Cikk keresés:    

Átgázolt a mezőnyön – Bácsi Péter Elekes Enikőről

2023. 08. 27., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Egy arany-, egy ezüst- és két bronzérmet nyert válogatottunk a jordániai Ammánban rendezett U20-as birkózó-világbajnokságon, tehát az előzetes elvárás, a kettő-négy dobogós helyezés felső határát érte el.

Ehhez főként a hölgyek remeklésére volt szükség. Az ötfős csapatból Elekes Enikő (65 kg) megszerezte a magyar birkózósport történetének első junior-világbajnoki címét, Terék Gerda (57 kg) és Nyikos Veronika (76 kg) a harmadik, míg Szenttamási Róza (55 kg) az ötödik helyen zárt.

„Elekes Enikő többszörösen sporttörténelmet írt, hiszen magyar birkózóként eddig senki nem volt képes arra, hogy az U17-es világ- és Európa-bajnokságot, majd U20-asként ennek a korosztálynak a vb-jét és az Eb-jét is egyazon évben megnyerje. Ő ezt vitte véghez most – mint tudjuk, az U17-esek között 2021-ben remekelt. Fantasztikus, amit csinált, mindezt ráadásul úgy, hogy a vébét megelőző egy hónapban két hétig nem tudott lábra állni, részleges bokaszalag-szakadással bajlódott. Ehhez képest átgázolt a mezőnyön. A női válogatott a csapatrangsor ötödik helyén zárt, ami nagyszerű eredmény. Mindenki odatette magát, a lehető legtöbbet hozták ki a versenyből. Nagy gratuláció illeti a csapatot!”– szögezi le Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója.

Kötöttfogásban egyedül Lévai Levente (72 kg) nyert érmet, tehát a korosztályos Eb után a világbajnokságon is a második helyen zárt. Nagy hiányzó is volt, az elsőévesként U20-as Eb-győztes Darabos László (130 kg) nem indult.

„Laci bokája megsérült, kétségtelen, az ő távolléte nagy veszteség – folytatja Bácsi. – Levi minden tőle telhetőt megtett, a döntőben az orosz Imran Alijevvel nem igazán tudott mit kezdeni. Elsőéves juniorként két ezüstérmet nyert a világversenyeken, ami nagyszerű teljesítmény, tökéletesen elégedett vagyok vele. A csapat többi tagjától kicsit többet vártam, akadtak nyerhető meccseink.”

A szabadfogásúaknak ezúttal nem jött ki a lépés, érem nélkül zárták a világbajnokságot.

„Ennél azért több volt a srácokban, ezt nekik is elmondtam a helyszínen. Ahogyan azt is, hogy jobban kell hinniük magukban, mert többre képesek. Nem az volt a realitás, hogy technikai tussal kapjanak ki, közülük többen bizonyították már, hogy képesek odaérni a legjobbak közé. Nem véletlenül voltak ott, bízunk bennük, s tudjuk, hogy képesek átlépni a határaikat!” – szögezi le Bácsi Péter.

A kötöttfogásban kétszeres világ- és Európa-bajnok szakember összességében elégedett a vb-n történtekkel: „Előzetesen kettő-négy érmet tűztem ki célként, és akkor még nem tudtam arról, hogy Darabos Lacit ellehetetleníti a sérülése. Az elvárást tehát teljesítették a fiatalok, ráadásul történelmi világbajnoki címmel, szóval elégedettek lehetünk. Persze, mindig jobbra kell törekednünk, de biztató, hogy van jó utánpótlásunk. Reméljük, jövőre többen is felzárkóznak majd. A cél természetesen továbbra is a hosszútávú eredményesség, mindenkinek eszerint kell dolgoznia a jövőben.”

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, AMMÁN

A magyarok helyezései

Szabadfogás
61 kg:
 18. Mizsei Zoltán (FTC-KIMBA)

70 kg: 20. Nagy Marcell (Csepel TC-KIMBA)
79 kg: 14. Hajduch Nándor (Szarvas) 
86 kg: 23. Zsivnovszky Péter (Sziget SC-KIMBA)
92 kg: 11. Angyal Krisztián (Csepeli BC-KIMBA)

Női birkózás
55 kg:
 5. Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA) 

57 kg: 3. Terék Gerda (BHSE-KIMBA)
65 kg: 1. Elekes Enikő (KSC-KIMBA)
72 kg: 16. Osváth-Nagy Noémi (Egri VSI-KIMBA)
76 kg: 3. Nyikos Veronika (Dunaújvárosi KSE-KIMBA).

Kötöttfogás
55 kg:
 9. Domokos Edmond (Szigetvári BSE-KIMBA)

60 kg: 17. Rafael Dániel (Soltvadkerti TE-KIMBA)
63 kg: 15. Mányik Dávid (ESMTK-KIMBA) 
67 kg: 23. Takács Zsolt (ESMTK-KIMBA)
72 kg: 2. Lévai Levente (BHSE)
77 kg: 23. Botos Dominik (DVTK-KIMBA)
82 kg: 18. Királyházi Miklós (BHSE)
87 kg: 21. Szinay Csaba (DVTK)
130 kg: 10. László Koppány (FTC-KIMBA)