Cikk keresés:    

„Az egyik legjobb forgatókönyv valósult meg"

2022. 10. 27., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Két arany- és egy bronzéremmel, valamint két ötödik hellyel zárta birkózóválogatottunk a Pontevedrában vasárnap véget ért U23-as világbajnokságot. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel beszélgettünk a történtekről.

„A kötöttfogású csapatban két-három érem is benne van, és ezek között akár arany is lehet. A női és a szabadfogású válogatottól pontszerző helyeket, esetleg egy-egy éremszerzést remélek. Idén az esélylatolgatásoknál minden esetben alálőttem kicsit, bízom abban, hogy ez ezúttal is így lesz!” – nyilatkozta Bácsi Péter a világbajnokság előtt.

Nos, az érmek számát tekintve nem lőtt alá a szakember, azt azonban öröm elkönyvelni, hogy a kötöttfogású csapat Szőke Alex (97 kg) és Takács István (87 kg) révén két aranyérmet szerzett.

„Összességében jól sikerült világbajnokságról beszélhetünk, mindhárom szakág azt hozta, ami elvárható tőle, s pozitív, hogy a kötöttfogásúak az egyik legjobb forgatókönyvet valósították meg” – így Bácsi.

A kétszeres kötöttfogású világbajnok a győztesekről elmondta: „Magabiztosan birkóztak, és mindkét sportolóra igaz, hogy jót tett az önbizalmának a mostani siker. A két vb-aranyérem önmagáért beszél, Alexnek ebben a korosztályban nincs kihívója, nyolcvanhét kilóban pedig ismét jó igazolást kaptunk arra vonatkozóan, hogy mennyire erős nálunk ez a kategória – Takács István az U23-as Eb-győzelem után a korcsoport vb-aranyérmét is megnyerte, neki a felnőttvébéharmadik Losonczi Dáviddal, a szintén U23-as vb-győztes Szilvássy Erikkel, valamint a vb- és Eb-harmadik Lévai Tamással kell versenyeznie a címeres mezért. Nagyon bíztam abban, hogy az Eb-második Váncza István és a vb-ötödik Kecskeméti Krisztián is dobogóra áll, hosszú idényen vannak túl, sajnos ez most nem jött össze. Váncza egymás után kétszer fogyott hatvanhét kilóra, ez soknak bizonyult, Kecskeméti pedig ezúttal nem az eredeti súlycsoportjában (60 kilóban), hanem eggyel feljebb, hatvanháromban versenyzett.”

Bácsi Péter a nehézsúlyú Vitek Dáriusról is szót ejtett, aki a legutóbbi nyolc világversenyén hét érmet nyert, ezúttal bronz került a nyakába.

„Újabb harmadik hely Dáriustól, megsüvegelendő teljesítményt nyújt. U23-ban egyértelműen az élmezőny elejéhez tartozik, a felnőttek között viszont egyelőre az élmezőny második feléhez. Kicsit kell ugrania felfelé, de ha megteszi, akkor sok meglepetést okozhat a folytatásban.”

A női mezőnyben Szabados Noémi szerepelt a legjobban, ő az ötödik helyen zárt a 68 kilogrammosok között.

„Pontszerző helyben, akár éremben bíztam, Noéminek sikerült az ötödik helyen zárnia, sajnos a dobogó nem jött össze neki. Az Eb-n viszont a harmadik helyen zárt és a két eredmény együtt azt jelzi, hogy ott van a legjobbak között. A csapatot egyébként sérüléshullám sújtja, a felnőtt Eb-n egyaránt bronzérmes Dollák Tamara és Nagy Bernadett sem lehetett ott Pontevedrában. A világbajnokságot megelőző felkészülés jól sikerült, a lányok több ország versenyzőivel dolgozhattak együtt – az év jelentős részében ugyanerre, a külföldi birkózókkal való edzésmunkára van szükségük.”

Szabadfogásban Korcsog Milán (125 kg) az ötödik helyig jutott.

„Milán mindig bizonyítja, hogy lehet rá alapozni a jövőben. Ösztönösen birkózik, és rendkívül kellemetlen a stílusa. Korosztályában folyamatosan ott van a legjobbak között, jók az adottságai, már csak erősödnie kellene. A junior Eb-harmadik Gamzatgadzsi Halidov szereplése viszont nagy csalódás volt, többet vártam tőle, az utolsó másodpercekben maradt alul a svájcival szemben.”

Bácsi Péter a szabadfogású és a női szakággal kapcsolatban úgy vélekedik: „Tulajdonképpen azt hozták, amire számítottunk tőlük. Persze, annak örültünk volna, ha több meccset nyerünk, s ezzel együtt több tapasztalatot szerzünk” – zárta a szakmai igazgató.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, PONTEVEDRA

A magyarok eredményei

Kötöttfogás
63 kg: 12. Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE-KIMBA)
67 kg: 10. Váncza István (FTC-KIMBA)
77 kg: 11. Tösmagi Attila (ESMTK-KIMBA)
82 kg: 16. Dömök Péter (FTC-KIMBA)
87 kg: 1. Takács István (Budapesti Honvéd)
97 kg: 1. Szőke Alex (ESMTK-KIMBA)
130 kg: 3. Vitek Dárius (Budapesti Honvéd)

Szabadfogás
65 kg: 14. Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK)
79 kg: 18. Nagy Zsombor (Sziget SC-KIMBA)
92 kg: 11. Angyal Krisztián (Csepeli BC-KIMBA)
97 kg: 9. Végh Richárd (Érdi Sp-KIMBA)
125 kg: 5. Korcsog Milán (Csepel TC-KIMBA)

Női birkózás
50 kg: 12. Szekér Szimonetta (Budapesti Honvéd)
55 kg: 9. Bognár Erika (Budapesti Honvéd)
59 kg: 16. Szabó Nikolett (FTC-KIMBA) 
62 kg: 8. Szél Anna (Orosházi SBK)
68 kg: 5. Szabados Noémi (FTC-KIMBA)