Cikk keresés:    

László Koppány Vitek Dárius legyőzésével hangolt az U23-as vb-re

2024. 09. 25., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Zajlik az élet a kötöttfogású nehézsúlyúak között: Darabos László U20-as világbajnoki címét követően újabb fiatal bizonyította be, hogy komolyan kell számolni vele: az FTC-KIMBA 18 éves reménysége, László Koppány a felnőtt országos bajnokságot az Európa-bajnoki bronzérmes Vitek Dárius legyőzésével nyerte meg.

László Koppány esetében érdekesség, hogy az U17-esek között egyetlen világversenyen sem lépett szőnyegre. Először a tavalyi U20-as vb-n szoríthattunk érte a nemzetközi porondon, az a viadal nem sikerült jól neki, a tizedik helyen zárt. Hozzá kell tenni, kadétként mérettette meg magát.

„Az U17-es mezőnyben száztíz kiló a legnagyobb súlycsoport, én száztizenhét-százhúsz között mozogtam, és a fejlődésem érdekében úgy döntöttem, hogy nem szeretnék lefogyni. Az U20-as lehetőség nagyon furcsán alakult, Darabos Laci két héttel a vb előtt épp ellenem sérült meg az edzésen, így kerültem én a képbe. Életem első világversenye volt, rossz taktikával mentem fel a szőnyegre, kicsit túl lett gondolva. Persze, csalódott voltam, de jó tanulópénznek fogtam fel” – magyarázza László Koppány, aki immár negyedik éve nevelkedik a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián.

Idén, tizennyolc évesen kiharcolta az U23-as válogatottságot, így májusban részt vehetett a bakui Európa-bajnokságon, amelyen ezüstérmet szerzett, a döntőben 4–0-ra kapott ki az ukrán Mihajlo Visnjvetckitől.

„Természetesen győzni szerettem volna, és ebben az esetben is nagyon rosszul esett, hogy ez nem sikerült. Próbáltam levonni a pozitívumokat és a tanulságokat” – így az FTC-KIMBA sportolója.

Boldogan mesélte, hogy nyáron, a Polyák Imre–Varga János-emlékverseny után rendezett tatai edzőtáborban birkózhatott az azóta ötszörös olimpiai bajnok kubai legendával, Mijaín Lópezzel: „Megtisztelő volt! Az egyik bemelegítés során és néhány meccs erejéig küzdhettem ellene, és egyszer majdnem pontot csináltam rajta, de vigyázott rám!”

Koppány nem szeret fogyni. Százharminc kilóra négy-öt kilogrammot kell ledobnia, de bevallja, ez sem esik jól neki: „Nem akartam étkezést kihagyni, mert azt nagyon nehezen viselem, inkább többször eszem kevesebbet. A felnőtt ob előtti este volt még rajtam két kiló, mondom, remek, ennyi pont lejön alvás közben. És így is lett: százhuszonkilenc kiló kilencvenöt dekával mérlegeltem.”

Az U23-as Európa-bajnok, felnőtt Eb-harmadik Vitek Dárius ellen meg is látszott, hogy jó erőben van: 3–0-s sikert ért el ellene, és végül felnőtt országos bajnok lett.

„Életem első felnőtt ob-ján szerettem volna alkotni valamit. Úgy érzem, mindvégig stabil voltam, Dárius ellen is uraltam a meccset, két passzivitást kiharcoltam és egyszer kiléptettem. Versenyeken eddig még nem birkóztunk egymás ellen, edzésen viszont igen, és ott éreztem, hogy ha odafigyelek, akkor megverhetem. Boldog vagyok, hogy sikerült.”

Nem ért ezzel véget Koppány éve, készül az október végén, Tiranában esedékes U23-as világbajnokságra: „Próbálok nem tenni túl nagy terhet magamra, és csak a versenyre fókuszálni. A célom az, hogy dobogóra álljak Albániában!”