Cikk keresés:    

A KIMBA-ban járt az ázsiai szövetség elnöke

2021. 09. 30., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) járt az Ázsiai Birkózószövetség elnöke, a kazah Daulet Turlihanov, aki a nevelőműhely csepeli bázisán adott interjút.

A szakember csillogó szemekkel haladt végig az akadémián, amelyen a KIMBA vezetősége, Süle László kurátor, Bacsa Péter ügyvezető és Hegedüs Csaba szakmai főtanácsadó kísérte végig. DauletTurlihanov érdeklődéséről sokat elmond, hogy a telefonjával végig fotózott. Edzést is látogatott, sőt, a konditeremben kedvesen bohóckodott a gyerekekkel, igazán jó hangulatban telt a délután.

  • „Hegedüs Csabának köszönhetjük, hogy most itt vagyok, ugyanis ő hívott meg ebbe a gyönyörű komplexumba. Fontos fenntartani a baráti kapcsolatokat, ezért is utaztam különösen nagy örömmel Magyarországra, ahol számos ismerőssel találkoztam, ráadásul a Vadászati Világkiállítást is megtekintettem, amely nagyon tetszett” – nyilatkozta a KIMBA teraszán.

Turlihanov arról is beszélt, hogyan vélekedik a magyar birkózásról:

  • „Semmi kétség, a magyar birkózásnak, főleg a kötöttfogásnak rendkívül gazdag hagyománya van. A sportágon belül mindenki elismeri a magyarokat, főként az általuk alkalmazott kiváló technikai elemek miatt, de az erőnlétük, a taktikai érzékük és az akaraterejük is elismerésre méltó. A Magyar Birkózószövetséget szintén kiemelném, amely a sportág egyik legaktívabb szervezete a világon. Az ügyvezető alelnökkel, Bacsa Péterrel régóta kollégák vagyunk az UWW elnökségében, és kiváló, elkötelezett szakembernek tartom, aki hozzám hasonlóan a birkózás szebb jövőjéért dolgozik.”

Hegedüs Csabáról és a tokiói olimpián aranyérmet szerző Lőrincz Tamásról külön szót ejtett:

  • „Csabával a köztünk lévő korkülönbség ellenére szoros kapcsolatot ápolok. Sosem feledem, gyerekként Kazahsztánban gyakran motiváltak minket az ő példájával: mint ismert, az 1970-es években rendkívül súlyos, majdnem végzetes autóbalesetet követően tért vissza a szőnyegre, és ezután két Európa-bajnoki címet ünnepelt. Ami Tamást illeti: szemtanúja voltam a Japánban aratott győzelmének, hihetetlen bajnoknak és példaértékű sportembernek tartom. Fantasztikus volt látni a sikerét.”

De hogy vélekedik a KIMBA-ról?

  • „Egészen elképesztő körülményeket nyújt a magyar fiataloknak. Azt hiszem, ez a létesítmény bármely országnak példaként szolgálhat, tényleg öröm látni, hogy Magyarországon ilyen magaslatokba ért a sportág.”