Cikk keresés:    

Ali Cengiz, a másik világbajnok gratulál Losonczi Dávidnak

2023. 11. 16., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Mint ismert, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnöke, Németh Szilárd hétfőn kapta meg a hivatalos levelet a nemzetközi szövetség (UWW) elnökétől, Nenad Lalovicstól, az UWW honlapján pedig szerdán jelent meg: a szervezet súlyos bírói hiba miatt Losonczi Dávidot is világbajnoknak tekinti a kötöttfogású 87 kilogrammosok között. Az „eredeti” vb-győztest, Ali Cengizt a Nemzeti Sport érte el. Az Ankarában élő török klasszis elmondta, az olimpiai kvótával nem elégedett volna meg a belgrádi vb-n, a dobogó felső fokára szeretett volna állni. A fináléba vezető úton többek között az olimpiai, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok ukrán Zsan Belenjukot is maga mögé utasította.

„Amikor döntős lettem, biztos voltam abban, hogy enyém lesz az aranyérem. Ismertem Losonczi Dávidot, tudtam, milyen stílusban birkózik, éppen ezért nem készültem rá különösebben a döntő napján” – mondta Ali Cengiz a Nemzeti Sportnak. A mérkőzésen a magyar fiú 1-0-ra vezetett, a török 7-1-re fordított, utána jött az ominózus tus(veszélyes helyzet), a vége a szőnyegen 8-7 Cengiz javára.

„A saját hibámból kerültem ebbe a szituációba, nem lett volna muszáj megpróbálnom akciót végrehajtani. De úgy érzem, sikerült jóvá tennem, hiszen nem ütötték le a tust, sikerült kiszabadulnom a szorult helyzetből. Leírhatatlan érzés volt a dobogó tetején állni, nagy büszkeség volt, hogy együtt énekelhettük a török himnuszt a csarnokban. Fogalmam sem volt róla, hogy a Magyar Birkózók Szövetsége felülvizsgálatot kért az UWW-től. Csak szerdán értesültem a hírről, hogy utólag Losonczi Dávidnak is odaítélték az aranyérmet. Nem hiszem, hogy számít a véleményem, de az biztos, hogy tiszteletben tartom a nemzetközi szövetség döntését” – magyarázta Cengiz.

Arra is kitért, hogy Losonczi Dávidra egyáltalán nem neheztel: „Nincs semmiféle rossz érzésem iránta, mi csak és kizárólag a szőnyegen csatázunk egymással. Gratulálok neki! Mindazonáltal leszögezem, dolgozom a hibáimon, koncentrált és eltökélt vagyok, hiszen Párizsban el szeretném érni az álmomat, mindent megteszek azért, hogy olimpiai bajnok legyek!”