Cikk keresés:    

A legjobb formámat mutattam az idén – Lévai Tamás

2021. 11. 03., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Nem akármilyen napot zártak kötöttfogású birkózóink a Belgrádban zajló U23-as vb keddi versenynapján: Lévai Tamás (77 kg) arany-, Losonczi Dávid (87 kg) ezüst, Vitek Dáriusz (130 kg) pedig bronzérmet szerzett. Újdonsült világbajnokunkkal beszélgettünk a győzelme után.

Négy meccs alatt egyetlen akciópontot sem tudtak végrehajtani Lévai Tamáson. Az első mérkőzésén a svéd Per Olofssonon (5–1), a másodikon a tádzsik Daler Reza Zadén (5–1), míg a harmadikon az ukrán Dmitro Vaszeckijen (5–1) jutott túl, így az aranyéremért szőnyegre léphetett az iráni Amin Kavijaninedzsad ellen. A fináléban szintén rendkívül meggyőző teljesítményt nyújtott, s végül 5–1-es diadalt aratott.

  • „A svéd elleni volt a lenehezebb összecsapásom, ő végül a harmadik helyen zárt. Persze, az első meccs mindig nehéz, főleg fogyás után. Ehhez képest úgy érzem, azt az akadályt is magabiztosan vettem. A döntőt úgy fogtam fel, mintha bronzmérkőzés lenne: elhitettem magammal, hogy ha kikapok, nem nyerek érmet. Ismerem az iráni fiút, augusztusban, a szerbiai nemzetközi versenyen technikai tussal vertem. Ettől függetlenül természetesen nem bíztam el magam, tudtam, hogy tüske van benne amiatt, ám én ennek örültem, igyekeztem ezt kihasználva győzni, és szerencsére sikerült. Nehéz szavakba önteni, mennyire boldog vagyok, egyelőre meg kell emésztenem, hogy világbajnok lettem” – vélekedett kedd este a Budapesti Honvéd SE sportolója.

Lévai Tamás kifejtette, számos tényezőnek össze kellett állnia ahhoz, hogy a dobogó legfelső fokára állhasson Szerbiában.

  • „Májusban, a szkopjei U23-as Európa-bajnokságon a második helyen zártam, júniusban, a lengyel nemzetközi versenyen legyőztem a kétszeres olimpiai aranyérmes orosz Roman Vlaszovot, aki aztán októberben, az oslói felnőttvébén visszavágott, és ott végül az ötödik helyen zártam. Rengeteget tanultam ezeken a versenyeken, édesapám, Lévai Zoltán és a testvéreim, Levente és Zoltán segítségével felépítettük azt a stílust, amely a mostani győzelemhez kellett. Az év elején azt nyilatkoztam, hogy az U23-as világ- és Európa-bajnokságot is meg akarom nyerni, májusban közel álltam az aranyéremhez, de akkor nem állt még össze teljesen a birkózásom. Most viszont kijött a lépés, erős és dinamikus voltam, szóval állíthatom, az idén itt mutattam a legjobb formámat.”

Lévai Tamás 2021-ben néhány Bundesliga-meccset leszámítva már nem lép szőnyegre téthelyzetben, hamarosan megkezdi a felkészülést a következő esztendőre. Azt is elmondta, mindenekelőtt megünnepli a sikerét, s erre már ezen a héten, a hazautazása után sort kerít.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

Lévai Tamás mérkőzései:
Nyolcaddöntő: Lévai Tamás–Per Olofsson (svéd) 5–1

Negyeddöntő: Lévai Tamás–Daler Reza Zade (tádzsik) 5–1
Elődöntő: Lévai Tamás–Dmitro Vaszeckij (ukrán) 5–1
Döntő: Lévai Tamás–Amin Kavijaninedzsad (iráni) 5–1