Cikk keresés:    

„A magyar birkózás csúcsa volt ez az év”

2022. 12. 28., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Közelednek az ünnepek, hamarosan búcsúzunk 2022-től. Évértékelő interjúnkban Bacsa Péterrel, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) ügyvezető alelnökével beszélgettünk az esztendőben történtekről, a magyar birkózósport helyzetéről és a legfőbb tanulságokról.

Minden korosztályt figyelembe véve a világbajnokságokon 13, míg az Európa-bajnokságokon 46 érmet nyertünk az idén.

  • Minden idők legjobb eredményét értük el ezzel, és kiemelendő – hiszen korábban ez nem mindig volt jellemző –, hogy az összes korosztályban születtek remek sikerek. A magyar birkózás csúcsa volt ez az év.

Minek köszönhető mindez?

  • Egységes szemlélet alakult ki a magyar birkózásban, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiának hála már a legjobb utánpótláskorú versenyzők is folyamatosan együtt készülhetnek. Beért az elmúlt hat-nyolc évben követett konzisztens és átgondolt szakmai munka, valamint a központi felkészülés prioritásának eredménye. A magyar birkózásnak nagy hagyományai vannak, kiváló szakemberek adják át több évtizedes szakmai tapasztalatukat. Ezúton is szeretném megköszönni az összes szakember, klub, sportoló egész éves munkáját, állíthatom, mindenki kitett magáért, nekik hála sokat erősödött a sportágunk.

Huszonegy év után ismét otthont adtunk a felnőtt Európa-bajnokságnak.

  • Nagy sikertörténet volt, rendezésben és eredményekben egyaránt. Minden várakozást felülmúlt a szereplésünk, a legvadabb álmunkban maximum hat érmet reméltünk, ehhez képest kilencet nyertek sportolóink. És nem csak az eredményekre lehetünk büszkék, a birkózóink mutatott teljesítménye is kiváló volt, több fiatal pályafutása első felnőtt-világversenyén szerepelt kiemelkedően.

Kijelenthető, hogy jól halad a magyar birkózásban zajló generációváltás?

  • Magyarország mindig is kötöttfogású nemzet volt, ebben a fogásnemben biztosított, hogy világsztárok visszavonulása után is minőségi utánpótlás érkezzen. Szabadfogásban és női birkózásban nem sikerül ennyire hamar felvenni a lépést a nemzetközi élmezőnnyel. E két szakágban nehezebben tudjuk növelni az utánpótlásbázist, továbbra is kevés klub foglalkozik velük. Ezt rövidtávon honosítással tudjuk megoldani, míg középtávon a KIMBA-ban bízunk, reméljük, hogy az ott zajló profi szakmai munkának már a 2028-as Los Angeles-i olimpián meglehet az eredménye.

A honosított sportolókat is említette. A 65 kilóban Eb-győztes és vb-harmadik Muszukajev Iszmail volt a legsikeresebb birkózónk 2022-ben.

  • És ezzel az Év férfi sportolója-díj szavazásán bekerült a legjobb tízbe. Ő igazán jó igazolásnak bizonyult, nemcsak kiváló eredményeket ér el, hanem emberileg is el tudta fogadtatni magát Magyarországon. Sok fiatal példaképként tekint rá, egyedi mozgásával és virtuozitásával a világ legjobbjai közé tartozik. Sokat edzett Magyarországon, különösen az elmúlt időszakban. Bajcajev Vlagyiszlavot az idén honosítottuk, Eb-ezüstöt szerzett 97 kilóban és a világbajnokságot az ötödik helyen zárta, vele szintén elégedettek vagyunk. Azokat a sportolókat viszont nem menedzseljük tovább, akik nem teljesítenek, így a 74 kilós Kuramagomedov Muradot sem, aki számos nagy lehetőséget engedett ki a kezei közül. 

Gazdaságilag hogyan lehet értékelni az elmúlt időszakot?

  • Évek óta stabilan és pozitívan teljesítünk ebben is, büszkén mondhatjuk, hogy a Magyar Birkózók Szövetségének egy teljes év működését biztosító tartaléka van. A mostani nehéz időben szükség is van rá. A koronavírus-járvány után azt hittük, nem jöhet újabb csapás, februárban viszont ismét megváltozott minden a háború miatt. A nők és a szabadfogásúak különösen sokat jártak táborozni az érintett régióba, és nem könnyű egyik pillanatról a másikra új felkészülési helyszíneket találni. Többek között Irán, Kirgizisztán és az Egyesült Államok felé is nyitottunk. Pénzügyi szempontból kérdőjelek övezik a következő esztendőt, hiszen lezárult a 2013 óta tartó KSF-időszak, és ugyan az első kalapba kerültünk az új Nemzeti Versenysport-fejlesztési Programban, azt egyelőre nem tudjuk, miként alakul a finanszírozásunk. Bízom abban, hogy az elmúlt nyolc évben elért eredményeink biztosítják a további nyugodt felkészülést. Az energiaválság miatt sajnos nem csak nekünk kellett összébb húzni a nadrágszíjat, a klubok is problémákkal küzdenek, több terem bezárt. A következő évben igyekszünk ebben is segíteni az egyesületeknek.

Melyek voltak az év legfontosabb tanulságai? 

  • Soha nem szabad hátradőlni és megnyugodni, hiszen amikor azt hinnénk, hogy minden rendben van, akkor is történhetnek váratlan események. Négy-öt évre előre kell tervezni, és olyan döntéseket kell hoznunk, amelyek pozitívan hatnak a magyar birkózósport jövőjére is. Akkor tudunk továbbra is ennyire sikeresek maradni, ha ugyanebben az egységben és összefogásban dolgozunk tovább. Büszke vagyok arra, hogy a sportállamtitkárság és a Magyar Olimpiai Bizottság mindig pozitív példaként említi a sportágunkban uralkodó egységet és a konzisztens szakmai munkát.

Összességében milyen évet zárt a Magyar Birkózók Szövetsége?

  • Röviden és tömören fogalmazok: soha rosszabb esztendőt!