc kilóban, kíváncsian várjuk, mire lesz képes ebben a súlycsoportban. Virág Zsófi sokak meglepetésére dobogóra állt az U23-as kontinensviadalon, kifejezetten jó meccseket birkózott. Ő a tanulmányai mellett birkózik, utolsóéves, bízom benne, hogy él a mostani lehetőséggel.”

S hogy mire lehet képes összességében a 11 fős válogatott, arra Bácsi Péter így felelt: „Jelen állás szerint azt mondom, hogy legyen egy érmünk és akár több pontszerző helyünk. Bízom a fiatalokban, ügyesek, jól dolgoztak, de nagyon kemény verseny előtt állnak, így akár olyan forgatókönyv is megvalósulhat, hogy nem lesz dobogósunk.”

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, TIRANA

A magyarok és a verseny programja

Kötöttfogás
Hétfő–kedd. 60 kg:
 nincs magyar induló. 67 kg: Pohilec Ádám (BHSE), 72 kg: Klányi Krisztofer (Dorog-KIMBA), 82 kg: Királyházi Miklós (BHSE), 97 kg: nincs magyar induló.

Kedd–szerda. 55 kg, 63 kg: nincs magyar induló. 77 kg: Tösmagi Attila (ESMTK-KIMBA), 87 kg:Dömök Péter (Cegléd-KIMBA), 130 kg: László Koppány (FTC-KIMBA)

Női birkózás
Szerda–csütörtök. 50 kg:
 nincs magyar induló. 55 kg: Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA), 59 kg:nincs magyar induló. 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 76 kg: Virág Zsófia (Soltvadkert-KIMBA)

Csütörtök–péntek. 53 kg, 57 kg, 62 kg: nincs magyar induló. 65 kg: Pók Karolina (Vasas), 72 kg:nincs magyar induló.

Szabadfogás
Péntek–szombat. 61 kg, 74 kg, 86 kg:
 nincs magyar induló. 92 kg: Arsunkaev Musza (Vasas), 125 kg:nincs magyar induló.

Szombat–vasárnap. 57 kg, 65 kg, 70 kg, 79 kg, 97 kg: nincs magyar induló.