Cikk keresés:    

A hölgyek már a jövő évi vb-re hangolnak Belgrádban

2022. 09. 08., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Az eredeti tervek szerint öt női birkózónk indult volna a Belgrádban szombaton kezdődő világbajnokságon, ám az Eb-bronzérmes Dollák Tamara (57 kg) sérülése miatt ez a szám sajnos négyre csökkent. A szakág szövetségi kapitányával, Ritter Árpáddal beszélgettünk erről, s a várakozásairól.

  • „Dollák Tamara válla sérült meg, emiatt kényszerül kihagyni a vébét – kezdi Ritter Árpád. – Két világversenyt az idén már nagyon ügyesen abszolvált, a felnőtt és az U23-as Európa-bajnokságon egyaránt a harmadik helyen zárt. Ha minden jól alakul, az U23-as és az egyetemi világbajnokságon egyaránt indul ősszel.”

Azt már korábban tudni lehetett, hogy a szintén a budapesti felnőtt Eb-n bronzérmes Nagy Bernadett (76 kg) kihagyja a felnőtt-vb-t, ő ugyanis térdműtéten esett át a nyáron. Ráadásul a másik Európa-bajnoki harmadik helyezettünk, Galmabos Ramóna is ellehetetlenült a szerepléstől, neki a könyökét műtötték.

  • „Leginkább U23-as versenyzőkből áll a csapatunk, akiknek nagy megterhelést jelent ez az év, hiszen immár két világversenyt tudhatnak maguk mögött, s ugyanennyi még hátravan. Mindez sokat kivett belőlük. Alapvetően két-három versenyzőt szerettem volna indítani, de a jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokságot előtérbe helyezve úgy döntöttünk, hogy a tapasztalatszerzés miatt már most szőnyegre lépnek a lányok.”

A csapat a budapesti kontinensviadal után Olaszországban, Lengyelországban és Németországban is táborozott, jelenleg Szerbiában készül a vb-rajtra.

Ritter Árpád arról is beszámolt, hogy az indulók sincsenek tökéletes állapotban, a kétszeres U17-es Eb-győztes Szél Anna a könyökét fájlalja, míg az U23-as Eb-ezüstérmes Szekér Szimonettának a vállával vannak problémái.

  • „Alapvetően az a lényeg, hogy kibirkózzák magukat, és élvezzék a versenyt. A tavalyi vébéhez képest több nevező van, sűrű a mezőny. Sokszor azt érzem rajtuk, hogy nem elég bátrak, szeretném, ha ebben fejlődnének. Ahogyan azt is, hogy minél több meccset nyerjenek, tapasztaljanak. Az sem utolsó, hogy megízlelhetik, kicsit hozzászokhatnak ahhoz, milyen is a felnőtt-vb hangulata, így jövőre már nem zöldfülűként lépnek szőnyegre. Nagyön örülnék, ha a négy lányból legalább egy a legjobb ötben zárna.”

FELNŐTT-VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

A magyarok és a női verseny programja

Hétfő-kedd
55 kg:
 nincs magyar induló

62 kg: Szél Anna (Orosháza-KIMBA)

Kedd-szerda
50 kg:
 Szekér Szimonetta (BHSE)

53 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus)
65 kg: nincs magyar induló.
76 kg: nincs magyar induló.

Szerda-csütörtök
57 kg:
 nincs magyar induló.

59 kg: nincs magyar induló.
68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA)
72 kg: nincs magyar induló.