Cikk keresés:    

Adjunk bele mindent, s meglátjuk, ez mire elég!

2020. 07. 26., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A BVSC-Zugló birkózószakosztályának vezetőjével, Illés Gergellyel beszélgettünk a pályafutásáról, valamint a sportolók körében hétköznapinak nem éppen nevezhető hobbijáról, a zenélésről.

Ötévesen, az FTC színeiben kezdett birkózni Illés Gergely. Az utánpótlás országos bajnokságokon rendre érmet nyert, a kétszeres kötöttfogású világbajnokkal, a Magyar Birkózó Szövetség szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel pedig diákként még oda-vissza verték egymást. A most 36 éves szakember 1996-ban a Vasasba igazolt, amellyel négyszer nyert felnőtt csapatbajnokságot, 2005-ben pedig elhatározta, edző válik belőle.

„Párhuzamosan neveltem a gyerekeket a birkózás rejtelmeire, miközben még én is a szőnyegen ragadtam; öt évig ment ez így, 2010-ben hagytam fel a profi sporttal, ezután már csak ritkán vettem részt versenyeken. Döntésemnek anyagi és magánéleti okai egyaránt voltak amellett, hogy realizáltam, több esztendőnyi munkára van még szükségem a felnőttválogatottság eléréséhez; a súlyomban előbb a kötöttfogásban olimpiai ezüstérmes Bárdosi Sándorral, a világbajnoki második Berzicza Tamással, később pedig Bácsi Péterrel kellett szembenéznem a címeres szerelésért. Birkózóként Péteri Andrásnak, Széles Józsefnek és Bódi Jenőnek köszönhetem a legtöbbet.”

Illés húsz éven át, 2016-ig tevékenykedett a Vasasban, nem sokkal később, 2017-ben a BVSC-Zuglóban helyezkedett el.

„Imádom a munkám. Majdhogynem a nulláról építettem két év alatt hetvenfős utánpótlásbázist, nagyon jól esik, hogy élvezhetem a vezetőség bizalmát – 2019 óta szakosztályvezetőként. Utólag rádöbbentem, mennyire nem szerettem oly módon nevelni a fiatalokat, hogy közben tudom, néhány éven belül kikerülnek a kezeim közül. Itt a bukfenc megtanításától kezdve – adott esetben – egészen a felnőttválogatottságig kísérhetem őket, és ez rengeteget jelent nekem.”

Gergő nem csak a munkáját imádja. A birkózók között megszokottnak nem nevezhető hobbit választott: zenél, énekel.

„Azt csinálom, amiről gyerekkoromban álmodtam: a birkózással foglalkozom, emellett szerető családom van, gyönyörű feleségem és két csodálatos gyerekem. Amikor lecsendesül körülöttem minden, esténként elvonulok a ház egyik szobájába, hogy elkezdjek foglalkozni életem harmadik szerelmével: a zenéléssel. Ezzel töltöm fel magam, energizál.”

A mester csupán néhány évvel ezelőtt kezdett el komolyabban foglalkozni hobbijával.

„Gimnazistaként vettem először kezembe gitárt, megtanultam az alapokat. Néhány egyszerű akkorddal, tábortüzes szinten jöttek a dallamok. Harmincéves lehettem, amikor tudatosan kezdtem írni szövegeket a már meglévő alapjaimra, és tavaly jutottam el odáig, hogy tíz dalt készítettem, amelyek a Youtube-csatornámon megtalálhatóak. Eleinte csak a barátaimtól, ismerőseimtől vártam visszajelzéseket, most merítettem akkora bátorságot, hogy megpróbáljam szélesebb körben eljuttatni az emberekhez. Nincs rajtam teher, önerőből csinálom az egészet csupán amiatt, mert élvezem. A képességeimhez képest a lehető legtöbbet próbálom kihozni a projektből, és ugyanezt tartom az edzői filozófiámnak is: mindent adjunk bele abba, amit csináljuk, aztán meglátjuk, hogy az mire elég!”

Illés Gergő YouTube-csatornája ITT érhető el!